Καθηγητής Πανεπιστημίου: "Ίσως δούμε lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Καθηγητής Πανεπιστημίου: "Ίσως δούμε lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας και ενδεχομένως η πιθανότητα τοπικών lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα να αυξάνεται.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να περιοριστούν, αφού αυτό που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία, είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βλέπουν αύξηση στους αριθμούς.


Για αυτό το λόγο, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει η πιθανότητα να χαθεί ο έλεγχος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες, επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται».

Σύμφωνα με τον κύριο Δερμιτζάκη, το lockdown θα είναι απαραίτητο αφού η απώλεια του ελέγχου θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Όπως είπε, αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να μειωθούν τα κρούσματα σε αριθμούς κάτω των 50 ημερησίως.

Είναι τέτοια η ανησυχία των ειδικών, που όπως είπε ο κύριος Δερμιτζάκης χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά».

Οπότε, τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τα οποία δεν αποκλείεται να αποφασιστούν, είναι αν όχι ολοκληρωτικά, τοπικά lockdown σε περιοχές όπου φαίνεται πως αποτελούν εστίες μόλυνσης και πρέπει να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr