Έρχεται το 3ο Φοιτητικό Συνέδριο Χημείας του ΑΠΘ

Έρχεται το 3ο Φοιτητικό Συνέδριο Χημείας του ΑΠΘ

Το 3ο Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη», διοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΤΚΔΜ) της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και τον Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος (ΣΧΒΕ).

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2019, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο Ι).


Σκοπός του είναι η κατάλληλη προετοιμασία των αποφοίτων και των τελειόφοιτων προπτυχιακών φοιτητών για τα επόμενα βήματα της επιστημονικής και της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, πριν κληθούν να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο σε πανελλήνια ή διεθνή συνέδρια. Στο συνέδριο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αναδείξουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους δραστηριότητας και τις ικανότητές τους στην άρτια και ολοκληρωμένη παρουσίασή της, στο οικείο περιβάλλον του Πανεπιστημίου. 

Επίσης, στόχος του Συνεδρίου είναι η άμεση ενασχόληση των φοιτητών σε όλα τα στάδια της διοργάνωσής του, με σκοπό την απόκτηση αντίστοιχης εμπειρίας και στον τομέα αυτό, με τη βοήθεια, την καθοδήγηση και την επίβλεψη των μελών της Διοίκησης του ΠΚΤΔΜ, του ΣΧΒΕ και των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.  

Η βασική θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει τους τομείς: Αναλυτική Χημεία- Έλεγχος Ποιότητας, Ανόργανη και Βιοανόργανη Χημεία-Νανοτεχνολογία, Αρχαιομετρία-Συντήρηση και Αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού, Βιοχημεία-Κλινική Χημεία, Διδακτική της Χημείας, Οργανική Χημεία-Φυσικά προϊόντα , Φυσική- Θεωρητική-Υπολογιστική Χημεία, Τοξικολογία-Φαρμακευτική Χημεία-Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων, Χημεία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος-Έλεγχος Ρύπανσης, Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Χημική Τεχνολογία-Πράσινη Χημεία-Υλικά.

Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα για την παρουσίασή τους. 

Συντονίστρια της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, και συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το μέλος της ΔΕ της ΕΕΧ-ΠΤΚΔΜ, Δρ. Μιχάλης Τερζίδης. 

Η κεντρική ομιλία της τελετής έναρξης, με τίτλο «Ανάπτυξη Τεχνολογίας για Διαστημικές Εφαρμογές. Πειράματα Ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ», θα δοθεί από τον Εθνικό Εκπρόσωπο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA/HME), Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρή Καραπάντσιο. 

Η εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου (Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019), με τίτλο «Topological Coordination Chemistry: Fundamental Aspects and Application in Catalysis», θα δοθεί από τον Senior Lecturer in Physical/Inorganic Chemistry, Department of Chemistry, School of Life Sciences, University of Sussex, Dr George E. Kostakis. 

Στο περιοδικό «Separations» (ISSN 2297-8739), του οίκου MDPI, θα υπάρχει «Ειδικό Τεύχος», αφιερωμένο στις εργασίες του Συνεδρίου, γεγονός που δείχνει την υψηλή ποιότητα των εργασιών που έχουν υποβληθεί.

Είναι το τρίτο κατά σειρά συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται μετά τη μεγάλη προσέλευση προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων που σημειώθηκε τόσο στο 1οΣΧΠΜΦ, το Νοέμβριο του 2017, όσο και στο 2οΣΧΠΜΦ, το Νοέμβριο του 2018. Πιστεύουμε ότι η σειρά αυτών των συνεδρίων θα βρίσκει συνεχώς ανταπόκριση από τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι εγγράφονται στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος Χημείας και συναφών τμημάτων του ΑΠΘ.

Έπειτα από απόφαση της ΔΕ του ΠΤΚΔΜ-ΕΕΧ το 3ο ΣΧΠΜΦ είναι αφιερωμένο στο Διεθνές Έτος για τον Περιοδικό Πίνακα των Χημικών Στοιχείων (IYPT2019), για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη δημιουργία του. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν ειδικές δράσεις που αφορούν στον Περιοδικό Πίνακα και τη σπουδαιότητά του στη μέχρι στιγμής εξέλιξη της ανθρωπότητας αλλά και στη διαμόρφωση της κοινωνίας του μέλλοντος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr