Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ

Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη από την Παρασκευή 15/11.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Συντονισμό με τους συναδέλφους μας στα τμήματα Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας (ΕΜΜΕ στο ΕΚΠΑ & Μέσων και Πολιτισμού στη Πάντειο), οργανώνουμε από κοινού τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών μας, πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων!
  • Κινητοποίηση στις 14/11 στον Πρύτανη για να λάβουμε απαντήσεις για το κτιριακό πρόβλημα, τις ελλείψεις σε εργαστηριακό – υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Συγκροτούμε ομάδα Φωτογραφίας του φοιτητικού συλλόγου με προγραμματισμό έκθεσης φωτογραφίας τον μέσα στον Νοέμβρη
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, συγκροτούμε φοιτητική επιτροπή αλληλεγγύης & συμμετέχουμε στις δράσεις της επιτροπής αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, γραφικής ύλης, φαρμάκων. Παίρνουμε πρωτοβουλίες προβολής ταινιών με τη κινηματογραφική ομάδα, δημιουργίας έκθεσης φωτογραφίας – ζωγραφικής με αντιπολεμικό περιεχόμενο
  • Προετοιμάζουμε τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου! Παρασκευή 15/11: Κατάληψη της σχολής, συμμετοχή στη πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11. Σάββατο 16/11: εκδήλωση από κοινού με την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, αγωνιζόμαστε ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς» & Hip-hop συναυλία στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου. Κυριακή 17/11: κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ και σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων.  

Απόφαση Γ.Σ. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
(ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΤΕΦΑΑ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΜΑΚ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΦ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠ, ΣΟΦΕΘ)

Χαιρετίζουμε το πανελλαδικό, μαχητικό φοιτητικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/10, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα με συμμετοχή πάνω από 100 φοιτητικών συλλόγων, μαζί και του δικού μας, από όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε, το αγωνιστικό σχέδιο κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων που εξελίσσεται σε πολλές πόλεις της χώρας. Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε συντονιστικό 79 φοιτητικών συλλόγων που άνοιξε το δρόμο για πανελλαδικό συντονισμό, για κοινή απάντηση στην κυβέρνηση και τα σχέδια της για την παιδεία. Ο αγώνας μας έστειλε μήνυμα, τα 12.4 εκατομμύρια που δόθηκαν ως έκτακτη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια είναι μια πρώτη κατάκτηση, παραμένουν όμως ψίχουλα μπροστά στη θάλασσα των αναγκών που έχουν τα τμήματα μας για καθηγητικό προσωπικό, αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό για αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε αυτή την κατεύθυνση.   

ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

Διεκδικούμε στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για την Παιδεία μια μέρα μετά τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου με το οποίο έδωσε δωράκια φοροαπαλλαγών εκατοντάδων εκατομμυριών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικαλούμενη την κρίση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε τη χρηματοδότηση των σχολών μας, πήραν τα αποθεματικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα συνεχίσει να πανηγυρίζει την ανάπτυξη τους σε βάρος των σπουδών μας! Το πρωτογενές πλεόνασμα που προκύπτει από την φορολόγηση των γονιών μας, τη μείωση μισθών και συντάξεων, διογκώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ. Είναι εφικτό και απαιτούμε από αυτό το πλεόνασμα να κοπεί κονδύλι για τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα για: 

• Να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης κτιρίου και αιθουσών που από τη μία μας αναγκάζει να μετακινούμαστε από κτίριο σε κτίριο (Νομική, κτίριο Εγνατίας & χώρος εργαστηρίων στη ΔΕΘ) και από την άλλη να στοιβαζόμαστε σε αίθουσες 

• Να αυξηθούν οι καθηγητές & οι θέσεις σε εργαστηριακά μαθήματα αλλά και συνολικά στα μαθήματα των κατευθύνσεων (ιδιαίτερα σε αυτή των ΜΜΕ), να μην μπαίνουν εμπόδια στην ελεύθερη επιλογή μαθημάτων, που συχνά αναγκάζει συναδέλφους μας να καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους! Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που φέτος οι εισαχθέντες αυξήθηκαν κατά 30%, ο αριθμός των καθηγητών και αντίστοιχα των τμημάτων να παραμένει ίδιος! 

• Να δωθούν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις και αναλώσιμα δωρεάν. Να μην αναγκαζόμαστε σε κάθε εξεταστική να πληρώσουμε ακόμα και την κόλλα στην οποία εξεταζόμαστε!

• Να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές του ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή λέσχη δωρεάν με την επίδειξη πάσο! Να ανοίξει τώρα η άνω λέσχη ώστε να μην αναγκαζόμαστε να περιμένουμε σε τεράστιες ουρές καθημερινά!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ,
ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Με το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και τον δρόμο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε παραπέρα την ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το πτυχίο του τμήματος μας ήδη δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, θεωρείται ισότιμο των ιδιωτικών Κολλεγίων με 2ετη ή 3ετη προγράμματα σπουδών ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων που συμπιέζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Η ύπαρξη πτυχίων πολλών «ταχυτήτων» δεν δίνει παραπάνω ευκαιρίες για τους νέους σήμερα, γίνεται όχημα να παίρνουμε πετσοκομμένη γνώση, τα δικαιώματα όλων να συμπιέζονται προς τα κάτω έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της «αγοράς». Με «προσόντα» που μας καλούν να αποκτήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί, ανταγωνιζόμαστε  «όσο αντέχει η τσέπη μας» για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Κι όλα αυτά την ώρα που το καθεστώς που μας περιμένει όλους είναι ήδη γεμάτο ελαστικές σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένη δουλειά. Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από τα αντίστοιχα τμήματα Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας, μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Απαιτούμε νομική κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, πτυχίο με όλη την απαραίτητη γνώση ενταγμένη σε αυτό, πτυχίο με αξία!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΣΟΥΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος για την κατάργηση του ασύλου! Η συλλογική δράση, η διεκδίκηση, η αμφισβήτηση είναι τα όπλα μας για να τους εμποδίσουμε. Όλοι οι φοιτητές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φοβούνται τους αγώνες μας για αυτό και η κυβέρνηση κατήργησε το Άσυλο μετά από τεράστια καμπάνια συκοφάντησής του. Με τους αγώνες μας, στέλνουμε μήνυμα! Σαν και αυτό που στέλνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι με τα σωματεία τους που ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας, στοχοποίησης απεργιών κατάφεραν και οργάνωσαν δυο μαχητικές, μαζικές απεργίες και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Έτσι και εμείς θα δυναμώσουμε την οργάνωση, τους συλλόγους μας, τις κινητοποιήσεις μας για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε, για να μπλοκάρουμε τα χειρότερα που ετοιμάζουν, για να τα βάλουμε με όλους αυτούς που στερούν τα δικαιώματά μας 

Δεν υποχωρούμε! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν ο ένας το έργο του άλλου γιατί και οι δυο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλουν η μόρφωση να είναι εμπόρευμα, η εκπαίδευση παροχή υπηρεσιών, οι φοιτητές πελάτες, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις και τα πτυχία μας απλά προσόντα που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στο εργασιακό μας μέλλον. Δεν τσιμπάμε στη κοροϊδία των διοικήσεων που «νίπτουν τας χείρας τους» για τα προβλήματα που έχουμε και αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ!

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις της Υπουργού πως θέλει να βάλει «κανόνες» στη συμπεριφορά των φοιτητών τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς εργάζεται χωρίς καμία διευκόλυνση και στήριξη για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές της (ειδική εξεταστική, τροποποιήσεις εργαστηρίων, εκπαιδευτικές άδειες κλπ. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις αυτές τη στιγμή που πολλοί φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο που μένουν επειδή δεν πήραν μετεγγραφή ή πληρώνουν για τη στέγαση τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πάρει «μέτρα υπέρ των φοιτητών» να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να σπουδάζουμε όλοι!

Το «αυτόνομο» και «ευρωπαϊκό» Πανεπιστήμιο είναι αυτό που χρόνια τώρα έχουμε. Στο όνομα αυτού πετσοκόβεται η χρηματοδότηση και γενικεύονται τα δίδακτρα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη! Δεν μας ταιριάζει το πανεπιστήμιο που εναρμονίζεται με τις επιταγές των επιχειρήσεων και των αναγκών που έχουν για δωρεάν έρευνα, για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Δεν μας ταιριάζει το πανεπιστήμιο που αφήνει τους εργολάβους να κάνουν τις μπίζνες τους και να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των φοιτητών, όπως συμβαίνει στη λέσχη που ο εργολάβος κρατά κλειστή την άνω λέσχη!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ, ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ!

Προχωράμε σε: 

  • Συντονισμό με τους συναδέλφους μας στα τμήματα Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας (ΕΜΜΕ στο ΕΚΠΑ & Μέσων και Πολιτισμού στη Πάντειο), οργανώνουμε από κοινού τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών μας, πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων!
  • Κινητοποίηση στις 14/11 στον Πρύτανη για να λάβουμε απαντήσεις για το κτιριακό πρόβλημα, τις ελλείψεις σε εργαστηριακό – υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Συγκροτούμε ομάδα Φωτογραφίας του φοιτητικού συλλόγου με προγραμματισμό έκθεσης φωτογραφίας τον μέσα στον Νοέμβρη
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, συγκροτούμε φοιτητική επιτροπή αλληλεγγύης & συμμετέχουμε στις δράσεις της επιτροπής αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, γραφικής ύλης, φαρμάκων. Παίρνουμε πρωτοβουλίες προβολής ταινιών με τη κινηματογραφική ομάδα, δημιουργίας έκθεσης φωτογραφίας – ζωγραφικής με αντιπολεμικό περιεχόμενο
  • Προετοιμάζουμε τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου! Παρασκευή 15/11: Κατάληψη της σχολής, συμμετοχή στη πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11. Σάββατο 16/11: εκδήλωση από κοινού με την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, αγωνιζόμαστε ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς» & Hip-hop συναυλία στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου. Κυριακή 17/11: κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ και σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων.  

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr