Έλληνες πανεπιστημιακοί στην 20η θέση παγκοσμίως στην επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών

Ελληνες πανεπιστημιακοί στην 20η θέση παγκοσμίως στον αριθμό κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής

Μια ισχυρή δεξαμενή επιστημόνων στον κρίσιμο τομέα της Πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαθέτει η Ελλάδα. Η χώρα μας διακρίνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις επιδόσεις της όσον αφορά τον αριθμό των κορυφαίων επιστημόνων του κλάδου της Πληροφορικής και των Υπολογιστών, ξεπερνώντας πολλά άλλα κράτη του πλανήτη, που διαθέτουν πολυπληθές επιστημονικό δυναμικό στον τομέα αυτόν.

Μάλιστα, η αξιολόγηση του Guide2Research κατατάσσει τις χώρες ως προς τον αριθμό των κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής και Υπολογιστών, με βάση το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν και όχι με βάση τη χώρα καταγωγής. Συνεπώς, η Ελλάδα με 37 συνολικά επιστήμονες κατακτά την 20η θέση χωρίς στις επιδόσεις της να περιλαμβάνονται οι διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες της Πληροφορικής, που βρίσκονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Να σημειωθεί ότι το Guide2Research αποτελεί μια κορυφαία πηγή αναφοράς για την επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών. Μάλιστα, για τη σύνταξη της λίστας των κορυφαίων επιστημόνων του κλάδου, αξιολογούνται περισσότερα από 6.000 προφίλ. Η θέση στην κατάταξη βασίζεται στις σημαντικές συνεισφορές κάθε επιστήμονα με βάση το h-index του Google Scholar, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πλέον αποδεκτή βιβλιομετρική βάση δεδομένων αυτού του τύπου, που διατίθεται στην επιστημονική κοινότητα.

Πρωτιά για τις ΗΠΑ

Η επίδοση της Ελλάδας είναι εξαιρετική, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η θέση, που αποσπά για το 2020, είναι πολύ καλύτερη από χώρες που θεωρούνται η αφρόκρεμα της ψηφιακής τεχνολογίας, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Εσθονία, η Φινλανδία. Για το 2020, στην πρώτη θέση της λίστας, που συντάσσει το Guide2Research, βρίσκονται οι ΗΠΑ, με συνολικά 2.120 επιστήμονες του κλάδου της Πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Για την ακρίβεια, οι 8 στους 10 κορυφαίους επιστήμονες στο “top 10” προέρχονται από τις ΗΠΑ (οι άλλοι δύο είναι από τον Καναδά).

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 337 επιστήμονες του κλάδου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 245, ο Καναδάς με 244, η Ιταλία με 153, η Αυστραλία με 148, Κίνα με 143, η Γαλλία με 131, η Ολλανδία και η Ελβετία με 120 κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου, ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται το Ισραήλ με 98.

Τις πρώτες είκοσι θέσεις συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ (94 κορυφαίοι επιστήμονες), το Βέλγιο (80), η Ισπανία (77), η Σιγκαπούρη (68), η Ιαπωνία (57), η Σουηδία (50), η Αυστρία (47) και η Νότιος Κορέα, με την Ελλάδα να συμπληρώνει τη “χρυσή εικοσάδα”.

Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στην πρώτη θέση βρίσκεται το MIT, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Stanford, το Carnegie Mellon University, το Πανεπιστήμιο Berkeley και το University of Southern California.

Δείτε την κατάταξη εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr