20, καλύτερα, Πανεπιστήμια, παγκοσμίως, λίστα Τα 20 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως (λίστα)

Τα 20 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως (λίστα)

Έξι ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα εξασφάλισαν μία θέση στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2015, χωρίς πάντως να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές θέσεις. Την πρώτη θέση στον πιο δημοφιλή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων παγκοσμίως, κατέλαβε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η δωδέκατη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2015/16 επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο κι ακολουθούν το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και του Στάνφορντ. 


Tην πιο μεγάλη άνοδο στον πίνακα παρουσιάζουν δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης που μπαίνουν στο τοπ 15 για πρώτη φορά. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (12ο) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (13ο). 

Τα 20 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως (λίστα)

Αν και η Ελλάδα έχει περιορίσει τον εκπαιδευτικό της τομέα, διατηρεί έξι αντιπροσώπους στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2015/16, τον πιο δημοφιλή ετήσιο πίνακα διεθνών ΑΕΙ παγκοσμίως, με βάση τις μετρήσεις κίνησης των κοινωνικών δικτύων και τον αριθμό των εκτιμώμενων διαδικτυακών αναγνωστών (πάνω από 100 εκατομμύρια το 2015).

Ωστόσο σύμφωνα με το pathfinder, μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) βρίσκεται ανάμεσα στα τοπ 400 πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 376η θέση (πέρυσι είχε καταταγεί στις θέσεις 441-450). Τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια στον Πίνακα της QS για το 2015/16 είναι:

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (σταθερό στις θέσεις 461-470)
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέσεις 501-550 από 451-460 πέρυσι)
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέσεις 601-650 από 491-500 πέρυσι)
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (σταθερό στις θέσεις 601-650)
  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (σταθερά κάτω από την 700η θέση)

Το ΕΜΠ τα πάει επίσης καλά στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστήμιο, την παράμετρο που χρησιμοποιείται ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου. Με βάση αυτό το κριτήριο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (238ο ως προς τις παραπομπές ανά πανεπιστημιακό τομέα) βρίσκεται στο παγκόσμιο τοπ 250. 

Καλές επιδόσεις στον τομέα Μηχανολογίας και Τεχνολογίας

Η QS επίσης δημοσιεύει πίνακα Επιστημονικού Τομέα μαζί με τον Διεθνή Πίνακα Πανεπιστημίων, ο οποίος μετρά την επίδοση μιας συγκεκριμένης σχολής πανεπιστημίου. Στον τομέα της Μηχανολογίας και της Τεχνολογίας η Ελλάδα είναι στο τοπ 100, με την 67η θέση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Τρία άλλα πανεπιστήμια είναι στο τοπ 400 στον τομέα Μηχανολογίας και Τεχνολογίας: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (146ο), το Πανεπιστήμιο Πατρών (211ο) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (234ο). Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (193ο) επίσης βρίσκεται στο τοπ 200 στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και του μάνατζμεντ.

Πού οφείλεται η πτώση των ελληνικών Πανεπιστημίων στην κατάταξη

Πάντως, όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που περιλαμβάνονται στον Πίνακα, έχουν σημειώσει ανησυχητική μείωση στο κριτήριο της φήμης του εργοδότη, σημειώνει η QS. Αυτό στηρίζεται σε 44.226 απαντήσεις που δόθηκαν στη Διεθνή Έρευνα Εργοδοτών που διεξήγαγε η QS. Σε αυτήν, ζητήθηκε από τους εργοδότες να υποδείξουν ποια ιδρύματα βγάζουν τους πιο προσλήψιμους αποφοίτους με βάση την εμπειρία τους. 

"Αν και οι μειώσεις ήταν μικρές και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (194ο) παραμένει στο τοπ 200 με βάση αυτό το κριτήριο, οι Έλληνες φοιτητές ανησυχούν για τις πιθανές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στα μοτίβα πρόσληψης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο συστηματικών μειώσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από 520 σε 350. Αυτό οδήγησε τους πιο ταλαντούχους φοιτητές κι αποφοίτους  της Ελλάδος να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό", σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της QS. 

"Η γενική επίδραση φαίνεται να είναι μειωμένη εθνική αναγνωρισιμότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων από ακαδημαϊκούς κι εργοδότες".

Δείτε ολόκληρο τον πίνακα κατάταξης με τα τοπ 891 πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και τα τοπ 400 ανά επιστημονικό τομέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr