Δωρεάν τηλε-διαλέξεις για τον COVID-19 από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δωρεάν τηλε-διαλέξεις για τον COVID-19 από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δωρεάν τηλε-διαλέξεις από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό από αύριο, Τετάρτη 8 Απριλίου, και μέχρι τις 15 Απριλίου 2020.

Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) οργανώνουν σειρά τηλεδιαλέξεων και podcasts, που καλύπτουν ποικίλη θεματολογία.


Σειρά συζητήσεων/podcasts με γενικό τίτλο «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» με επιστήμονες και επαγγελματίες της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας

Υπό τον τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!», ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συζητά την Τετάρτη, 8 Απριλίου με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Ελευθεράτο πώς κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας αποφεύγεται η καλλιέργεια φόβου και πώς μεταφέρεται η σπουδαιότητα της κρίσης, και την Παρασκευή 10 Απριλίου με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σεφεριάδη για τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Συνεχίζουν η δεοντολογία και η διασταύρωση πηγών να αποτελούν απαραβίαστη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου, ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο κρίσης ή θυσιάζονται οι αρχές της αντικειμενικότητας στο βωμό της πειθούς των πολιτών να υπακούσουν στις οδηγίες για εγκλεισμό;

Τηλεδιάλεξη «Μουσείο Κοτσανά: Η τεχνολογία αιχμής της αρχαιότητας συναντά το σήμερα»

Πέμπτη 9 Απριλίου, στις 19.30. Με σκοπό την ανάδειξη των τεχνολογικών επινοημάτων των αρχαίων Ελλήνων και την ευκρινή παρουσίαση της ιστορίας ανά τον κόσμο πορεύεται το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά. Στα μυστικά των αρχαίων προγόνων μας θα αναφερθεί η Διευθύντρια του Μουσείου, Ασημίνα Μητσομπόνου, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ, που διοργανώνει την τηλεδιάλεξη.

Tηλεδιάλεξη «Το θαλάσσιο εμπόριο και οι θεσμοί του: Το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους στις αρχές του 19ου αιώνα», Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Ο Γεράσιμος Παγκράτης, Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει το θέμα «Το θαλάσσιο εμπόριο και οι θεσμοί του: Το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους στις αρχές του 19ου αιώνα», σε τηλεδιάλεξη του Προπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Ο ομιλητής θα αναφερθεί στην οργάνωση του θαλάσσιου εμπορίου και τον καίριο ρόλο της κρατικής πολιτικής στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους. Τα Ιόνια νησιά οργανώθηκαν σε διοικητική ενότητα σε μια εποχή αλλαγής πολιτικού κυριάρχου και μάλιστα στην ιδιαίτερη για τη Μεσόγειο στιγμή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η οργάνωση νέων κρατικών δομών ακολουθήθηκε από τη θεσμική οργάνωση του εμπορίου και της ναυτιλίας και ενός συστήματος εκπροσώπησης των τοπικών επιχειρηματιών έξω από τις πατρίδες τους.

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Kύκλος τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη & σύγχρονη δραματουργία

Kάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από 20:00 ως 21:00. Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη & σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που εγκαινίασε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους.

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 στις 20:00, η Δρ. Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, ακαδημαϊκός, θεατρολόγος και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουάν», το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας και ίσως ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το έργο εστιάζει στην ιστορία τριών θεών που κατέβηκαν στη γη, αναζητώντας ανθρώπους που ζουν με αξιοπρέπεια και καλοσύνη, Η αναζήτησή τους καταλήγει στην εύρεση ενός καλού ανθρώπου, που «αναγκάζεται», όμως, να δημιουργήσει ένα κακό alter ego, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Αυτό το στοιχείο χρησιμοποιεί ο Μπρεχτ για να θέσει ερωτήματα που απασχολούν διαχρονικά την ανθρωπότητα: Μπορεί ένας καλός άνθρωπος να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; Και, εν τέλει, πόσο υψηλό είναι το τίμημα για να είσαι καλός και να παραμείνεις καλός σε έναν κακό κόσμο;

Tηλεδιάλεξη «Η επίδραση των κτηνιατρικών φαρμάκων στο περιβάλλον», Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 18:30. «Η επίδραση των κτηνιατρικών φαρμάκων στο περιβάλλον» είναι ο τίτλος της ανοικτής στο κοινό τηλεδιάλεξης του Δρ. Βασίλη Λίτσκα, συνεργάτη έρευνας στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος». Ο δρ Λίτσκας θα αναφερθεί στα κτηνιατρικά φάρμακα και στη μεταφορά τους μέσω των αποβλήτων της φαρμακοβιομηχανίας, της κτηνοτροφίας και μέσα από τη χρήση τους στις ιχθυοκαλλιέργειες στο έδαφος και στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. Ακόμη, θα επικεντρωθεί στους τρόπους εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες και θα αναφερθεί σε παραδείγματα μελέτης των επιπτώσεων των κτηνιατρικών φαρμάκων στο υδάτινο και στο χερσαίο περιβάλλον.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr