Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ - Δείτε γιατί!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας,  που είναι μεταξύ των 1500 φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι καλούνται να δώσουν τα αποθεματικά τους για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Μετά την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου οι αρχές των ιδρυμάτων προσπαθούν να υπολογίσουν πόσα χρήματα είναι απαραίτητα για τις άμεσες ανάγκες και σηκώνουν τα χέρια ψηλά.


«Δυστυχώς αποτελεί μια απόφαση για εμάς η οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα κλείσιμο των πανεπιστημίων γιατί αυτή τη στιγμή όχι μόνο έχουμε μειωμένους προϋπολογισμούς κάτω από το μισό από ότι τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τα όποια έσοδα είχαμε δημιουργήσει είμαστε αναγκασμένοι να τα πάμε στην τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε όλο το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης. 

«Το Πολυτεχνείο έχει αποθεματικό ύψους 4 εκατομμύριων και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από Ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα ενώ αναζητούν νομικές διόδους για να μην χάσουν τα χρήματα αυτά και πολύ περισσότερο να μην κληθούν να τα επιστρέψουν» τόνισε επίσης ο Αντιπρύτανης τουΕΜΠ Άγγελος Σιόλας. «Το Πολυτεχνείο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με το PSI. Μιλάμε για επίπεδα πλήρους απαξίωσης. Δεν ξέρουμε πόσα χρήματα χρειαζόμαστε τις επόμενες μέρες για φως, νερό, τηλέφωνο. Κάποια από τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά. Έρχονται από Βρυξέλλες» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδηςδηλώνει πως η Σχολή χρειάζεται να λάβει χρήματα για να λειτουργήσει και δεν έχει περιθώριο να διαθέσει τις 170 χιλιάδες ευρώ που έχει στα αποθεματικά. «Βάζουν χέρι στον ειδικό λογαριασμό που τα κονδύλια τα περισσότερα είναι από ίδιους πόρους, από μεταπτυχιακά προγράμματα. Ουσιαστικά δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε εάν πάρουν αυτά τα λεφτά»  συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αδυναμία να βοηθήσει στη δυσχερή αυτή κατάσταση που ήδη έχουν περιέλθει τα ιδρύματα δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. «Τα οικονομικά προβλήματα του Πανεπιστημίου είναι τεράστια. Δυστυχώς λίγα μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη κατεύθυνση» σημείωσε! 

«Με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση πραγματοποιεί έναν ντε φάκτο εσωτερικό δανεισμό από ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς. Το απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι ότι τους αφήνει ρευστότητα μόνο για 15 ημέρες δηλαδή στην περίπτωση που το δημόσιο δεν θα μπορέσει να τα επιστρέψει που δεν θα μπορέσει θα τους αναγκάσει να κάνουν και εκείνοι στάση πληρωμών»,ανέφερε ο Μιχάλης Γκλεζάκος,  Καθηγητής Οικονομικών.

Αύριο το απόγευμα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. "Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι -λένε στελέχη της αντιπολίτευσης- όπως την τρόικα, θεσμούς, το μνημόνιο συμβόλαιο και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Πράξη Πατριωτικής Ευθύνης".

«Δεν είναι ότι καλύτερο αλλά είναι επείγουσα περίπτωση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης  στον ΑΝΤ1. 

«Ως μέθοδος δεν ταιριάζει σε Αριστερά να χρησιμοποιεί τις έκτακτες μεθόδους νομοθετικής πρωτοβουλίας» παραδέχθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος στον  ALPHA 9,85.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι εξασφαλισμένα. Θα έχουν καλύτερη απόδοση τώρα και τα λεφτά θα επιστραφούν» υποστήριξε από τους ΑΝΕΛ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στον Σκάι.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα κάλυψης των άμεσων ταμειακών αναγκών της χώρας έχει διογκωθεί» δήλωσαν Σταϊκούρας και Δήμας από τη ΝΔ, ενώ η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της υποιστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά την καταστροφική μνημονιακή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων».

«Έχει σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες κατήγγειλαν μέχρι να γίνουν κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ο Θανάσης Σκόκος. 

«Είμαστε δυστυχώς ταμειακά χρεοκοπημένοι ως χώρα κα την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που ταλαιπωρεί τον τόπο με μια διελκυστίνδα 3 μηνών»  επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr