Erasmus εν κινήσει, μια πρωτοβουλία του Δικτύου Φοιτητών Erasmus Θεσσαλονίκης

Erasmus εν κινήσει, μια πρωτοβουλία του Δικτύου Φοιτητών Erasmus Θεσσαλονίκης 

"Αυτοί που δεν βλέπουν καμία διαφορά ανάμεσα στην ψυχή και στο σώμα, δεν διαθέτουν τίποτε από τα δύο." Οscar Wild

«Ψυχής γαρ όργανον το σώμα». Ιπποκράτης


Γράφει στα «Φοιτητικά Νέα» η Στεφανία Παπαμέτη,

Τι κοινό έχουν άραγε ο Oscar Wilde και ο Ιπποκράτης; Η πίστη τους ότι το σώμα και η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κι όμως, οι φράσεις αυτές μας επιβεβαιώνουν και μας θυμίζουν πώς τα οφέλη της άσκησης είναι πλέον αδιαμφισβήτητα. Το Thesserasmus αποφάσισε να προσφέρει πολλά στην μακρά λίστα των δράσεων του και αυτό το ζούμε με την “Εβδομάδα Αθλητισμού”. 

Η Εβδομάδα Αθλητισμού ή αλλιώς Sports Week (26-31 Μαρτίου), είναι μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται πρώτη φορά από το Δίκτυο Φοιτητών Εράσμους Θεσσαλονίκης (ESN Thessaloniki) με κύριο ζητούμενο να δώσει σημασία στο ότι η ανταλλαγή Erasmus+ δεν είναι μια περίοδος στη ζωή του φοιτητή αποκλειστικά αφιερωμένη σε πάρτυ και ταξίδια, αλλά η πιο ενεργή περίοδος της ζωής του. Οι ορίζοντες διευρύνονται, δίνει χώρο και καταφέρνει  την απόσχιση του από στερεότυπα και ενθαρρύνεται να δοκιμάζει νέα πράγματα και ασχολίες.

Κομμάτι της έμπνευσης για αυτή την πρωτοβουλία αποτέλεσαν οι ίδιοι οι διεθνείς φοιτητές μας, αφού η πλειοψηφία των αγωνιστικών μας ομάδων (ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης) πλαισιώνεται από άτομα που είχαν ερασιτεχνική ή σχεδόν καθόλου σχέση με τα παραπάνω αθλήματα.

Στις διοργανώσεις της Εβδομάδας αυτής συγκαταλέγονται αγώνες βόλλεϋ ανδρών και γυναικών όπως επίσης και ποδοσφαίρου ανδρών στα πλαίσια των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο αγώνας ποδοσφαίρου μάλιστα, είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα (σε συνάρτηση με το πρόγραμμα του ESN, SocialErasmus που ενθαρρύνει την ενεργή φιλανθρωπική δράση της Erasmus κοινότητας) με συγκέντρωση προϊόντων πρώτης ανάγκης τα οποία προσφέρθηκαν ως δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Νεάπολης-Συκεών. Επιπρόσθετα, διοργανώθηκε Τandem γλωσσικής και πολιτισμικής ανταλλαγής  με θέματα όπως η υγιεινή διατροφή και άσκηση, η ψυχολογία στον αθλητισμό και η σωστή διαχείριση του αλκοόλ.

Στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται μαθήματα yoga και διαλογισμού, που δόθηκαν στο χώρο του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, όπως επίσης ενδιαφέρουσα ήταν και η μακροσκελής εισήγηση  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τις “Πρώτες Βοήθειες”. Η ενημέρωση και εκπαίδευση τους για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δίνοντας θάρρος στο φοιτητικό κοινό για ευαίσθητα θέματα της διάσωσης ατόμων σε περιπτώσεις και στιγμές της καθημερινότητας.

 

Συναντήσαμε και γίναμε μέρος του παιχνιδιού στα “Erasmus Games”, μία από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στα πλαίσια της “Εβδομάδας Αθλητισμού”, έχοντας τις βάσεις και τις επιδράσεις του από τα “International Erasmus Games”, - την διοργάνωση που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το δίκτυο μας - χρωματίζοντας το σε μια πιο ελληνική εκδοχή! Το μήνυμα που επιθυμούμε να περάσουμε είναι η ομαδική άθληση και η υγιεινή ζωή να κατέχει σημαντικό ρόλο και σημασία στην καθημερινότητα όλων μας και να γίνει μέρος της.

 

Η εβδομάδα κλείνει με την προβολή της βιογραφικής ταινίας “I, Tonya”.

Η πορεία και η ζωή της Tonya Harding, οι σκοτεινές πτυχές του πρωταθλητισμού και η ευγενή άμιλλα, περνώντας μέσα από το κινηματογραφικό κάδρο.

Με την “Sports Week” θα οδηγηθούμε σε ένα ταξίδι στην πόλη της Καβάλας,  συνδυάζοντας ταξίδι, άθληση και πεζοπορία στην ελληνική φύση.

Θετική και ελπιδοφόρα θα είναι η συμμετοχή πενήντα φοιτητών Erasmus, στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” που λαμβάνει χώρα στις 14 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, με τους φοιτητές να παίρνουν μέρος έχοντας τις σημαίες των χωρών τους.

Όραμα μας είναι η “Εβδομάδα Αθλητισμού” να καθιερωθεί και να μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα, με τη στήριξη φορέων και με την συμμετοχή της τοπικής φοιτητικής κοινότητας να πολλαπλασιάζεται.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνεργάτες μας για την επιτυχημένη  διοργάνωση, το InfinityGreece για τη βιντεοσκόπηση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Νεάπολης-Συκεών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ για τη στέγαση και τη στήριξη.


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr