Σχετικά με τα ψεύτικα Πανεπιστήμια στο Βέλγιο

Σχετικά με τα ψεύτικα Πανεπιστήμια στο Βέλγιο

Η Ανώτατη Εκπαιδευτική Επιτροπή της γαλλόφωνης Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για την έκδοση διατάγματος το οποίο στόχο έχει την καταπολέμηση του φαινομένου της εξάπλωσης «ψεύτικων πανεπιστημίων» σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τη βελγική τοπική εφημερίδα «7 sur 7».

Το διάταγμα εκπονήθηκε και συντάχθηκε γραπτώς από βουλευτές όλων των βασικών πολιτικών κομμάτων του Βελγίου και στη συνέχεια εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.


Τα ψεύτικα πανεπιστήμια αναγνωρίζονται ως ιδρύματα που υιοθετούν ψευδώς ένα όνομα το οποίο ανήκει σε επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκδίδοντας διπλώματα, χωρίς επίσημη αναγνώριση. Το 2016, καταρτίστηκε κατάλογος των εν λόγω ιδρυμάτων τα οποία ήταν 41 συνολικά, μεταξύ των οποίων δέκα στη Βαλλονία και 23 στις Βρυξέλλες. Ορισμένα εξ αυτών παραδίδουν έγκυρα μαθήματα (ειδικά στην εκπαίδευση πιλότων αεροσκαφών ή στον ψηφιακό ή τεχνολογικό τομέα), άλλα εκδίδουν ψευδή διπλώματα έναντι χρημάτων ή πωλούν κύκλους μαθημάτων που δεν αναγνωρίζονται από την Ομοσπονδία Βαλλονίας-Βρυξελλών ή παρέχουν μόνο εκπαίδευση η οποία δεν είναι συναφής, δεν αναγνωρίζεται και επομένως είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί στην αγορά εργασίας.

Για την καταπολέμηση αυτού του αυξανόμενου φαινομένου, το διάταγμα επιδιώκει να αναγκάσει τα εν λόγω ιδρύματα να ανακοινώσουν με σαφήνεια σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας τους ότι τα πτυχία που εκδίδουν δεν έχουν νομική αξία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενδέχεται να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ, ενώ οι φοιτητές που έχουν εξαπατηθεί θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή των τελών εγγραφής τους. Επίσης ιδρύματα που εκμεταλλεύονται προστατευόμενους όρους όπως «πανεπιστήμιο», «ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα» ή «σχολή» θα τιμωρούνται με πρόστιμα.

Τέλος, τα μη αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να κοινοποιούν τις δραστηριότητές τους στην Ομοσπονδία, διαφορετικά μπορεί να τους ασκηθεί προσφυγή για την παύση λειτουργίας τους ενώπιον εθνικού δικαστηρίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr