Κλειστή θα παραμείνει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Κλειστή θα παραμείνει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Κλειστή σε ένδειξη πένθους για τον Δημήτρη Μυταρά θα παραμείνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, την ημέρα της κηδείας του μεγάλου ζωγράφου.

Για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή, πρύτανη, δάσκαλου και κορυφαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΚΤ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση τους σήμερα: «Πολυδιάστατη μορφή καλλιτέχνη ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε από τους δημιουργούς που δέσποζαν στην ελληνική εικαστική σκηνή, ιδιαιτέρα στην δεκαετία '70 και ΄80.... Μαθητές του, καθηγητές της ΑΣΚΤ και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΑΣΚΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σύζυγο Χαρίκλεια και στο υιό Αριστείδη».


Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία της ΑΣΚΤ έχει ως εξής:

Οι Πρυτανικές Αρχές της ΑΣΚΤ εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια του διεθνούς φήμης Έλληνα καλλιτέχνη, Ζωγράφου και Επίτιμου Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιάννη Κουνέλλη.

Διεθνής Έλληνας καλλιτέχνης, ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936 και εγκαθίσταται στη Ρώμη (1956), όπου και σπούδασε στην εκεί Ακαδημία Καλών Τεχνών. Αρχίζει και εκθέτει από πολύ νωρίς (1960), φοιτητής ακόμα, αλλά η συμμετοχή του στην έκθεση Arte Povera e IM spazio στη Γένοβα θα είναι η καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Επηρεασμένος από τους Burri και Fontana, εγκαταλείπει το ζωγραφικό τελάρο και οδηγείται σε τρισδιάστατα έργα από φυσικές ύλες, όπως ξύλο, σίδερο, σακιά κ.ά. Έκτοτε καθιερώνεται ως ένας από τους πρωτεργάτες της Arte Povera.

Δημιουργεί ένα λεξιλόγιο, τόσο με αρχετυπικά σύμβολα (χώμα, φωτιά) όσο και ποικίλα υλικά και αντικείμενα: ξύλο, σίδερο, σακιά, πλαίσια κρεβατιών, πόρτες, παράθυρα, αλλά και ανθρώπους ως performance art. Στη συνέχεια επεκτείνεται και σε υλικά όπως ο καπνός, ο καφές, το κάρβουνο, τα οποία εκτός από την αισθητική κατηγορία της υφής άπτονται και της οικονομίας, των μεταφορών και το εμπόριο εν γένει, χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού.

Καλλιτέχνης με πλούσια δραστηριότητα, τόσο εικαστική όσο και θεατρική, εκθέτει συνεχώς από το 1960, σε ιδιωτικές γκαλερί· συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις· και πραγματοποιεί εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία (Museum of Contemporary Art, Σικάγο).

Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Dϋsseldorf, όπου δίδαξε μέχρι το 2001. Το 2009 αναγορεύεται Επίτιμος Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΑΣΚΤ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγός του Michelle Coudray και στους οικείους του.

Σε ένδειξη πένθους η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα είναι κλειστή τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr