Αυξάνονται κατακόρυφα οι ακυρώσεις ξένων φοιτητών για τα θερινά σχολεία Αυξάνονται κατακόρυφα οι ακυρώσεις ξένων φοιτητών για τα θερινά σχολεία

Αυξάνονται κατακόρυφα οι ακυρώσεις ξένων φοιτητών για τα θερινά σχολεία

Με ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια να πραγματοποιηθούν τα θερινά σχολεία του 2015, την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των ακυρώσεων από ξένους φοιτητές. Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη για τα σχολεία που έχουν προγραμματισθεί για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, θερινά σχολεία πραγματοποιούνται από Πανεπιστήμια/ΤΕΙ, εκπαιδευτικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά πρώτο όλων είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φέτος διοργανώνει 21 σχολεία σε Λέσβο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο, Σύρο, Χίο, Δελφούς και Κρήτη και οι θεματικές τους περιλαμβάνουν τουρισμό, τεχνολογίες, ναυτιλία, μεταφορές, περιβάλλον, πληροφορική, κοινωνιολογία, γεωγραφία, εκπαίδευση, σχεδιασμό προϊόντων κ.ά. Αναμένονται πάνω από 450 εκπαιδευόμενοι από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ιταλία, Δανία κ.ά. Πέρυσι είχαν γίνει 18 σχολεία με 376 συμμετοχές. Εως τώρα, τα σχολεία του Παν. Αιγαίου, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανής του Στέφανος Γκρίτζαλης, υλοποιήθηκαν κανονικά. Ομως το κλείσιμο των τραπεζών έχει επηρεάσει τους ξένους φοιτητές. Ετσι πρόσφατα ελήφθη απόφαση για ματαίωση ενός.


Ευρύτερα στα θερινά σχολεία της χώρας οι ακυρώσεις μετά το capital control φθάνουν το 25%. «Τα θερινά σχολεία είναι μέσο να δημιουργηθούν γέφυρες με υψηλού επιπέδου καθηγητές και ξένους φοιτητές» δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, λέκτορας Πληροφορικής Κινηματογραφίας στο Παν. Αιγαίου. Χθες, για πέμπτη χρονιά, άρχισε στη Σύρο το θερινό σχολείο με θέμα «Νέα μέσα στην Τέχνη», που υλοποιείται από ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές από ΑΣΚΤ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Αθήνας και Παν. Θεσσαλίας και Αιγαίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr