Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τις φοιτήτριες που ανέβασαν τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ στην κορυφή του κόσμου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τις φοιτήτριες που ανέβασαν τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ στην κορυφή του κόσμου

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Πελοπόννησο, οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Καρακιουλάκη και Ελισάβετ Γκλαβίνη, οι οποίες κατέκτησαν την πρώτη θέση και το βραβείο της καλύτερης ομάδας διαπραγματευτών σε διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων.

Moto: «Τα συστατικά της επιτυχίας μας ήταν η σκληρή δουλειά, το μεράκι μας, η ομαδικότητα και η άριστη συνεργασία μας, η ευγενής άμιλλα και οι δεξιότητες που καλλιεργήσαμε κατά τη διάρκεια των προπονήσεών μας»


Συνέντευξη στην Αντωνία Ρηγάτου

1. Μας κάνατε υπερήφανους και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ποιος είχε την ιδέα να συμμετέχετε στον διαγωνισμό;

Δήμητρα Καρακιουλάκη: Παρακολουθούσα τις ιστoσελίδες των διοργανωτών του διαγωνισμού, της ADR ODR International και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων και έτσι πληροφορήθηκα για πρώτη φορά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του τμήματος της Νομικής, χάρηκα πολύ όταν είδα πως ο επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, κος Δημοσθένης Λέντζης είχε αναρτήσει κάλεσμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό! 

Ελισάβετ Γκλαβίνη: Ο διαγωνισμός, καθώς είναι πολύ απαιτητικός είχε μία διαδικασία μέχρι να επιλεγούμε εμείς για να εκπροσωπήσουμε το Α.Π.Θ. Είχε αναρτηθεί κάλεσμα για συνεντεύξεις και βιογραφικό στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής και απαντήσαμε. Ασχολούμουν εδώ και καιρό με συνέδρια και αγώνες ρητορικής, επομένως μου φάνηκε μία ωραία ευκαιρία να εξερευνήσω έναν κόσμο τελείως καινούργιο για μένα, αυτόν των διαπραγματεύσεων. 

2. Ποια πιστεύετε ότι ήσαν τα συστατικά της επιτυχίας σας στον διεθνή διαγωνισμό; Προετοιμάζεστε καιρό για τη συμμετοχή σας;

Δήμητρα Καρακιουλάκη: Τα συστατικά της επιτυχίας μας ήταν η σκληρή δουλειά, το μεράκι μας, η ομαδικότητα και η άριστη συνεργασία μας, η ευγενής άμιλλα και οι δεξιότητες που καλλιεργήσαμε κατά τη διάρκεια των προπονήσεών μας. Από την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ότι επιλεχθήκαμε να εκπροσωπήσουμε τη Νομική Σχολή στον εν λόγω διαγωνισμό, η προπονήτριά μας κα. Στυλιανού, δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και διαπραγματεύτρια, οργάνωσε μια σειρά προπονήσεων και εκπαιδεύσεων. Κατά τη διάρκειά τους, μας μετέδωσε τις γνώσεις της στον τομέα των διαπραγματεύσεων, και μας βοήθησε να αναπτύξουμε θεμελιώδεις αρετές, όπως η ενεργητική ακρόαση και η ενσυναίσθηση.

Ελισάβετ Γκλαβίνη: Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος προετοιμασίας μας ήταν περιορισμένος, αλλά με τη βοήθεια της προπονήτριάς μας καλύψαμε πολύ υλικό σε λίγο χρόνο. Το μυστικό της επιτυχίας σ αυτούς τους διαγωνισμούς, άλλωστε, δεν είναι η παπαγαλία. Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση εκείνη τη στιγμή, να καταλάβεις τη φύση της υπόθεσης και να χρησιμοποιήσεις άψογα τα αγγλικά σου. 

3. Σύμφωνα με τη γνώμη σας,  τι απαιτείται για να επιτύχει κάποιος στη τέχνη της διαπραγμάτευσης; 

Δήμητρα Καρακιουλάκη: Τα θεμελιώδη κλειδιά για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την αποτελεσματική διαπραγμάτευση είναι η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την άλλη πλευρά. Για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ο διαπραγματευτής θα πρέπει να διερευνά πάντα τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς, να είναι εφευρετικός και να έχει πολύπλευρες γνώσεις, ώστε να μπορεί να βρίσκει ποικίλες λύσεις προς την ταυτόχρονη ικανοποίηση και των δύο πλευρών. Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν σε συνθήκες ευγενούς άμιλλας και εμπιστοσύνης, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία στο μέλλον. 

Ελισάβετ Γκλαβίνη: Απαιτείται υπομονή, κοινωνική νοημοσύνη, να καταλάβεις που βρίσκεσαι και ως τι βρίσκεσαι εκεί, καθώς και νομικές και επιχειρηματικές γνώσεις ώστε να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα του αντιπροσωπευομένου σου, αλλά και να προωθήσεις τη συζήτηση για να βρεις λύσεις που θα ταιριάζουν και στις 2 πλευρές. Ο στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η εξαπάτηση, είναι η διπλή νίκη, τόσο η δική μας όσο και των αντιπάλων.

4. Πώς οραματίζεστε το μέλλον σας; Έχετε σκεφτεί να φύγετε στο εξωτερικό, να συνεχίσετε τις σπουδές σας; 

Δήμητρα Καρακιουλάκη: Έχοντας φοιτήσει για ένα εξάμηνο στη Νομική Σχολή της Χαϊδελβέργης, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Δεν έχω ακόμα αποφασίσει σε ποιο αντικείμενο θα με ενδιέφερε να εξειδικευτώ, αλλά σίγουρα η εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι ένα από τα αντικείμενα τα οποία με γοητεύουν ιδιαίτερα.  

Ελισάβετ Γκλαβίνη: Είναι σίγουρα στα σχέδια μου να φύγω στο εξωτερικό, κυρίως επειδή εκεί είναι πιο ανεπτυγμένος ο κλάδος των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών. Λατρεύω τη Νομική ως επιστήμη και θέλω να ανακαλύψω όλες τις πτυχές της.

5. Πιστεύω ότι δεν θα μας αφήσετε απέξω από την εμπειρία σας στον διαγωνισμό. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτόν. 

Δήμητρα Καρακιουλάκη: Ήταν μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφούμε με φοιτητές από όλο τον κόσμο και με καταξιωμένους επαγγελματίες διαπραγματευτές και διαμεσολαβητές. Μας ενέπνευσαν, μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους και την κουλτούρα τους. Οι υποθέσεις της διαπραγμάτευσης (4 γύροι- 4 διαφορετικές διαπραγματεύσεις) ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, και η προετοιμασία τους αρκετά αγχωτική δεδομένου του πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος για την προετοιμασία τους (1 ώρα πριν την έναρξη κάθε γύρου). Ο τελευταίος γύρος στην έρημο ήταν απίστευτα ενδιαφέρων, δεδομένου ότι βρισκόμασταν στη μέση της ερήμου και το πολιτισμικό στοιχείο ήταν πάρα πολύ έντονο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή της ανακοίνωσης των βραβείων… η συγκίνηση και η χαρά μας ήταν απερίγραπτες!  

Ελισάβετ Γκλαβίνη: Μέσα σε 4 γύρους διαπραγματεύσεων η πίεση ήταν μεγάλη, όμως το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο και η αλληλεπίδραση με ειδήμονες των διαπραγματεύσεων έκαναν το ταξίδι στο Ντουμπάι την καλύτερη εμπειρία της ζωής μου έως σήμερα. Η διαπραγμάτευση στην έρημο των Εμιράτων και η συγκίνηση της νίκης είναι εμπειρίες που δε θα ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ τη συμπαίκτρια μου και την προπονήτρια μας για αυτό όσο κανέναν. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr