Τα έξι ελληνικά Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην παγκόσμια ελίτ για το 2017

Τα έξι ελληνικά Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην παγκόσμια ελίτ για το 2017

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται φέτος στην παγκόσμια ελίτ των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης που ανακοινώθηκαν από την Quacquarelli Symonds (QS). Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και φυσικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην «ελίτ» των Πανεπιστημίων αφού βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης και στις θέσεις μεταξύ 351-400 στο πεδίο Επιστήμες της Πληροφορικής.  


Για τις παραπάνω κατατάξεις λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus) που αφορούν στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων Πανεπιστημίων. 

Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος, και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς, σύμφωνα με 40.643 απόψεις διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο με τη συμμετοχή 74.651 ακαδημαϊκών.  

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14 το 2016). Φέτος για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται και σε 5 νέες  ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στην 351-400 θέση,  στην ειδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στη 251-300 θέση, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στη 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στη 251-300 θέση, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στη 201-250 θέση. 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της μηχανολογίας όπου το κατατάσσει στα κορυφαία 50 πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών στην τελευταία κατάταξη του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων.

Η έβδομη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα, που δημοσιεύεται σήμερα, απαριθμεί τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε 46 διαφορετικές ειδικότητες. Το Χάρβαρντ είναι το νούμερο ένα  πανεπιστήμιο σε 15 ειδικότητες και αφήνει πίσω του το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) το οποίο ξεχωρίζει σε 12 ειδικότητες. 

Όλα τα τελευταία νέα για τις Κατατάξεις Πανεπιστημίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr χορηγός επικοινωνίας του QS World University Rankings (topuniversities.com)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr