Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη, κινητοποιήσεις και δράσεις εν όψει Πολυτεχνείου αποφάσισαν οι φοιτητές της Ιατρικής Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13/11, στο αμφιθέατρο του Ανατομείου της σχολής.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη από την Παρασκευή 15/11 έως την Κυριακή 17/11.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Πέμπτη 14/11 Φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην καταστολή, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • 15-16-17/11 Κατάληψη της σχολής
  • Παρασκευή 15/11 Έκθεση φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11
  • Σάββατο 16/11 εκδήλωση από κοινού με την ΕΔΥΕΘ με τίτλο «Πόλεμος και Προσφυγιά». Συναυλία ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ρατσισμό στο Πολυτεχνείο
  • Κυριακή 17/11 κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων
  • Τρίτη 19/11 διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στα ναρκωτικά, με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για την Φαρμακευτική κάνναβη»
  • Ορισμός νέας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 20/11.
  • Ορισμός συντονιστικής επιτροπής για την κατάληψη

Απόφαση Γ.Σ. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ

Χαιρετίζουμε το πανελλαδικό, μαχητικό φοιτητικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/10, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα, με συμμετοχή πάνω από 100 φοιτητικών συλλόγων. Χαιρετίζουμε, το αγωνιστικό σχέδιο κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων που εξελίσσεται σε πολλές πόλεις της χώρας. Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε συντονιστικό 79 φοιτητικών συλλόγων που άνοιξε το δρόμο για πανελλαδικό συντονισμό, για κοινή απάντηση στην κυβέρνηση και τα σχέδια της για την παιδεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μάς βρίσκει απέναντί της

Η κατάργηση του ασύλου θα μείνει στα χαρτιά 

Καταγγέλλουμε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, την προηγούμενη Δευτέρα, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή σε βάρος φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει "σιγή ιχθύος" μέσα στα ιδρύματα, να καταστείλει κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική. Για την εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη", η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Η κατάργηση του Ασύλου της ΝΔ πατάει πάνω στο πόρισμα Παρασκευόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ που ταύτιζε τους αγώνες μας με εγκληματικές ενέργειες, βρίσκει έδαφος στην ωμή καταστολή του ΣΥΡΙΖΑ με ΜΑΤ, με συλλήψεις συναγωνιστών μας, βρίσκει πάτημα στον πολλαπλασιασμό της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας. Ενοχλείται από τον οργανωμένο αγώνα φοιτητών, εργαζομένων που διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε Κυβέρνηση-Κεφάλαιο-ΕΕ. Δεν θα ανεχθούμε καμία παρουσία Αστυνομικών Δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις Σχολές.

46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το μήνυμα του παραμένει επίκαιρο

Όλα αυτά, μόλις λίγες μέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης της 17ης  Νοέμβρη. Σήμερα, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να διδάσκει ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος. Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας κόντρα σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ», όπως και τα άλλα αυτών των ημερών βρίσκουν σύγχρονο νόημα στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις δίνουν γή και ύδωρ στο ΝΑΤΟ για να συνεχίζει το έργο του αιματοκυλώντας τους λαούς, οι φοιτητές πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας

Με το απαράδεκτο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που ψήφισε η κυβέρνηση, θέτει «σαν τον κλέφτη» την τροπολογία για την παραπέρα ισοτίμηση Ιδιωτικών Κολλεγίων Εξωτερικού με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτή η οδηγία αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στο πτυχίο και στο  εργασιακό μας μέλλον. Εισάγει στο όνομα της ισοτιμίας τη δωρεάν -ή πολύ φθηνή- εργασία των αποφοίτων του εξωτερικού, ως προπαρασκευαστικό διάστημα, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι ανοίγει τον δρόμο, για να γίνει το ίδιο και σε εμάς το επόμενο διάστημα και, δεύτερον, ότι -αφού θα υπάρχει διαμορφωμένο τμήμα εργαζομένων και στην Υγεία, που θα δουλεύει πάμφθηνα- θα αξιοποιηθεί ως όχημα, για να πέσουν και άλλο τα εργασιακά δικαιώματα όλων   –και των γιατρών-. Και όλα αυτά την ώρα που το καθεστώς που μας περιμένει είναι ήδη γεμάτο ελαστικές σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένη δουλειά μέσα στα νοσοκομεία. Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια από τις δηλώσεις του προέδρου του ομίλου του Διαβαλκανικού για ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπως και αυτές του αντιπροέδρου της σχολής για ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα. Είναι προφανές πως αυτές οι εξελίξεις βρίσκονται στην κατεύθυνση της παραπέρα υποβάθμισης των σπουδών μας και της θέσπισης διδάκτρων στα προπτυχιακά. 

Το ν+2 και η πρόσβαση του 10 δεν θα περάσουν

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, υψώνονται όλο και περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των φοιτητών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για θέσπιση μέγιστου χρονικού ορίου αποφοίτησης στα ν+2 έτη και η επαναφορά της βάσης του 10. Χρησιμοποιείται ως πρόσχημα το ότι «οι ν+2 έτη» φοιτητές είναι «βάρος» για το Πανεπιστήμιο. «Βάρος» για τα Πανεπιστήμια είναι η πολιτική που αναγκάζει το 50% των φοιτητών να δουλεύουν, για να καταφέρουν να σπουδάσουν από το πρώτο κιόλας έτος, που αναγκάζει τους νέους σήμερα να θυσιάζουν τις σπουδές τους στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας, για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους.

Θέτουν νέα εμπόδια στις σπουδές, αποσκοπώντας στη δημιουργία τμημάτων εργαζομένων με ορισμένη ειδίκευση δεξιοτήτων, δίχως συγκροτημένα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Για αυτό, και την ίδια ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών, πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης, μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές.

Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Προκλητικά μας λένε ότι, αφού δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει να πληρώσετε εσείς. Η Κυβέρνηση ενισχύει τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, ετοιμάζει ενοίκια στις Εστίες, δεν παίρνει κανένα μέτρο, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κόστος σπουδών που ήδη έχουμε.

Δεν δίνει «σάλιο» για τις σπουδές μας, για να μοιράζει επιδόματα στους Φαρμακοβιομηχάνους και τους Επιχειρηματικούς Ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Υγείας, όπως επιβεβαιώνει το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση του Τμήματός μας έχει βυθιστεί στα 75.000€ τον χρόνο από 700.000€ που ήταν το 2009. Τα τελευταία χρόνια το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 100 άτομα. Είναι μια πρώτη κατάκτηση το κονδύλι των 2,57 εκατ. ευρώ που κόπηκε για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού, από τα οποία στο ΑΠΘ αντιστοιχούν 138.000 ευρώ. Παραμένουν όμως ψίχουλα μπροστά στη θάλασσα των αναγκών που έχουν τα τμήματα για καθηγητικό προσωπικό, αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό για αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε αυτή την κατεύθυνση.   

Απαιτούμε:  

  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και των Εστιών.
  • Επαρκές διδακτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα Αμφιθέατρα, τα Εργαστήρια και τις Κλινικές μας. Na “σπάσουν” τα κοινά αμφιθέατρα 1ου έτους Ιατρικής και Οδοντιατρικής που αντιστοιχίζουν 1 καθηγητή με 300 φοιτητές. 
  • Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του συστήματος ήχου και την εγκατάσταση θέρμανσης στο αμφιθέατρο του ανατομείου.
  • Ηλεκτρονική Εγγραφή στις Εξετάσεις.
  • Λεωφορεία για τη μετακίνηση των Φοιτητών στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου-Παπανικολάου με ευθύνη του Πανεπιστημίου.
  • Δωρεάν παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για την πρακτική μας άσκηση (στηθοσκόπια, λαβίδες κλπ).
  • Επιμόρφωση στα BLS/ALS με ευθύνη του Τμήματος δωρεάν για όλους τους Φοιτητές.
  • Να γίνουν οι Μετεγγραφές όλων όσων πληρούν τα κριτήρια, να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο ποσοστό του 15%. Να παρακολουθούν κανονικά όλα τα Μαθήματα και τα Εργαστήρια. Να τους δοθούν βιβλία, πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη, πρόσβαση στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη κλπ. 
  • Ανέγερση νέων Εστιών στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον Πύργο του Παιδαγωγικού. Να υπενοικιαστούν άμεσα ξενοδοχεία με την ευθύνη του Κράτους και του Πανεπιστημίου στους Φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για Εστία. 

Κλιμακώνουμε άμεσα τις κινητοποιήσεις μας:

  • Πέμπτη 14/11 Φοιτητικό συλλαλητήριο  ενάντια στην καταστολή, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • 15-16-17/11 Κατάληψη της σχολής
  • Παρασκευή 15/11 Έκθεση φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11
  • Σάββατο 16/11 εκδήλωση από κοινού με την ΕΔΥΕΘ με τίτλο «Πόλεμος και Προσφυγιά». Συναυλία ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ρατσισμό στο Πολυτεχνείο
  • Κυριακή 17/11 κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων
  • Τρίτη 19/11 διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στα ναρκωτικά, με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για την Φαρμακευτική κάνναβη»
  • Ορισμός νέας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 20/11.
  • Ορισμός συντονιστικής επιτροπής για την κατάληψη την Πέμπτη 14/11 στις 13.00 στο καμαράκι του συλλόγου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr