Δυναμικό ξεκίνημα του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ - Πρύτανης ΑΠΘ: «Το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα»

Δυναμικό ξεκίνημα του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ- Πρύτανης ΑΠΘ: «Το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα»

Με τα εγκαίνια του εκθεσιακού του χώρου από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την αθρόα προσέλευση του κοινού αλλά και με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ξεκίνησε δυναμικά η συμμετοχή του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ, το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11 π.μ. Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και οι Αντιπρυτάνεις, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, Διοικητικών Υποθέσεων Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.


Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα και έναν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ατμομηχανής όλης της χώρας. Είναι η καρδιά της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί ως πόλος έλξης για ανθρώπους που επιθυμούν να δημιουργήσουν και θέλουν να το επιτύχουν στον τόπο τους. Στα εκθέματά μας θα δείτε αυτές τις μέρες πλήθος καινοτόμων εφαρμογών και μία σειρά από επιτεύγματα που όχι απλώς δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις αντίστοιχες προσπάθειες ιστορικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, αλλά και πολλές φορές τις ξεπερνούν. Θα δείτε τα αποτελέσματα του ζήλου και της προσπάθειας των ανθρώπων μας, θα δείτε τα αποτελέσματα της αριστείας, αυτής που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε έναν από εμάς».

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Παιδείας για τη συμμετοχή της στα εγκαίνια, υπογράμμισε την επιθυμία του ΑΠΘ η παρουσία της να σηματοδοτήσει την απαραίτητη εκείνη στροφή για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. «Μια στροφή που δεν ορίζεται από “αντίπερα όχθες” μεταξύ Πανεπιστημίου και Πολιτείας, αλλά από μία συντεταγμένη και στρατηγική προσπάθεια για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στα πρότυπα του ευρωπαϊκού και διεθνούς ακαδημαϊκού γίγνεσθαι. Ο ρόλος μας είναι να επιδιώκουμε την αριστεία σε κάθε επίπεδο. Κι έτσι θα συνεχίσουμε», επισήμανε.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αφού ευχήθηκε καλή θητεία στον νέο Πρύτανη και στους Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ μεγάλη χαρά για σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να βρισκόμαστε στο Περίπτερο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχουμε περάσει όλοι από δω -κι εγώ προσωπικά, οι δύο Υφυπουργοί, οι Γενικοί μας Γραμματείς- κι αυτό έχει έναν συμβολισμό, με την έννοια ότι θέλουμε να στηρίξουμε τη συμμετοχή των δημόσιων ιδρυμάτων μας στη Διεθνή ‘Έκθεση Θεσσαλονίκης, που δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας, της πρωτοπορίας, της εξωστρέφειας».

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, ακόμη, στον διάλογο που ξεκινά το Υπουργείο με τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας «για Πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο ελεύθερα, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά, σε καλύτερο βηματισμό με την αγορά εργασίας. Πρώτο βήμα αυτής της πορείας είναι η απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, οι οποίοι συμβάλλουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να μπορούν τα Ιδρύματά μας, οι φοιτητές μας, οι Καθηγητές να κάνουν έρευνα, να κάνουν ερευνητικά προγράμματα. Χρέος της Πολιτείας είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Εμείς, λοιπόν, προχωρούμε άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις, για να ελαφρύνουμε ακριβώς το πλαίσιο και τη διαχείριση των Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας. Ο απώτερος στόχος είναι πάντοτε να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία στα Ιδρύματα».

Κλείνοντας, η Υπουργός Παιδείας έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στα stands του Αριστοτελείου και τόνισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας είναι στη διάθεσή σας για να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτές τις κατευθύνσεις της μεγαλύτερης εξωστρέφειας, της ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. «Πραγματικά έμεινα εντυπωσιασμένος με τα εκθέματα του Αριστοτελείου, τα οποία καλύπτουν διάφορους τομείς της επιστήμης. Δείχνουν μία πολύ μεγάλη εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, την οποία επιβραβεύουμε και θα προσπαθήσουμε, όπως είπε η Υπουργός και με το θεσμικό πλαίσιο που θα έρθει, να την ενισχύσουμε. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θα σας δώσουμε τα εργαλεία, έτσι ώστε το Αριστοτέλειο -πιστεύω ότι είναι ένα από τα Πανεπιστήμια που μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο στις διεθνείς κατατάξεις, να είναι ένα από τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και -γιατί όχι- ένα από τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Με μια σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες θα ψηφιστούν πολύ σύντομα, προβλέπεται η απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με το Δημόσιο. Θα τους επιτρέπει να λειτουργήσουν με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν, να είναι ανταγωνιστικοί και να ενισχυθεί έτσι η έρευνα στα Πανεπιστήμια, όπου γνωρίζουμε όλοι ότι απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες νέες ερευνητές».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ξεναγήθηκε στα καινοτόμα εκθέματα του Αριστοτελείου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καθένα από αυτά.

Τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ (Περίπτερο 14- Akademia, stands 24, 4 & 9), επισκέφθηκαν ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας και Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωποι των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, οι τέως Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κ.ά

Αμέσως μετά την τέλεση των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε, στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ, η εκδήλωση «ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», που διοργάνωσε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του ΑΠΘ που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις σημερινές εκδηλώσεις:

Φωτογραφία 1: Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απόστολος Δημητρόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ, Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ. 

Φωτογραφία 2: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ξεναγεί την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ.

Φωτογραφία 3: O Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απόστολος Δημητρόπουλος. 

Φωτογραφία 4: Μέρος του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ.

Φωτογραφία 5: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», που διοργάνωσε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, με ομιλητές τους: Ευστράτιο Στυλιανίδη, Αν. Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πέτρο Κυριαφίνη, Ταξίαρχο (Μ), Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων & Τεχνολογικής Έρευνας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βερονικιάτη, Πρόεδρο ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας), Αναστάσιο Ροζολή, Πρόεδρο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) και Κυριάκο Υάκινθο, Καθηγητή Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την τέλεση των εγκαινίων του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ, στο Περίπτερο 1.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο και τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιό μας δίνει και φέτος δυναμικά το “παρών” στην 84η ΔΕΘ. Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων και πρωτοποριακών εφαρμογών και κατασκευών, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς, αλλά και με τη διοργάνωση επίκαιρων συζητήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της  εξωστρέφειας του Ιδρύματος, στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ερευνητικού έργου που παράγει η πανεπιστημιακή μας κοινότητα και στη σύνδεση του Πανεπιστημίου μας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 24, 4 & 9. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα:  

  • η εφαρμογή Connected Audience, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της Google. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται η πρωτότυπη δράση Ασφάλεια Δημοσιογράφων, καθώς και άλλες δράσεις του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΟΗΕ. 
  •  η SEAMX, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων (seamxsports.com). Η εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και τα αποτελέσματα αντίστοιχης πανεπιστημιακής έρευνας έδειξαν ότι τα αθλητικά γεγονότα μαζικής συμμετοχής είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα παροχής υπηρεσιών. Στον χώρο αυτό, ο σχεδιασμός της εμπειρίας των πελατών και η αποδοτική διαχείριση των διοργανώσεων είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά εφαρμογών. Για αυτόν τον λόγο η SEAMX  αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων με σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές να σχεδιάσουν πολύτιμες αθλητικές εμπειρίες για τους πελάτες τους, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν την αξία που παράγεται στις αθλητικές διοργανώσεις. Η SEAMX  έχει βραβευθεί σε τρεις διαγωνισμούς καινοτομίας (Ennovation, NBG business seeds, Papajohn Business Plan  Competition) για τα έξυπνα εργαλεία και τις εφαρμογές που παρέχει. 
  • η εφαρμογή ThessHF, ειδικά ανεπτυγμένη για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται πιλοτικά από τους ασθενείς της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (3rdcardio.com). Ο συχνότερος λόγος απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η πλημμελής τήρηση της φαρμακολογικής και μη-φαρμακολογικής αγωγής. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής ασχολείται καθημερινά με τη νόσο του και αποκτά καλύτερο έλεγχο αυτής, με απότοκο τη μείωση του αριθμού εισαγωγών στο Νοσοκομείο.
  • το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL),  στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα και εφαρμογές που προέρχονται από τα ερευνητικά έργα LLM Care (σύστημα νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων) και CAPTAIN, σύστημα εξατομικευμένης καθοδήγησης ηλικιωμένων κατ’ οίκον). Το ThessAHALL υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φορέα European Network of Living Labs (ENoLL).
  • η εικαστική εγκατάσταση ARCADIA II. Πρόκειται για μια σειρά από «προηγμένα σπαράγματα», μακέτες από κολόνες, κιονόκρανα και τμήματα αυτών, τα οποία μεταγράφουν στοιχεία από την Ελλάδα των αρχαίων χρόνων και των βουκολικών εθίμων του 19ου αιώνα και τα οργανώνουν χωρικά μέσα από προηγμένες τεχνολογίες, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, φωτογραμμετρίας και ψηφιακής κατασκευής. Στόχος της εγκατάστασης είναι να παροτρύνει τους επισκέπτες να στοχαστούν με δημιουργικό τρόπο τόσο γύρω από την παράδοση όσο και γύρω από ζητήματα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, όπως τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες.  
  • το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 125km/h και να απο/προσγειώνεται κάθετα, όντας ένα αερόχημα σταθερής πτέρυγας και όχι πολυκόπτερο. Η διαμόρφωση σταθερής πτέρυγας προσδίδει την ικανότητα για μεγάλη πτητική αυτονομία, έως και 2 ώρες.  Το RX-4 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ρομποτική όραση), την MLS (σταθμός εδάφους) και την GEOSENSE (καθορισμός απαιτήσεων και πτητικές δοκιμές). Θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές φέροντας διαφορετικό εξοπλισμό (video και θερμικές κάμερες, αισθητήρες κ.λ.π.) καθιστώντας το ικανό να καλύψει επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1 και το DELAER RX-3. Το αεροδυναμικό σχήμα του MPU RX-4 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας (flying wing). Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα. Το MPU RX-4 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).
  • Τα δύο αγωνιστικά αεροσκάφη της Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2019 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας τον Αύγουστο και κατέλαβαν τη 10η και 12η θέση ανάμεσα σε 30 ομάδες από όλο τον κόσμο και την 1η και τη 2η θέση στην Ελλάδα  (Project Aeronautics). Επίσης, θα εκτίθεται το πρώτο λειτουργικό μοντέλο του πυραύλου για τον διαγωνισμό Spaceport America Cup, καθώς επίσης εσωτερικά του συστήματα και ο πρώτος κινητήρας στερεού προωθητικού που σχεδιάστηκε από την ομάδα μας (Project Rocketry). Τέλος, στα εκθέματα περιλαμβάνεται κι ένα mock-up του 3U νανοδορυφόρου, η σχεδιαστική μελέτη του οποίου πρόκειται να αποσταλεί σε λιγότερο από έναν μήνα στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (E.S.A.), (Project AcubeSAT).

Η φοιτητική ομάδα αποτελεί το φυτώριο των νέων Μηχανικών και Επιστημόνων στο ΑΠΘ στην περιοχή της Αεροδιαστημικής.

  • το RoboPacman, μία από τις μοναδικές υλοποιήσεις του γνωστού παιχνιδιού Pacman με χρήση ρομποτικής. Το σύστημα έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και Μοντελοστραφούς Μηχανικής Λογισμικού, έτσι ώστε να σχεδιάζονται στρατηγικές για τα οχήματα, ακόμη και από άτομα που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό και ρομποτική. Το ρομποτικό φάντασμα θα λειτουργεί αυτόνομα, ενώ οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να τηλεκινούν τον ρομποτικό Pacman, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους. 
  • η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, μια νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια. Η συστοιχία αποτελείται από το σύστημα REMEDES, το οποίο φτιάχτηκε από την ομάδα R4A, και μία μπαταρία ασκήσεων που κατασκευάστηκε από ψυχολόγους της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Στο Περίπτερο του ΑΠΘ, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά νοητικών ασκήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν σε έρευνα σχετική με την εργαζόμενη μνήμη στον ευρύ πληθυσμό.
  • Το έχασες; Θα το βρω! Εύρεση και Απογραφή Αντικειμένων μέσω Ρομπότ: Η ομάδα του RELIEF σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ρομπότ, ικανά να κινούνται σε οποιονδήποτε χώρο και να καταμετρούν συνεχώς τα γύρω προϊόντα, συνδυάζοντας τεχνολογίες ρομποτικής και RFID. Τα ρομπότ κατασκευάζουν χάρτη του χώρου, ενώ προσδιορίζουν τη θέση όλων των προϊόντων με ακρίβεια μερικών εκατοστών. Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοχεύει στην εξασφάλιση αυτόνομης συνεχούς απογραφής προϊόντων. Η δράση θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού.
  • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric - Arist.u.r.t.le., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε το φετινό καλοκαίρι στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ιταλίας και της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό της Ιταλίας, ανάμεσα σε 76 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη, την 1η θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation, την 3η θέση στο αγώνισμα του Cost, την 3η  θέση στο αγώνισμα της αντοχής και αποδοτικότητας, την 4η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης και την 5η θέση στα αγωνίσματα Skidpad και Autocross.  Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 
  • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Aristotle Racing Team – A.R.T., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε φέτος με μεγάλη επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 49 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, απονεμήθηκαν στην ομάδα το βραβείο της 3ης θέσης στη γενική κατάταξη, της 3ης θέσης στο αγώνισμα του Design, της 3ης θέσης στο αγώνισμα της αντοχής. Επιπρόσθετα, η ομάδα κατέλαβε την 6η θέση στα αγωνίσματα αποδοτικότητας και επιτάχυνσης και την 7η στα αγωνίσματα Business Plan Presentation και Cost. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 
  • Η νανοτεχνολογία σε καθημερινά προϊόντα. Προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας του ΑΠΘ που έγιναν πράξη μέσω του τεχνοβλαστού PLiN Nanotechnology.
  • Δράσεις για μικρούς και μεγάλους από το Οδοντιατρικό Φοιτητικό Σωματείο, υπό την αιγίδα του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων λειτουργίας του (1959-2019). Πιο συγκεκριμένα, στο Περίπτερο 14 θα υπάρχει stand ενημέρωσης για τη στοματική υγιεινή και για τις παροχές του Τμήματος Οδοντιατρικής, καθώς και παιχνίδια για τους μικρούς φίλους! Επιπρόσθετα, θα δοθούν και προϊόντα φροντίδας της στοματικής υγείας. Παράλληλα, στον υπαίθριο χώρο του Περιπτέρου 14 θα υπάρχει κινητή Οδοντιατρική Μονάδα όπου θα πραγματοποιηείται δωρεάν στοματολογικός έλεγχος για όλους.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00 - 22:00,  Σαββατοκύριακο 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 8/9, 12:30-13:30, Περίπτερο 1

ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Η εκδήλωση στοχεύει στην ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας «ΑΕΙ-Βιομηχανία-Ένοπλες Δυνάμεις» για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν άμεση εφαρμογή στον τομέα της Άμυνας της Ελλάδας. Οι δυνατότητες των Ελληνικών ερευνητικών, παραγωγικών και επιχειρησιακών φορέων είναι εξαιρετικές και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην αυτονομία της Ελλάδας σε θέματα Άμυνας. Η ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο brain gain, δεδομένου ότι εξειδικευμένο επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό, που εκπαιδεύεται στα Ελληνικά ΑΕΙ, θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί στην ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων που απαιτούν υψηλή τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει ώστε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά δεδομένα.

Ομιλητές:

Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Πέτρος Κυριαφίνης, Ταξίαρχος (Μ), Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων & Τεχνολογικής Έρευνας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ευάγγελος Βερονικιάτης, Πρόεδρος ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας)

Αναστάσιος Ροζολής, Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού)

Κυριάκος Υάκινθος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

 

Κυριακή 8/9, 19:30-21:00,  Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Εκδήλωση της Ερευνητικής Μονάδας για την Ενέργεια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Η Ολοκλήρωση των Αγορών Ενέργειας στην Ευρύτερη Ευρώπη».

Ομιλητές:

Χαιρετισμός Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου

Παναγιώτης Γκλαβίνης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας

Παντελής Σαββίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ

 

Δευτέρα 9/9, 19:00-20:00,  Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Παρουσίαση της  πρωτοβουλίας conect4children (c4c) στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο

Παρουσίαση της μέχρι σήμερα πορείας της πρωτοβουλίας conect4children (c4c), η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη χορήγηση σκευασμάτων σε νεογνά και μικρά παιδιά.

Ομιλητής: Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

 

Τρίτη 10/9, 19:00-20:00,  Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Χρήση μειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή των ζώων

Παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τη συνεργασία της εταιρείας Ayurvet (Ινδία) με το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με κύριο στόχο τη διερεύνηση της προσθήκης εξειδικευμένων μιγμάτων Ινδικών βοτάνων στη διατροφή  κρεοπαραγωγών ορνιθίων και άλλων παραγωγικών ζώων.

Ομιλητής: Ηλίας Γιάννενας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

Τετάρτη 11/9, 19:15-20:15, Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Έδρα Jean Monnet European Tax Policy and Administration: ελεύθερο μάθημα για τη φορολογική συνείδηση και τη φορολογική συμμόρφωση

Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία.

Ομιλήτρια: Αικατερίνη Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

 

Πέμπτη 12/9, 19:00-20:00, Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Παρουσίαση διακρατικού προγράμματος INTERREG «Προστασία του πληθυσμού των προβάτων της αυτόχθονης φυλής Πελαγονίας στη διασυνοριακή περιοχή – PAPESHE»

Παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση των πληθυσμών της φυλής προβάτων Πελαγονίας στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδα-Β. Μακεδονία.

Ομιλητής: Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

Παρασκευή 13/9, 20:15-21:15, Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Διαδραστικοί χάρτες του διωγμού των Ποντίων

Ο Διωγμός των Ποντίων παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο μέσα από δύο διαδικτυακούς χάρτες.

Ομιλητής: Νικόλαος Λαμπρινός, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

 

Σάββατο 14/9, 19:15-20:15, Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των εργαλείων αναζήτησης ευκαιριών χρηματοδότησης από τους ερευνητές και να παρουσιαστούν οι άμεσες ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως αυτές προκύπτουν από δύο σημαντικούς εθνικούς φορείς: τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΛΙΔΕΚ.

Ομιλητές/Πρόγραμμα:

Χαιρετισμός Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Ευστράτιου Στυλιανίδη

Έρευνα @ ΑΠΘ. Αναζήτηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης:

Ηλιάνα Μπουσιάκη, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας. Innovation Clusters:

Ιωάννα Μυλωνά, Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Προϊσταμένη Τμήματος Γ΄ Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας

Το ΕΛ.I.Δ.Ε.Κ. ως μοχλός ανάπτυξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα:

Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου, Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ.

Ερωτήσεις-Συζήτηση

*Συντονισμός: Δρ. Έρη Τόκα, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

 

Κυριακή 15/9, 11:00-12:00, Περίπτερο 12  -  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Καινοτόμες Ερευνητικές & Φοιτητικές Ομάδες του ΑΠΘ

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καινοτόμες ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες στην ανάπτυξη των εγχειρημάτων τους, καθώς και ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ομιλητές/Πρόγραμμα:

HEARartTEC: Κωνσταντίνος Παστιάδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

bialoom: Δρ. Δημήτρης Τσιώκος, Ιδρυτής, Μέλος της ερευνητικής ομάδας PhosNET

Cor-IS: Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης, Μέλος της Ερευνητικής ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής

iCry2Talk: Αναστασία Ντράχα, Συνιδρύτρια, Φοιτήτρια TΗΜΜΥ 

Arist.u.r.t.le (Aristotle University Racing Team Electric): Παύλος Bασιλείου

A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), Δημήτριος Ασβεστάς

ART (Aristotle Racing Team), Γεώργιος Γκέσιος

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 12:00-13:00, Περίπτερο 12  -  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας: Παρόν & Μέλλον

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η παρούσα κατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, τα επιτεύγματα και οι ανάγκες που έχουν προκύψει και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συνεχίσει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. 

Ομιλητές:

Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,  Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Ευστράτιος Στυλιανίδης

Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης,  Σίμος Μπενσασσών, Επικεφαλής ΟΚ!Thess

Εθνική Τράπεζα - NBG Business Seeds,  Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής NBG Business Seeds,

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΑΖΚ

Thermi Group, Νίκος  Τακάς, Αντιπρόεδρος

SEAMXΝίκος Θεοδωράκης, Αν. Καθηγητής  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες), Ιδρυτής SEAMX

                                                                                                                                      

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 13:00-14:00, Περίπτερο 12  -  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Καινοτόμες Διεπιστημονικές Ομάδες του ΑΠΘ στο πλαίσιο  του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ)

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η διεπιστημονική έρευνα του ΑΠΘ που διεξάγεται στους χώρους του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) και η αμφίδρομη σχέση των ερευνητικών ομάδων του ΚΕΔΕΚ με την κοινωνία και την οικονομία.

Ομιλητές:

UAV-iRC - Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων:Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Υάκινθος

WinPhos - Ασύρματα και Φωτονικά Συστήματα και Δίκτυα: Αν. Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαος Πλέρος

PlantCult - Πολιτισμοί της Διατροφής στην Αρχαία Ευρώπη: Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη

ATLAS - Κατασκευή Ανιχνευτών Στοιχειωδών Σωματιδίων: Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτριος Σαμψωνίδης                                                                                                                           

  *Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 19:00-20:00, Περίπτερο 14 - Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

BEAM – A stratospheric experiment

Η εκδήλωση αφορά προσομοίωση διαστημικής αποστολής και πιο συγκεκριμένα ένα πείραμα αποστολής δεδομένων μέσω ελικοειδούς κεραίας, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Ομιλητές:

Ομάδα διαστημικής τεχνολογίας B.E.A.M. του ΑΠΘ (Beyond Earth Aristotle Missions), Γιάννης Ιωάννου και Έλλη Λουκαρίδου, Εκπρόσωποι ομάδας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr