Υπό κατάληψη η ΑΣΚΤ / Παρέμβαση στη Σύγκλητο

Υπό κατάληψη η ΑΣΚΤ / Παρέμβαση στη Σύγκλητο

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, το Πανεπιστήμιο θα τελεί υπό κατάληψη μέχρι την Δευτέρα 19/02.


Να αναφερθεί πως οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά τη χώρα βρίσκονται σε κλοιό γενικών συνελεύσεων για 6η εβδομάδα ενόψει του Νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! ΛΙΣΤΑ Συνελεύσεων και Καταλήψεων Τμημάτων & Σχολών (13-21/02) / ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεταξύ άλλων αποφάσισαν:

  • Κατάληψη της Σχολής έως 19/02
  • Κινητοποιήσεις και συμμετοχή στις πορείες
  • Παρέμβαση στη Σύγκλητο την Παρασκευή 16/02
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με πρωτοβουλίες καινούργιων καταλήψεων και άλλων ακτιβιστικών δράσεων

Απόφαση της ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΗΣ Α.Σ.Κ.Τ.
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2024

H Σύγκλητος της ΑΣΚΤ ενημερώθηκε για την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου να προχωρήσει στην κατάληψη των χώρων του ιδρύματος. Η Σύγκλητος αντιλαμβάνεται την αγωνία των φοιτητών σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και κατανοεί πλήρως την μαχητική αντίδραση τους ιδίως ενόψει και των επιταγών του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Εν τούτοις, η προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου προϋποθέτει και την προστασία των χώρων του (για την οποία προστασία υπέχουν μάλιστα και ποινική ευθύνη οι πρυτανικές αρχές). Αλλά πέρα από αυτό, το δημόσιο πανεπιστήμιο χειμάζεται ως γνωστόν από την ελλιπή χρηματοδότηση και συνεπώς είναι και απολύτως αναγκαίο να προστατευθεί δημόσια περιουσία η οποία σε περίπτωση καταστροφών δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί. Η εμπειρία των περυσινών καταλήψεων έδειξε ότι δυστυχώς η φοιτητική περιφρούρηση δεν ήταν -και ούτε μπορούσε, παρά τις καλές και ειλικρινείς προθέσεις, να είναι- επαρκής ούτε σε 24ωρη βάση με αποτέλεσμα να υπάρξουν τελικά υψηλού κόστους καταστροφές, οι οποίες μόνο εν μέρει έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα.

Τέλος, το κλείσιμο του φοιτητικού εστιατορίου δεν αποτελεί κατασταλτικό μέτρο, αλλά αυτόθροη συνέπεια της κατάληψης, καθώς η λειτουργία του συνδέεται με την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην σχολή και δεν μπορεί να γίνεται σε μη φυσιολογικές συνθήκες και όταν ουδείς μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στην εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία.

Από τα Μέλη της Συγκλήτου της Α.Σ.Κ.Τ.

Ψήφισμα Φ.Σ. σχετικά με την Σύγκλητο

Απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου της ΑΣΚΤ απέναντι στον Φοιτητικό Σύλλογο!

Το κείμενο της κατάληψης της ΑΣΚΤ που αποφασίστηκε μετά από Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σήμερα, 14/02/2024, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Πρυτανεία έδωσε εντολή να κλείσουν τα εργαστήρια και να απομακρυνθούν οι φοιτητές από τον χώρο της σχολής. Μια απόφαση που πάρθηκε αυθαίρετα με φόβο, από μεριάς της Πρυτανείας, το ενδεχόμενο το σώμα της Γενικής Συνέλευσης να πάρει απόφαση για κατάληψη και σε προσπάθεια να διασπάσει την διαδικασία του Φοιτητικού Συλλόγου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου να προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής ως τρόπο εναντίωσης στο επερχόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει την δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αντιληφθήκαμε ότι το εστιατόριο της σχολής είχε κλείσει, εντολή που δόθηκε από την Πρυτανεία.”

Οι φοιτητές/τριες δηλώνουν ότι δεν τρομοκρατούνται από τις πρακτικές της πρυτανείας, συνεχίζοντας την κατάληψη που αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία της σίτισης, την παράδοση των κλειδιών, την επίσημη τοποθέτηση των διοικητικών υπαλλήλων, του διδακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων της σχολής σχετικά με τις κινήσεις της Πρυτανείας.»

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΚΤ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr