Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Ψυχολογίας ΑΠΘ

Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Ψυχολογίας ΑΠΘ

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Εκ νέου κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Πέμπτη 24/10, την Παρασκευή 25/10, την Τετάρτη 30/10 και την Πέμπτη 31/10.


Οι φοιτητές αποφάσισαν: 

  • 23/10 κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος στις 11:00 για το ζήτημα της πρακτικής, των εστιακών φοιτητών, των μετεγγραφέντων.
  • 24-25/10 προχωράμε σε κατάληψη των σχολών. Δίνουμε ζωντάνια στην κατάληψη με προβολή ταινίας κ.α.
  • 24/10 αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης από τις 12.00
  • 24/10 πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 19:00 στην Καμάρα και συμπόρευση με το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 19:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • 30-31/10 νέα κατάληψη σχολών.
  • 30/10 κατάληψη πρυτανείας για τα αιτήματα μας και γλέντι.
  • 30/10 εκδήλωση με θέμα «Διδασκαλία στους πρόσφυγες και ο ρόλος των ΜΚΟ» στις 19:00
  • 30/10 κινητοποίηση στο Δ.Σ. Κορδελιού-Ευόσμου για τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ με φορείς της πόλης και εργατικά σωματεία.
  • 31/10 πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, 10 Νοέμβρη, για πανελλαδικό συντονισμό όλων των Φοιτητικών Συλλόγων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
  • Συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγοπούλα που θα πάνε σε 70 σχολεία στην Κ. Μακεδονία.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ - Δηλώσεις της προέδρου του Φ.Σ. (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αιτήματα των φοιτητών είναι:

• ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ:

- άμεση πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού στο Τμήμα και επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών με όλη τη απαραίτητη γνώση για εύρεση δουλειάς στο πτυχίο, με αντιστοίχιση της θεωρίας και της πράξης.

- έρευνα στο χώρο της ψυχολογίας με σκοπό τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού.

- δωρεάν σημειώσεις!

- αύξηση προσφερόμενων δομών πρακτικής άσκησης στο ύψος του κατώτατου μισθού και με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

- για δωρεάν μεταπτυχιακά σε όλους τους τομείς της Ψυχολογίας!

• Ανέγερση νέων εστιών στο εγκαταλελειμμένο κτίριο-parking πίσω από τον πύργο του παιδαγωγικού.

• Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές στην πανεπιστημιακή λέσχη, δίχως να στοιβάζονται.

• Καμία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του πανεπιστημίου. Να δεσμευτούν οι διοικήσεις ότι δε θα εφαρμόσουν το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του ασύλου μέσα στα Πανεπιστήμια.

• Να καταργηθεί άμεσα το απαράδεκτο χαράτσι των 20€ στο πανεπιτημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ

• Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί, των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω.

«Στο όνειρο μας να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα, να μάθουμε ολόπλευρα το επιστημονικό μας αντικείμενο, να αποκτήσουμε και θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, εμπόδιο μπαίνει η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το κράτος, που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει το 80%. Αυτό το εμπόδιο συναντάει και ένας φοιτητής του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί καθηγητές, το τμήμα λειτουργεί μόνο με 18 μέλη ΔΕΠ και έτσι έχουν αφαιρεθεί πάρα πολλά μαθήματα βασικής γνώσης από το πρόγραμμα σπουδών (Εισαγωγή στη Ψυχολογία, Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογίας των Κινήτρων κ.α.), καθώς και άλλα έχουν συγχωνευθεί (Πειραματική Ψυχολογία, Θεωρίες Προσωπικότητας). Δεν καλύπτονται επαρκώς από τα προσφερόμενα μαθήματα όλοι οι επιστημονικοί τομείς που μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον φοιτητή π.χ. ο τομέας της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Η βασική αυτή γνώση αποσπάται και «πουλιέται» σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, σεμινάρια κ.λπ. Ενδεικτικά, στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται για μικρό αριθμό φοιτητών είναι τα Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία (4000€ έως 14 εισακτέοι), Σχολική Ψυχολογία (2400€ έως 20 εισακτέοι) και Γνωστική Ψυχολογία και Εφαρμογές (2000€ έως 13 εισακτέοι). 

Σημαντική είναι η κατάσταση με τα corpus, αφού το Τμήμα δε μεριμνεί να δίνονται δωρεάν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας για πάρα πολλά μαθήματα (Αγγλικά, Κλινική Εκτίμηση και Παρεμβάσεις, Γνωστική Συμπεριφορική Προσέγγιση που φτάνει τα 24€).

Οι δυσκολίες συνεχίζονται και όταν κάποιος φοιτητής φτάνει το 4ο έτος των σπουδών του, στοχεύοντας να μάθει και πρακτικά το αντικείμενο του. Τότε έρχεται αντιμέτωπος με μια πρακτική άσκηση που διαρκεί μόλις 41 μέρες, με συνολικό μισθό 250 (Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης διακόπτονται τα επιδόματα ανεργίας και αναπηρίας) και με θέσεις πολύ λιγότερες από τους φοιτητές που αιτούνται κάθε εξάμηνο, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μένουν εκτός και να παρατείνουν τις σπουδές τους. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, αφού επιβαρύνονται οικονομικά και αυτοί και οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά, στο εαρινό εξάμηνο του 2019 έμειναν χωρίς πρακτική σχεδόν 80 άτομα και στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο 100. Ως Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας, υπερασπιζόμαστε την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, τη σύνδεση της επιστημονική θεωρίας με την πράξη. Οι απαντήσεις που παίρνουμε από Πρόεδρο και Κοσμήτορα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εμείς απαιτούμε άμεσο έκτακτο κονδύλι από το κράτος να καλύπτουν όλες οι ανάγκες μας, να δοθεί άμεση λύση στα εμπόδια που συναντάμε στην ολοκλήρωση των σπουδών μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανή η κατάργηση της υποχρεωτικής πρακτικής σε προπτυχιακό επίπεδο (ήδη πολλοί συμφοιτητές μας αναγκάστηκαν να κάνουν πρακτική άσκηση απλήρωτοι σε δομές εκτός ΕΣΠΑ) και οι φοιτητές να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε την πρακτική επάρκεια που αναζητούμε σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, και σε μεταπτυχιακά που μας υποχρεώνουν να κάνουμε πρακτική άσκηση 1 χρόνο απλήρωτοι» αναφέρουν οι φοιτητές στην απόφασή τους. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr