Παραμένουν ΧΩΡΙΣ σίτιση εδώ και 13 μέρες οι φοιτητές του ΑΠΘ

Παραμένουν ΧΩΡΙΣ σίτιση εδώ και 13 μέρες οι φοιτητές του ΑΠΘ

Οι φοιτητές των εστιών διαμαρτύρονται και ζητούν λύση, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους των εστιών παραμένουν τραγικές. Χωρίς σίτιση στις φοιτητικές εστίες παραμένουν από τις 20 Νοεμβρίου, δηλαδή για πάνω από 13 ημέρες, οι οικότροφοι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το εστιατόριο των εστιών σταμάτησε να λειτουργεί καθώς έληξε -και δεν ανανεώθηκε- η σύμβαση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με την εργολήπτρια εταιρεία. Την ίδια ώρα, τα κτήρια των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ παραμένουν ασυντήρητα και σε πολύ κακή κατάσταση, με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των οικοτρόφων να εγκυμωνούν. 


Ανάλογη εικόνα επικρατεί στις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας, καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρές ανάγκες για βελτίωση και συντήρηση των υποδομών και χρηματοδότηση της σίτισης και των βασικών αναγκών των φοιτητών. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τελεί υπό κατάληψη εδώ και έναν μήνα από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις, ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος υποστηρίζει πως δεν μπορεί να εκτελέσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και να υπογράψει τις συμβάσεις με τις εταιρείες catering που αναλαμβάνουν τη σίτιση, εάν δεν λήξει η κατάληψη.

Στη Θεσσαλονίκη, οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών του ΑΠΘ απευθύνθηκαν τη Δευτέρα, 27 Νοέμβρη στην Πρυτανεία διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της σίτησης. Οι πρυτανικές αρχές απάντησαν στους φοιτητές πως για το ζήτημα αρμόδιο είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς αυτό διαχειρίζεται οικονομικά τις εστίες.

Την Τετάρτη, 29 Νοέμβρη οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκπρόσωποι των φοιτητών κατέθεσαν τα αιτήματα σε στελέχη του ΥΜΑΘ, απ' όπου έλαβαν την απάντηση πως τα αιτήματά τους θα μεταφερθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης κάλεσε τους φοιτητές σε συνέλευση το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Νοέμβρη. Εκεί, αποφασίστηκε να επαναληφθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το ΥΜΑΘ την ερχόμενη Τρίτη, 5 Δεκέμβρη. Παράλληλα, οι φοιτητές σχεδιάζουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, από κοινού με οικότροφους φοιτητικών εστιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

«Σκοπεύουμε να μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους των εστιών, μήπως βρεθεί κάποια προσωρινή λύση για τη σίτιση», δήλωσε στην οικονομική e-φημερίδα «Voria» η πρόεδρος του Συλλόγου, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους, οι φοιτητές σκοπεύουν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, 5 Δεκέμβρη.

Εικόνες ντροπής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr