Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας στο αίτημα Μπαμπινιώτη για κλείσιμο όλων των Πανεπιστημίων

Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας στο αίτημα Μπαμπινιώτη για κλείσιμο όλων των Πανεπιστημίων

«Το αίτημα να κλείσουν όλα τα Πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθάει τη δημοκρατία» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του πρώην πρύτανη, Γιώργου Μπαμπινιώτη, για γενική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γενικεύεται η συζήτηση για ζητήματα που έχουν συγκεκριμένα ΑΕΙ.

«Το αίτημα να κλείσουν όλα τα Πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθάει ούτε τη δημοκρατία αλλά ούτε και μία δημοκρατική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα Πανεπιστήμια, γιατί ας μην τα γενικεύουμε όλα. Κι αυτό αν θέλετε είναι η κριτική μου στον κύριο Μπαμπινιώτη και η κριτική μου στον κύριο Μητσοτάκη. Ότι θέλουν να προβάλουν μία χώρα όπου τα Πανεπιστήμιά της είναι ρημαδιό», είπε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης «έχει ελλιπή ενημέρωση» και σχολίασε ότι «ο χρονικός συνδυασμός το να γίνεται αυτό μία μέρα μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη να γίνουν όλα τα Ιδρύματα αστυνομοκρατούμενα δεν βοηθάει κανέναν».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «πρέπει κανείς να σέβεται και την ιστορία του -όλοι μας, όχι μόνο ο κ. Μπαμπινιώτης- και να υπάρχει μία στοιχειώδης συνέπεια» και αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά κατά το διάστημα που ο κ. Μπαμπινιώτης ήταν υπουργός Παιδείας:

«Ήταν υπουργός Παιδείας όταν έγιναν δυο συγκλονιστικά πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Πρώτον το "κούρεμα των ομολόγων". Τα πανεπιστήμια από 120 εκατ. αποθεματικά που είχαν, έπεσαν στα 33 εκατ. Ήρθαν τότε, όλοι οι πρυτάνεις στον κ. Μπαμπινιώτη και του ζήτησαν μία μέρα να κλείσει το πανεπιστήμιο για συμβολικούς λόγους και ο κ. Μπαμπινιώτης αρνήθηκε. Το άλλο είναι όταν ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους διοικητικούς και στα πανεπιστήμια. Και τότε ζητήθηκε για λόγους συμβολικούς να κλείσουν τα πανεπιστήμια και ο κύριος Μπαμπινιώτης πάλι αρνήθηκε» σχολίασε.

Σημειώνεται, ότι σε ανοικτή επιστολή του, ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε τη γενική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την Πολιτεία και να εφαρμοσθούν μέτρα από τους αρμοδίους. «Η Πολιτεία για ιδεοληπτικούς και προεκλογικούς λόγους κωφεύει και τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας τού Πολίτη) ''νίπτουν τας χείρας'' αφήνοντας τις πρακτικά ανήμπορες και νομικά αναρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» υπογράμμισε στο άρθρο του χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr