απομυθοποίηση, Πανεπιστημίου, Αιώνιοι, φοιτητές, εγκατάλειψη, σπουδών Η απομυθοποίηση του Πανεπιστημίου: «Αιώνιοι φοιτητές» και εγκατάλειψη σπουδών

Η απομυθοποίηση του Πανεπιστημίου: «Αιώνιοι φοιτητές» και εγκατάλειψη σπουδών

Οι μελέτες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα εστιάζονται κατά μείζονα λόγο στους φοιτητές και τη θεσμική οργάνωση. Σ’ ότι αφορά τους φοιτητές, οι περισσότερες μελέτες, εστιάζονται στη ζήτηση σπουδών και, υπό την επίδραση των θεωριών της πολιτισμικής αναπαραγωγής, στην κοινωνική τους σύνθεση. Μ’ άλλα λόγια, εστιάζονται στο πόσοι θέλουν να «μπουν» στα ΑΕΙ ποιοι και που. Ελάχιστη, αντίθετα, προσοχή, δόθηκε, στη μετέπειτα πορεία των φοιτητών.

Τα τελευταία χρόνια, στο γενικότερο κλίμα των σχέσεων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας εκπονούνται έρευνες για τις επαγγελματικές διαδρομές των φοιτητριών και των φοιτητών: πιο συγκεκριμένα, αν βρίσκουν δουλειά, πόσο σύντομα και που. Οι έρευνες λοιπόν εστιάζονται σε δύο καίριες στιγμές της διαδρομής των νέων: πριν την εισαγωγή στα ΑΕΙ και μετά την αποφοίτησή τους από αυτά. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο στιγμές υπάρχει, μία ενδιάμεση, η ίδια η φοίτηση. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ζωής των νέων, αποφασιστική για τη μετέπειτα διαδρομή τους.


ΠΙΟ ΣΥΣΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr