Η HelMSIC για την απόπειρα βιασμού φοιτήτριας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ

Η HelMSIC για την απόπειρα βιασμού φοιτήτριας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) μετά την αποκάλυψη του «Φοιτητικά Νέα» για το περιστατικό απόπειρας βιασμού φοιτήτριας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ:

«Με αφορμή το περιστατικό απόπειρας βιασμού φοιτήτριας, που σημειώθηκε την Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019, στη μία το μεσημέρι (13:00) σε τουαλέτες του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. από άγνωστο άνδρα εκτός Πανεπιστημίου, θα θέλαμε, εκ μέρους της HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee, να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας και την αποδοκιμασία μας προς τέτοιου είδους ενέργειες. Θα θέλαμε επίσης να επιστήσουμε την προσοχή του Πανεπιστημίου σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των φοιτητών.


Ως HelMSIC και μέλη της κοινότητας των Φοιτητών Ιατρικής, θεωρούμε αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά μέσα στην ίδια μας τη Σχολή, καταπατώντας κάθε Δικαίωμα για Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια. Τέτοιες πράξεις είναι αποτρόπαιες. Παρόλ’αυτά, δυστυχώς, ουκ ολίγες φορές αναφέρονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και απόπειρας βιασμού στο χώρο του Πανεπιστημίου, που θα έπρεπε να είναι χώρος άνθησης της Παιδείας και ανάπτυξης της προσωπικότητας των φοιτητών.

Περιστατικά έμφυλης βίας μπορεί να υποστούν τόσο οι άνδρες όσο κι οι γυναίκες. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των περιστατικών πλήττει τις γυναίκες.

Αναφέρεται ότι:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Η καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Γυναικών ως απόρροια της αντικειμενοποίησης του γυναικείου σώματος δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο για την κοινωνία μας, εντούτοις δεν βλέπουμε κάποια δράση για τη διαφύλαξη της στοιχειώδους αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Οι συνέπειες της βίας κατά των γυναικών ξεπερνούν κατά πολύ την άμεση σωματική βλάβη του θύματος. Η ψυχολογική βλάβη και η απειλή νέας βίας διαβρώνουν την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, αναστέλλοντας την ικανότητά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή να προβεί σε ενέργειες κατά του θύτη. Κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών είναι η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, η κατάθλιψη, άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας και η αυτοκτονία.

Που μπορείς να απευθυνθείς;

Γραμμή  SOS 15900
Είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)
Είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών. Περισσότερες πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα: isotita.gr/emfyli-via

Διοτίμα
Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Επιδιώκει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103244380, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., website: diotima.org.gr

Ως φοιτητές ιατρικής και μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, καλούμαστε να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μην μείνουμε άπραγοι.

Η HelMSIC αποδοκιμάζει κάθε ενέργεια που γίνεται σε βάρος της αξιοπρέπειας και της διακύβευσης της υγείας των φοιτητών και μη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και καλεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να πράξει αναλόγως για τη μελλοντική ασφάλεια και φύλαξη των φοιτητών του.

Για οποιαδήποτε απορία και παρατήρηση παραμένουμε, όπως πάντα, ανοιχτοί να μας προσεγγίσετε».

Σχετικό άρθρο: Απόπειρα βιασμού σε βάρος φοιτήτριας και επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν φοιτήτριες μετά το μάθημα!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr