Αντιδρούν οι φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ για την απλήρωτη πρακτική στη Βιβλιοθήκη της Σχολής

Αντιδρούν οι φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ για την απλήρωτη πρακτική άσκηση στη Βιβλιοθήκη της Σχολής

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα συλλόγου φοιτητών της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις δεκαπέντε άμισθες θέσεις πρακτικής άσκησης που προκηρύχθηκαν από την Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου.

Ειδικότερα οι φοιτητές καλούν σε μαζική παράσταση στην Κοσμητεία της Σχολής την Τρίτη στις 12.00 για να διαμαρτυρηθούν για το συγκεκριμένο θέμα.


Το ψήφισμα του Φ.Σ.:

«Πρόσφατα η Κοσμητεία της Νομικής προκήρυξε 15 θέσεις πρακτικής άσκησης χωρίς καμία απολαβή αλλά και καμία ασφαλιστική κάλυψη. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια άνευ προηγουμένου παραβίαση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος και δε γίνεται καθόλου τυχαία καθώς αποτελεί αφενός έκφραση και υλοποίηση των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων αλλά και τελευταίων εκπαιδευτικών νομοσχεδίων που επιβάλλουν την ελαστική και απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία (βλ. αναπτυξιακό νομοσχέδιο-νομοσχέδιο Γεβρόγλου και επιβολή από τα τμήματα απλήρωτων πρακτικών ασκήσεων σε μια σειρά σχολές και τμήματα) αφετέρου κινείται στο ίδιο καθεστώς με την απλήρωτη άσκηση των δικηγόρων επί 1,5 χρόνο χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η άσκηση των δικηγόρων αλλά και η προκήρυξη απλήρωτων θέσεων πρακτικής κινούνται στην κατεύθυνση της εμπέδωσης από τη νεολαία των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στην προσπάθεια συμπλήρωσης “κενών” ή κάλυψη θέσεων με συμπιεσμένους ή καθόλου μισθούς.

Είναι χαρακτηριστικό το πως μια σειρά δικηγορικών γραφείων καλύπτουν μια σειρά θέσεων εργασίας από απλήρωτους και κακοπληρωμένους ασκούμενους συμπιέζοντας το εργαστικό κόστος και καλύπτοντας θέσεις εργασίας μέσω της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.

- Απαιτούμε οι θέσεις πρακτική να καλύπτονται με τις νόμιμες απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα

- Άσκηση με βασικό μισθό και όλα τα εργασιακά /ασφαλιστικά δικαιώματα

- Οι απλήρωτες πρακτικές δε θα περάσουν 

- Καλούμε σε μαζική παράσταση στην Κοσμητεία την Τρίτη στις 12.00

- Κάλυψη των αναγκών της σχολής με μόνιμο προσωπικό».

Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ πήρε το πτυχίο του με άριστα! (ΦΩΤΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr