περικοπών, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ Στο έλεος των περικοπών τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Στο έλεος των περικοπών τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

«Ψαλίδι» ακόμη και στα στοιχειώδη, τη φύλαξη, την καθαριότητα αλλά και τα αναλώσιμα αναγκάζονται να βάλουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς πολλά ιδρύματα από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2016 αδυνατούν να υλοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους.

Οι ανελαστικές δαπάνες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερες από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς η μείωσή της στην τελευταία πενταετία φτάνει το 60%. Ετσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναγκάζονται να κάνουν οικονομία σε μελάνια εκτυπωτή, διοργανώνουν ημερίδες «ρεφενέ» και συνεδριάζουν μόνο εντός του κανονικού ωραρίου, καθώς οι υπερωρίες των υπαλλήλων κοστίζουν, ενώ παραμελούν τη συντήρηση των υποδομών.


Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι πανεπιστημιακή του ΕΚΠΑ έχουν λάβει προτροπή για διοργάνωση συνεδρίου στις αίθουσες των Προπυλαίων έως τις 4 μ.μ., γιατί αλλιώς το ίδρυμα πρέπει να επιβαρυνθεί με υπερωρίες των φυλάκων και καθαριστριών. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις πανεπιστημιακοί έχουν καταβάλει ένα ποσό για τα έξτρα έξοδα συνεδρίου.

Σε άλλα ιδρύματα, οι συνεδριάσεις των οργάνων προγραμματίζονται κυρίως για πρωινές ώρες. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, Ευριπίδης Γκλαβάς. «Κάνουμε οικονομία στην καθαριότητα, ενώ καταργήσαμε τη φύλαξη. Υπάλληλοι επωμίζονται εκ περιτροπής την ευθύνη να κλειδώνουν τα κτίρια».

Μεγάλες περικοπές γίνονται όπως και στα αναλώσιμα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ετσι, σε κεντρικό ΑΕΙ καθηγητές και προσωπικό εκτυπώνουν μόνο σε έναν εκτυπωτή, καθώς οι ξεχωριστεί ανά γραφείο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr