Φοιτητές απαντούν στο κλείδωμα των εισόδων του ΑΠΘ με φοιτητικό πάρτι

Φοιτητές απαντούν στο κλείδωμα των εισόδων του ΑΠΘ με φοιτητικό πάρτι

Την αντίθεσή τους στην εξαγγελία της πρυτανείας του ΑΠΘ να κλειδώνει τις πόρτες της πανεπιστημιούπολης του ιδρύματος προκειμένου να παταχθεί η εγκληματικότητα, εκφράζουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διοργανώνοντας μάλιστα σήμερα και αύριο, 4-5 Οκτωβρίου, διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων με τίτλο Asylum Festival.

Μάλιστα ο Πολυχρόνης Καράμπελας, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Ανοικτής Συνέλευσης Συντονισμού του Asylum Festival, σημείωσε στον Alpha 96,5 πως, ήδη, “υπάρχουν αρκετά περιστατικά με ερευνητές να χρειάζεται να πηδάνε μάντρες για να πάνε στα εργαστήριά τους”, και εκτίμησε πως μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα περί κλειδώματος των καγκελόπορτων που έχει εξαγγείλει η νέα πρυτανική αρχή, τότε τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν.


Κατά την εκτίμηση του κου Καράμπελα, “πέρα από το διαφορετικό όραμα που εκφράζει για τον χώρο του πανεπιστημίου, εμείς θέλουμε ανοιχτό και προσβάσιμο στην κοινωνία πανεπιστήμιο, και η νομοθετική κατάργηση του ασύλου και το κλείδωμα των εισόδων στο Αριστοτέλειο θα είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές πολιτικές, εάν ο σκοπός τους είναι η καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών. Το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα σκοτεινό μέρος, έρημο το οποίο θα φέρει την αύξηση της εγκληματικότητος”.

Προκειμένου να μειωθεί η παραβατικότητα, ο κ. Καράμπελας προτείνει την αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων που έχουν τοποθετηθεί και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε καθημερινή βάση μέχρι το βράδυ, με σκοπό η πανεπιστημιούπολη να έχει ζωή. “Η Θεσσαλονίκη ως πόλη και το Αριστοτέλειο είναι χώροι που υπάρχουν πολλές κινηματογραφικές ομάδες, πολιτιστικές ομάδες. Το να υπάρχουν δραστηριότητες κάθε μέρα δεν είναι τόσο δύσκολο, γιατί η πόλη και η κοινότητα είναι γενικά ενεργές”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καράμπελας διαμήνυσε πως η ΝΔ η οποία κατήργησε φέτος το καλοκαίρι το πανεπιστημιακό άσυλο “συμβολικά και στρατηγικά, προσπάθησε να αποφύγει την αντίδραση. Για αυτό και έχει φτιαχτεί ο μύθος που συνδέει το άσυλο με την παραβατικότητα. Ακόμη και το 2017 που επανήλθε το άσυλο νομοθετικά, η αστυνομία είχε τη δυνατότητα να επέμβει όσον αφορά το εμπόριο ναρκωτικών και ήταν επιλογή της να μην επεμβαίνει. Επομένως η σύνδεση ασύλου-εγκληματικότητας δεν στέκει”.

Σε ό,τι αφορά το Asylum Festival, ξεκινάει σήμερα στις 17:30 με εργαστήρια, συναυλίες, ομιλίες, συνελεύσεις μέχρι αργά το βράδυ, όπως επίσης και αύριο, Σάββατο 5/10.

Φεστιβάλ Υπεράσπισης του Ασύλου Asylum Festival – Φεστιβάλ για την Υπεράσπιση του Ασύλου στα Γρασίδια Φιλοσοφικής (ΑΠΘ)

Ένα διήμερο φεστιβάλ υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου διοργανώνεται την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Με workshops, ομιλίες και συνελεύσεις καθ’όλη τη διάρκειά του, αλλά και με τη συναυλία του Σαββάτου, οι διοργανωτές επιχειρούν να αναδείξουν τη σημασία του πανεπιστημιακού ασύλου στην διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, και την ανεμπόδιστη ανταλλαγή γνώσης, χωρίς την παρέμβαση δυνάμεων καταστολής ή της αγοράς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Το πανεπιστήμιο για εμάς είναι ο χώρος που δεν έχει καμία θέση η καταστολή, αλλά η αμφισβήτηση. Υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το άσυλο καθώς αυτό ολοκληρώνει την έννοια της πανεπιστημιακής-ακαδημαϊκής γνώσης και διασφαλίζει τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και την ανεμπόδιστη ανταλλαγή εργαλείων αγώνα από και προς την κοινωνία. Το άσυλο είναι κοινωνικό κεκτημένο και ως τέτοιο έχει υπάρξει κέντρο κοινωνικών αγώνων ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση, σκοταδισμό και καταπίεση. Είναι ο χώρος στον οποίο καλούμαστε να ασχοληθούμε με τις επιστήμες και επιλέγουμε να το κάνουμε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας και τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας. Οφείλει να είναι πεδίο ανεξάρτητης, από στρατό και αγορά, έρευνας που θα δίνει ουσιαστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, ειδικά όταν εκείνες συγκρούονται με συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως στην περίπτωση καύσης απορριμμάτων, για την οποία η επιστημονική κοινότητα δεν λαμβάνει θέση. Αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον χώρο ως πεδίο πολιτικής δράσης και αντίστασης (γενικές συνελεύσεις, στέκια, εκδηλώσεις). Οι φοιτητές πρέπει να έχουμε λόγο για τις σπουδές μας και να μπορούμε να διεκδικούμε καλύτερους όρους ζωής συνολικότερα. Συλλογικά και με αλληλεγγύη πρέπει να εναντιωνόμαστε στον ατομικό δρόμο και τον ανταγωνισμό που καλλιεργείται. Το πανεπιστήμιο για το οποίο αγωνιζόμαστε ανήκει σε όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, τάξης, πολιτικών πεποιθήσεων και άλλων κοινωνικών διακρίσεων με ελεύθερη πρόσβαση σε διαλέξεις σίτιση κλπ. Στο πανεπιστήμιο για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν χωράνε φασίστες, ρατσιστές, ομοφοβικοί. Αποτελεί χώρο διακίνησης ιδεών και πρακτικών, κάτι που απαιτεί την ελευθερία του λόγου, την πολιτική ζύμωση και τις πολιτιστικές δράσεις, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, πόσο μάλλον χωρίς τον φόβο αστυνόμευσης.

Σήμερα στις 23:00 στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Πάρτι στα Πανεπιστήμια στα πλαίσια του Asylum Festival - Φεστιβάλ για την Υπεράσπιση του Ασύλου.

Ο λόγος για το Άσυλο σε όσες/ους θέλουν να αγωνιστούν!»

Αφίσα φεστιβάλ 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr