Σοβαρή καταγγελία οικοτρόφων του ΑΠΘ για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες - Εικόνες ντροπής

Σοβαρή καταγγελία οικοτρόφων του ΑΠΘ για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες 

Φραγμένες σωληνώσεις στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οδήγησαν στη υπερχείλιση ακάθαρτων νερών από την αποχέτευση, τα οποία έφτασαν στους διαδρόμους, μέχρι και τα δωμάτια καταγγέλλουν φοιτητές που διαμένουν στην εστία.

Οι φοιτητές τονίζουν πως το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε πάνω από 3 φορές μέσα σε μια εβδομάδα και ακόμα οι αρμόδιοι δεν έχουν εγγυηθεί την οριστική λύση του προβλήματος.


Τι καταγγέλλει με απόφαση του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης:

«Το τελευταίο διάστημα και εν μέσω εξεταστικής περιόδου η ζωή στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης έχει πάψει να είναι υποφερτή. Το ποτήρι που ξεχείλισε αυτή τη φορά ήταν οι κοινόχρηστες τουαλέτες μας. Φραγμένες σωληνώσεις οδήγησαν στη υπερχείλιση ακάθαρτων νερών από την αποχέτευση ,τα οποία έφτασαν στους διαδρόμους, μέχρι και τα δωμάτια μας. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε πάνω από 3 φορές μέσα σε μια εβδομάδα και ακόμα δεν μας έχουν εγγυηθεί την οριστική λύση του προβλήματος. Παράλληλα, στις φοιτητικές εστίες των Ιωαννίνων έλαβαν χώρο συμβάντα όπου έκαναν αντιληπτό ότι οι υπάρχουσες συνθήκες ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Το κείμενο αυτό αφορά το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας και όχι μόνο των οικότροφων καθώς τέτοιου είδους δυσχέρειες αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Εκκινώντας από αυτό που βιώσαμε πρόσφατα θέλουμε να καταδείξουμε τα προβλήματα και να απαιτήσουμε λύσεις για αυτά. Αρχικά δεν έχει υπάρξει καμία ριζική συντήρηση στις σωληνώσεις των εγκαταστάσεων, αλλά μόνο πρόχειρες επιδιορθώσεις. Στην ίδια τύχη με τις σωληνώσεις βρίσκονται και οι ανελκυστήρες οι οποίοι στην σπάνια περίπτωση που λειτουργούν, αποτελούν κίνδυνο για θανάσιμα ατυχήματα, καθώς και ο εγκλωβισμός έχει γίνει ρουτίνα. Εξίσου, αποτελούν πηγή μικροβίων καθώς τα σκουπίδια μεταφέρονται παράλληλα με εμάς. Επιπλέον ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι ελλιπέστατος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χώροι που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι διαθέσιμοι να είναι δυσανάλογοι των αναγκών των οικοτρόφων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να καλύψουν τα  προβλήματα των εστιών, τα υλικά που τους παρέχονται αλλά και ο αριθμός των ιδίων είναι ελάχιστος για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Ακόμα και όταν γίνεται -σπάνια – απόφραξη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύμανση και απεντόμωση του χώρου. Σε συνδυασμό με όλα αυτά η καθαριότητα είναι ανεπαρκής ,παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου προσωπικού, λόγω έλλειψης του αντίστοιχου εξοπλισμού. Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθούν τα προβλήματα στη θέρμανση κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς υπάρχουν δωμάτια με ολοήμερη θέρμανση και άλλα με ελλιπή ή καθόλου. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τη σίτιση, η οποία δεν είναι ισορροπημένη και έχουν σημειωθεί μέχρι και τροφικές δηλητηριάσεις. Τέλος, σίτιση δεν λαμβάνουν όλοι οι ενεργοί-ές φοιτητές/τριες και ο εργολάβος κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειώσει τις μερίδες και να αυξήσει το κέρδος του.

Σαφώς έχουμε κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα παραπάνω όμως η αντιμετώπιση που λαμβάνουμε είναι στην καλύτερη περίπτωση η αδιαφορία και η αποποίηση των ευθυνών ενώ στην χειρότερη, η ειρωνία, ο χλευασμός και οι απειλές. Παρ’όλα αυτά δεν πτοούμαστε, φανερώνουμε τις λύσεις στα προβλήματα για τα οποία εθελοτυφλούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς πουεμπλέκονται στην διαχέιριση των φοιτητικών εστιών. Κατά τους θερινούς μήνες που οι εστίες είναι ως επί το πλείστον άδειες να γίνονται ανα κτήριο ολοκληρωτικές αλλαγές ή επισκευές στις σωληνώσεις και απολύμανση από ειδικευμένη εταιρία κοινόχρηστων χώρων. Επίσης να γίνει αντικατάστασητου συστήματος θέρμανσης από πιο οικονομικά, αποτελεσματικά και οικολογικά συστήματα καθώς και η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης σε κάθε δωμάτιο. Ακόμη είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των ανελκυστήρων πριν σημειωθούν περεταίρω ατυχήματα. Τέλος όσoν αφορά τη σίτιση απαιτούμε πρόσβαση σε όλους τους-τις εν ενεργεία φοιτητές-τριες με επαρκές και άριστης ποιότητας φαγητό,υγειονομικό έλεγχο ενώ δεν δεχόμαστε ούτε σκέψη για υποβολή χρηματικού αντιτίμου. 

Κλείνοντας θεωρούμε αδιανόητο, στις φοιτητικές εστίες όπου ζουν εκατοντάδες φοιτητές ,να υπάρχουν χώροι που είναι υγειονομικά ακατάλληλοι.Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, η ποιότητα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω με αποτέλεσμα η φοίτηση για τα άτομα των οικονομικά κατώτερων τάξεων να είναι μη εφικτή. Παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από φτωχές οικογένειες δεν θα δεχτούμε άλλη τροχοπέδη στους στόχους μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε δωρεάν και δημόσια παιδεία,σπουδές,σίτιση και στέγαση. Σαν άνθρωποι, που βιώσαμε τη κρίση από την εφηβική ηλικία μας, προκαλούμε το κράτος που κομπορρημονεί ότι παρέχει δωρεάν παιδεία, να εξασφαλίσει επιτέλους τις αυτονόητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 

Ακολουθούν εικόνες άβολες και αντιαισθητικές για τους περισσότερους. Δεν μπορούμε όμως πια να προστατεύουμε την κοινωνία, της οποίας άλλωστε είμαστε κομμάτι, από την εικόνα που αντικρύζουμε καθημερινά.»

Δείτε εικόνες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr