Ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων για την Αγία Σοφία -Απευθύνει έκκληση σε όλα τα Πανεπιστήμια

Ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων για την Αγία Σοφία -Απευθύνει έκκληση σε όλα τα Πανεπιστήμια

Eκκληση υπερAσπισης της ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑς της ΑγιA Σοφιάς Ως ΜΝΗΜΕΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υψώνει τη φωνή της για να υπερασπιστεί τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς, ως κηρυγμένου από την UNESCO μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που επιτάσσει το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων, θρησκειών και πολιτισμών που δημιούργησαν και φιλοξενούν το μνημείο.


Η μονομερής λειτουργία της ως ισλαμικού τεμένους με την μεθοδευμένη και προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, παραβιάζει κατάφωρα αυτήν τη διεθνή δεοντολογία, που η τήρησή της απαιτείται έτσι ώστε, χωρίς να καταργείται η εθνική κυριαρχία των χωρών που φιλοξενούν τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να διατηρούνται οι αξίες του Πολιτισμού όλης της ανθρωπότητας.

Η επιστημονική και ακαδημαϊκή συνεργασία που συνέβαλε στην αντισεισμική θωράκιση της Αγιά Σοφιάς και στην αποκάλυψη και τη συντήρηση των ψηφιδωτών της, μέχρι πρόσφατα, ήταν διεθνής και αποτέλεσε τον πυλώνα της προστασίας της Αγιάς Σοφιάς. Σήμερα δεν καταργείται μόνο η διεθνής δεοντολογία, αλλά αποδυναμώνεται και αποθαρρύνεται κάθε επιστημονική και ακαδημαϊκή συνεργασία που θα προστάτευε το μνημείο, θα διατηρούσε τις αξίες του και θα μετέφερε τα μηνύματά του σε όλο τον κόσμο.

Διακηρύσσουμε ότι η Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού, μεγαλειώδες δημιούργημα της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής στο φως και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας, δεν μπορεί να αλλοιωθεί όσο η Γνώση και η συνείδηση της Ανθρωπότητας παραμένουν ζωντανές.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα Πανεπιστήμια και τις Ενώσεις των Πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο ώστε να αποδοκιμάσουμε και να απομονώσουμε κάθε μονομερή ενέργεια που παραβιάζει τις αξίες της Αγιά Σοφιάς και ακυρώνει τον οικουμενικό της χαρακτήρα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr