Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ - Τα αιτήματα και η απόφαση της Γ.Σ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ - Τα αιτήματα και η απόφαση της Γ.Σ.

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε την Τετάρτη 06/11 Γενική Συνέλευση και αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Πιο αναλυτικά κατά την Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» συζητήθηκαν σειρά οξυμένων ζητημάτων που αφορούν το τμήμα όπως: "H τραγική έλλειψη σε καθηγητές (με αποτέλεσμα να μην διδάσκονται μαθήματα), η έλλειψη σε προσωπικό και σε εξοπλισμό στη νησίδα, η ανεπαρκείς υποδομές, το μεγάλο κόστος σπουδών, η πρακτική άσκηση που εντάσσεται τώρα στο πρόγραμμα σπουδών μας κα. Μπροστά στην κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας."


Και συνεχίζουν: "Θέλουμε πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στο αντικείμενο, στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος με επιβλέποντα καθηγητή, με πληρωμή στο ύψος του κατωτάτου μισθού και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφάλιση θέσεων πρακτικής για όλους τους φοιτητές που το επιθυμούν."

Οι φοιτητές στη Γ.Σ. αποφάσισαν:

  • Κινητοποίηση στο τμήμα των καθηγητών την Παρασκευή 8/11 ώστε να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα μας για την πρακτική άσκηση, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και την αλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ΓΣ του Συλλόγου χωρίς να διακόπτονται μαθήματα.
  • Δημιουργία επιτροπής φοιτητών, που θα διερευνήσει άλλους τρόπους ώστε να αυξηθούν οι θέσεις της πρακτικής και ο μισθός.
  • Άμεση επικοινωνία με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ώστε από κοινού να εξασφαλίσουμε και να απαιτήσουμε ότι κανένας πρακτικάριος δεν θα πληρωθεί με 250 ευρώ.
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία για οξυμένα προβλήματα όπως μετεγγραφές, σίτιση, εστίες την Πέμπτη 7/11
  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, την Κυριακή 10/11 για πανελλαδικό συντονισμό όλων των Φοιτητικών Συλλόγων
  • Εκδήλωση του Συλλόγου με θέμα ‘Μετά το πτυχίο τι;’ την Τρίτη 12/11
  • Έκθεση φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 15/11 που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11.
  • Εκδήλωση από κοινού με την ΕΔΥΕΘ με τίτλο «Πόλεμος και Προσφυγιά».
  • Hip-hop συναυλία στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου το Σάββατο 16/11
  • Κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία την Κυριακή 17/11 στις 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ και σωματεία και  συνδικάτα εργαζομένων.

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΏΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΜΑΚ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΦ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Διεκδικούμε ολοκληρωμένη μόρφωση, σύγχρονο εξοπλισμό, πτυχίο με αξία!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!

Χαιρετίζουμε το πανελλαδικό, μαχητικό φοιτητικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/10, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα με συμμετοχή πάνω από 100 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε, το αγωνιστικό σχέδιο κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων που εξελίσσεται σε πολλές πόλεις της χώρας. Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε συντονιστικό 79 φοιτητικών συλλόγων που άνοιξε το δρόμο για πανελλαδικό συντονισμό, για κοινή απάντηση στην κυβέρνηση και τα σχέδια της για την παιδεία. Πρέπει τώρα να ενισχυθεί η κοινή δράση των συλλόγων σε επίπεδο Θεσσαλονίκης αλλά και πανελλαδικά με επόμενο βήμα την πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ στις 10 Νοέμβρη.

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις σε καθηγητές, έχοντας απομείνει στο τμήμα μόνο 25(!!!) μέλη ΔΕΠ, με αποτέλεσμα να μην αρκούν για τις διδακτικές ανάγκες και να μην διδάσκονται μαθήματα(Στατική) ενώ άλλα να είναι στον αέρα. Δίνουμε δεκάδες ευρώ για κάθε εργαστήριο μας που πολλές φορές αδυνατούμε να τα έχουμε. Δεν υπάρχει επαρκής χώρος εργασίας και αποθήκευσης, λόγω έλλειψης υποδομών και ανυπαρξίας φύλαξης. Δεν ανεχόμαστε να σπουδάζουμε άλλο έτσι! Βάζουμε τις δικές μας ανάγκες στο επίκεντρο!

Απαιτούμε να σπουδάζουμε σε ένα πλήρως στελεχωμένο τμήμα χωρίς άλλα εμπόδια. Όλο το εξάμηνο αναγκαζόμαστε να περιμένουμε για ώρες μέχρι να έρθει ο καθηγητής για να κάνουμε διόρθωση, και πολλές φορές δεν γίνεται καν, τα μηχανήματα και το ωράριο της νησίδας δεν επαρκούν ούτε για τους μισούς φοιτητές στην εξεταστική ενώ η Πρόεδρος την περσινή χρονιά μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν οι καθηγητές συνεχίσουν να μειώνονται με τέτοιους ρυθμούς δεν αποκλείεται σε 2-3 χρόνια το Τμήμα να κλείσει!!!

Παλεύουμε ώστε το πτυχίο μας να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και όχι να μας πιστοποιεί ότι είμαστε κάτοχοι μερικών δεξιοτήτων. Θέλουμε όλη η απαραίτητη γνώση να περιλαμβάνεται στο πτυχίο, να μην τρέχουμε σε σεμινάρια και workshops προκειμένου να «χτίσουμε» ένα πιο ανταγωνιστικό πτυχίο, να μην χρειάζεται να δίνουμε επί πληρωμή εξετάσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι γνωρίζουμε προγράμματα που είναι απαραίτητα για την σχολή μας(πχ autocad).

  • Παλεύουμε ώστε το πρόγραμμα σπουδών μας να ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών να γίνονται μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι επειδή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάποιος τομέας επιφέρει κέρδη έναντι κάποιου άλλου. 
  • Εμείς σπουδάζουμε ώστε μέσα από την επιστήμη μας να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του λαού, να βοηθήσουμε στην αύξηση του βιοτικού του επιπέδου, ώστε να μπορεί να ζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Έπειτα από την ενημέρωση που έγινε από το τμήμα, μάθαμε ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών πρακτική άσκηση μόνο για 40 φοιτητές(οι οποίοι φυσικά θα επιλέγονται έπειτα από αξιολόγηση), πλήρους απασχόλησης για 3 μήνες, με ασφάλιση που θα πληρώνουμε από την τσέπη μας και μισθό το αστρονομικό ποσό των 250 ευρώ!

 Οι διοικήσεις των σχολών είναι τα «τσιράκια» των κυβερνήσεων-να δώσουν λύση τώρα στα προβλήματα μας-τέρμα πια στη κοροϊδία!

          Εμείς διεκδικούμε μέσα στην σχολή μας να παίρνουμε όλη την απαραίτητη γνώση που χρειάζεται ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας κατέχοντας ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο. Γι’ αυτό πάγια θέση μας είναι η σύνδεση θεωρίας-πράξης, δηλαδή η ύπαρξη πρακτικής άσκησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης κατασκευαστικών έργων και τεχνικών, εκμάθησης σχεδιασμού σε πραγματικά δεδομένα (και όχι σε θεωρητικό επίπεδο όπως συνηθίζεται στην σχολή) κ.α.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !!!

Οι κινητοποιήσεις αυτών των εβδομάδων έδειξαν το δρόμο ! Η οργάνωση μας στα έτη , οι συνελεύσεις ετών και τμημάτων , οι επιτροπές που εκλέξαμε , οι αποσπάσεις που είχαμε έδειξαν ότι ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα . Ήδη καταφέραμε :

  • Να αποσπάσουμε δέσμευση ότι θα ανοίξει άμεσα η άνω λέσχη! 
  • Στο Πολυτεχνείο που δόθηκε πρόσβαση στους μετεγγραφέντες στο e-learning και βεβαίωση για να σιτίζονται στη λέσχη ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα τις μετεγγραφές τους!
  • Στο τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ δημιουργήθηκαν δύο τμήματα για τα εργαστηριακά μαθήματα για τους φοιτητές που δεν χωρούσαν.
  • Στην γεωπονία μετά από διεκδικήσεις των φοιτητών δόθηκε χώρος για την ομάδα αυτοάμυνας στον 5ο όροφο του κτηρίου της γεωπονίας.
  • Στο ΒΣΑΣ του ΠΑΜΑΚ επαναφέρθηκε για τους επί πτυχίω φοιτητές.
  • Στην κτηνιατρική αποσπάστηκε δέσμευση ότι οι φοιτητές θα πάρουν ένα σύγγραμα το οποίο είχε κοπεί. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει απέναντί της! Βάζουμε φρένο στα σχέδια της και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί! 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Καμία αναμονή! Οργανωνόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για σπουδές-δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ !

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΩΡΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Άμεσα να κοπεί έκτακτο  κονδύλι  για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων σε διδακτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, αναλώσιμα κλπ. Το πρωτογενές πλεόνασμα διογκώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ. Είναι εφικτό και απαιτούμε από αυτό το πλεόνασμα να κοπεί κονδύλι για τα πανεπιστήμια και τις εστίες ώστε στο τμήμα μας:

  • Να έχουμε νησίδα υπολογιστών και να μην χρειάζεται ο καθένας μας να δίνει δεκάδες ευρώ για υπολογιστές που αντέχουν τα σχεδιαστικά προγράμματα.
  • Να μας παρέχει η σχολή σύγχρονα υλικά για την κατασκευή των μακετών μας και να μην χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρησιμοποιήσουμε τα 3d printer και το laser cutter.
  • Να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεά στη λέσχη με ανθρώπινες συνθήκες και όχι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο!
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα βιβλία σε όλους δωρεάν και οι σημειώσεις να τυπώνονται από τα τμήματα!
  • Να ανεγερθούν νέες εστίες στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον πύργο του παιδαγωγικού.

Διεκδικούμε: Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα όπου στη Θεσσαλονίκη στεγάζεται στην εστία λιγότερο από το 2% των φοιτητών. Τμήματα υπολειτουργούν, μαθήματα δεν ξεκινάνε γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές, φοιτητές μένουν έξω από εργαστήρια και πρακτικές γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για όλους τους φοιτητές.  Είναι μια πρώτη κατάκτηση το κονδύλι των 2,57 εκατ. ευρώ που κόπηκε για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού, από τα οποία στο ΑΠΘ αντιστοιχούν 138.000 ευρώ. Παραμένουν όμως ψίχουλα μπροστά στη θάλασσα των αναγκών που έχουν τα τμήματα για καθηγητικό προσωπικό, αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό για αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε αυτή την κατεύθυνση.   

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

  • Να παρακολουθούν κανονικά όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια οι φοιτητές που έχουν δηλώσει μετεγγραφή. Να τους δοθούν βιβλία, πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, τη λέσχη σίτισης κλπ. 
  • Να υπενοικιαστούν άμεσα ξενοδοχεία με την ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου στους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για εστία. 
  • Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 
  • Υποδομή για ΑΜΕΑ.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις της Υπουργού πως θέλει να βάλει κανόνες στη συμπεριφορά των φοιτητών τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς εργάζεται χωρίς καμία διευκόλυνση και στήριξη για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές της (ειδική εξεταστική, εργαστήρια, εκπαιδευτικές άδειες κλπ)και οι επί πτυχίω εξεταστικές έχουν καταργηθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις αυτές τη στιγμή που πολλοί φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο που μένουν επειδή δεν πήραν μετεγγραφή ή πληρώνουν για τη στέγαση τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τους μετεγγραφέντες, ώστε όλοι όσοι δικαιούνται τη μετεγγραφή τους να την πάρουν γιατί αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στον αέρα, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πάρει «μέτρα υπέρ των φοιτητών» να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να σπουδάζουμε όλοι! να στηρίξει τη φοιτητική μέριμνα που σήμερα είναι ανύπαρκτη, να στηρίξει τους εργαζόμενους φοιτητές που σήμερα δεν έχουν καμία διευκόλυνση να ενισχυθούν μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές, να αντιμετωπιστούν δυσκολίες που προκύπτουν στην αφομοίωση, την παρακολούθηση και την κατανόηση ορισμένων μαθημάτων από τους φοιτητές. 

Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί, πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή «αξιολόγηση» τω Ιδρύματά μας!  Οι σχολές μας υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση με ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην μέριμνα, στα Προγράμματα Σπουδών, στην έρευνα. Η «αξιολόγηση» είναι αυτή που κάθε χρόνο κρίνει ως πλεονάζον το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολών μας, τη χρηματοδότηση, τα μαθήματα που διδασκόμαστε. Την ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης, μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές. Θέλουν να στρέψουν εκεί ένα μεγάλο τμήμα νέων για να ικανοποιηθούν για μια ακόμα φορά οι επιθυμίες των μεγάλων επιχειρηματιών.  Το «αυτόνομο» και «ευρωπαϊκό» Πανεπιστήμιο είναι αυτό που χρόνια τώρα έχουμε. Στο όνομα αυτού πετσοκόβεται η χρηματοδότηση και γενικεύονται τα δίδακτρα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη! Δεν μας ταιριάζει το πανεπιστήμιο που εναρμονίζεται με τις επιταγές των επιχειρήσεων και των αναγκών που έχουν για δωρεάν έρευνα, για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Δεν μας ταιριάζει το πανεπιστήμιο που αφήνει τους εργολάβους να κάνουν τις μπίζνες τους και να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των φοιτητών, όπως συμβαίνει στη λέσχη που ο εργολάβος κρατά κλειστή την άνω λέσχη.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΣΟΥΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Δυναμώνοντας τον αγώνα μας κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για την κατάργηση του ασύλου! Το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης, καταστολής και τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τα στηρίγματα τους μέσα στις σχολές, ενάντια στον αγώνα μας αποδεικνύει τι πραγματικά φοβούνται: τον οργανωμένο, συλλογικό, μαζικό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική τους. Γι’ αυτό σε κάθε κινητοποίηση μας υποδέχεται η αστυνομία, για αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αγώνας μας είναι «παράνομος» ή αναποτελεσματικός.

Δεν υποχωρούμε! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν ο ένας το έργο του άλλου γιατί και οι δυο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλουν η μόρφωση να είναι εμπόρευμα, η εκπαίδευση παροχή υπηρεσιών, οι φοιτητές πελάτες, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις και τα πτυχία μας απλά προσόντα που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στο εργασιακό μας μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει πως θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τη κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν  τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που διαμόρφωσαν πτυχία-φοιτητές-πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων-κολλεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς-ανενεργούς φοιτητές,  ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν την μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές.  Δεν τσιμπάμε στη κοροϊδία των διοικήσεων που «νίπτουν τας χείρας τους» για τα προβλήματα που έχουμε και αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας.

Απαιτούμε: 

  • Να κοπεί έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος σε: εξοπλισμό της νησίδας με περισσότερα μηχανήματα, δημιουργία υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών της αρχιτεκτονικής(καμαράκια, αποθήκη υλικών και μακέτας)
  • Αποκατάσταση όλων των κτιριακών υποδομών(αίθουσες) και του εξοπλισμού(τραπέζια, καρέκλες) του τμήματος.
  • Ανέγερση νέων εστιών στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον πύργο του παιδαγωγικού.
  • Επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθεί τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Όχι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στο αντικείμενο, στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος με επιβλέποντα καθηγητή, με πληρωμή στο ύψος του κατωτάτου μισθού και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφάλιση θέσεων πρακτικής για όλους τους φοιτητές που το επιθυμούν.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
  • Δωρεάν συγγράμματα σε όλα τα μαθήματα που να καλύπτουν την ύλη των μαθημάτων.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές. Καμία ανάμειξη και συνεργασία του πανεπιστημίου με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.
  • Καμία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του πανεπιστημίου. Να δεσμευτούν οι διοικήσεις ότι δε θα εφαρμόσουν το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του ασύλου μέσα στα Πανεπιστήμια.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
  • Να καταργηθεί άμεσα το απαράδεκτο χαράτσι των 20€ στο πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές στη Λέσχη του ΑΠΘ! Έξω η εργολαβία από τη λέσχη που μας «ξεκοκκαλίζει» για να αυξήσει τα κέρδη της βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια ως όρο για δωρεάν σίτιση! 
  • Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν όλοι οι φοιτητές που αδυνατούν να σπουδάσουν σε άλλη πόλη.
  • Γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Έρευνα. Χρηματοδότηση της Έρευνας στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη, πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. 
  • Καμία διαγραφή ν+2 φοιτητών
  • Να μην αφαιρούνται μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών ή να μεταφέρονται σε άλλο εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών.
  • Δωρεάν αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές σε όλα τα εργαστήρια που χρειάζονται.
  • Πρόσληψη μελών ΔΕΠ τώρα ώστε να καλύπτονται οι διδαδκτικές μας ανάγκες.

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση στο τμήμα των καθηγητών την Παρασκευή 8/11 ώστε να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα μας για την πρακτική άσκηση, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και την αλλαγή στο πρόγραμμα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ΓΣ του Συλλόγου χωρίς να διακόπτονται μαθήματα.
  • Δημιουργία επιτροπής φοιτητών, που θα διερευνήσει άλλους τρόπους ώστε να αυξηθούν οι θέσεις της πρακτικής και ο μισθός.
  • Άμεση επικοινωνία με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ώστε από κοινού να εξασφαλίσουμε και να απαιτήσουμε ότι κανένας πρακτικάριος δεν θα πληρωθεί με 250 ευρώ.
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία για οξυμένα προβλήματα, μετεγγραφές, σίτιση την Πέμπτη 7/11
  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, την Κυριακή 10/11 για πανελλαδικό συντονισμό όλων των Φοιτητικών Συλλόγων
  • Εκδήλωση του Συλλόγου με θέμα ‘Μετά το πτυχίο τι;’ την Τρίτη 12/11
  • Έκθεση φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων και των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 15/11  που θα βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο 15-17/11.
  • Εκδήλωση από κοινού με την ΕΔΥΕΘ με τίτλο «Πόλεμος και Προσφυγιά». Hip-hop συναυλία στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου το Σάββατο 16/11
  • Κατάθεση στεφάνων φοιτητικών συλλόγων και φορέων και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία την Κυριακή 17/11 στις 17:00 στο Πολυτεχνείο, από κοινού με τον ΣΦΕΑ, την ΕΔΥΕΘ και σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr