Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα καθηγητές Πανεπιστημίων - Δεν θα γίνουν μαθήματα!

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα καθηγητές Πανεπιστημίων - Δεν θα γίνουν μαθήματα!

Σε διήμερη απεργία, στις 7 και 8 Μαρτίου, αλλά και σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις απολαβές τους.

Μάλιστα, οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν την απεργία προειδοποιητική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. «Η απεργία έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της τραγικής  μισθολογικής υποβάθμισης των πανεπιστημιακών, την οποία επιχειρεί να παγιώσει πλέον το νέο «ειδικό» μισθολόγιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.


Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ζητήσει από τους συλλόγους κάθε πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ακόμη και σε 48ωρη απεργία.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα αύριο Τρίτη θα υπάρχουν αποφάσεις για απεργία και από άλλους συλλόγους και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας εκτός από τους παρακάτω.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας και την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Καθηγητές ΕΚΠΑ 

ΕΚΠΑ: Σε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο καθηγητές έξι Σχολών του Πανεπιστημίου

Σε διήμερη προειδοποιητική απεργία, αύριο Τετάρτη 7 Μαρτίου, αλλά και την Πέμπτη 8 Μαρτίου, προχωρούν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ), της Ιατρικής (ΕΚΠΑ), της Οδοντιατρικής (ΕΚΠΑ) και της Φιλοσοφικής (ΕΚΠΑ), μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελέυσεων.

Ακόμη, σε συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ και άλλους Συλλόγους ΔΕΠ, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρυτρίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του Κώστα Γαβρόγλου την Τετάρτη στις 12.00, ενώ την Πέμπτη την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χουλιαράκη. 

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτελεί η μισθολογική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών, η οποία επιχειρείται να παγιωθεί με το νέο «ειδικό» μισθολόγιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ), της Ιατρικής (ΕΚΠΑ), της Οδοντιατρικής (ΕΚΠΑ) και της Φιλοσοφικής (ΕΚΠΑ) αποφάσισαν στις Γενικές τους Συνελεύσεις και προχωρούν σε διήμερη προειδοποιητική απεργία στις 7 και 8 Μαρτίου 2018. Η απεργία έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της τραγικής μισθολογικής υποβάθμισης των πανεπιστημιακών, την οποία επιχειρεί να παγιώσει πλέον το νέο «ειδικό» μισθολόγιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί μαζί μας, να αγκαλιάσει τα αιτήματα και να καλέσει όλους τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ της χώρας να συμμετάσχουν στη διήμερη προειδοποιητική απεργία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ακαδημαϊκής επιβίωσης για κάθε έναν από μας και κοινή υποχρέωση όλων μας απέναντι στο λειτούργημά μας και το Πανεπιστήμιο που υπηρετούμε. 

Ζητάμε από την Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει αμέσως στη ρύθμιση του θέματος που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια: την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012.
  • Να αρχίσει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου και πραγματικά ειδικού μισθολογίου για τους Πανεπιστημιακούς, που θα ανταποκρίνεται στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους.
  • Να αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί δυσανάλογα υψηλό ποσοστό περικοπών.

Οι Σύλλογοί μας σε συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ και άλλους Συλλόγους μελών ΔΕΠ θα πραγματοποιήσουν παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του Υπουργού κ. Κ. Γαβρόγλου την Τετάρτη 7/3/2018 ώρα 12.00 και την Πέμπτη, 8/3/2018, την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού κ. Χουλιαράκη.

Εάν οι προειδοποιητικές απεργίες μας δεν βρουν ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας.

Καθηγητές ΑΠΘ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), του μεγαλύτερου Συλλόγου των πανεπιστημιακών καθηγητών στην Ελλάδα, με απόφαση του αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης  για την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00, στο Κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, ως διαμαρτυρία για τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας και τη μεγάλη υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Δείτε μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr την απόφαση του Συλλόγου:

Με την πρόσφατη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές διεπίστωσαν περαιτέρω μειώσεις στους καθαρούς μισθούς τους, οι οποίες αθροιζόμενες στις πολλαπλές μειώσεις των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών, αγγίζουν συνολικά το 45% των καθαρών αποδοχών τους. Αν σε αυτές τις μειώσεις προστεθούν οι αυξημένες κρατήσεις και φόροι, οι πραγματικές μειώσεις του είναι ακόμη υψηλότερες. Επιπλέον, η αναδρομική εφαρμογή του μισθολογίου από 1/1/2017 επιφέρει και άλλες δυσβάσταχτες μειώσεις για όλο το 2018. Και όλα αυτά παρά τις πολυδιαφημιζόμενες δηλώσεις της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός μισθολογίου που δίνει αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, αυξήσεις που τελικά ενώ ενσωματώνονται στον ακαθάριστο βασικό μισθό, μετατρέπονται σε μειώσεις στις καθαρές αποδοχές.

Το νέο αυτό μισθολόγιο δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις περικοπές του 2012 και συνεπώς δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου τον Αύγουστο του 2012 και ζητούσε την αποκατάστασή τους.

Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις των πανεπιστημιακών ξεπερνούν πια το 50% παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν για πολλά έτη πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Εν τω μεταξύ, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, οδηγεί τα ιδρύματα σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους, ενώ η σχεδόν αμελητέα ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε τρίωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00 την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, συμμετοχή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης στις 12:00 και ακολούθως παράσταση στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση του ΔΣ με τη Διευθύντρια του γραφείου, με αιτήματα:

  • την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 με τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους,
  • την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους,
  • συντάξεις των αφυπηρετησάντων πανεπιστημιακών αντάξιες του ρόλου τους και του λειτουργήματος που άσκησαν καθώς και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλλαν, οι οποίες να διατηρούν ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου

 Προειδοποιητική 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 7-8 Μάρτη και την πρόθεση τους να απέχουν / απεργήσουν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιούνη 2018 αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δείτε μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr την απόφαση του Συλλόγου:

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ (20/2/2018) διαπιστώνει πως οι μισθολογικές μειώσεις των Πανεπιστημιακών που άρχισαν να εφαρμόζονται την πρόσφατη περίοδο φθάνουν μέχρι και το 6,4%, ως συνέπεια του νέου μισθολογίου.

Έρχονται, δε, να προστεθούν στο ήδη λεηλατημένο εισόδημά μας από την εφαρμοζόμενη πολιτική περικοπών και φτωχοποίησης σε συνεννόηση με τους «θεσμούς». Τα χρόνια της κρίσης οι μισθοί μας, όπως και άλλων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν υποστεί συνολική καθίζηση της τάξης του 40-50%. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, παίζοντας με τη νοημοσύνη μας, μιλούσε για αυξήσεις (!) στα μισθολόγια των Πανεπιστημιακών, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ καθησύχαζε τους συναδέλφους, μιλώντας για μικρές μειώσεις ή ακόμα και για αυξήσεις και μη οργανώνοντας κανενός τύπου ουσιαστική αντίδραση.

Στη βάση των παραπάνω, η ΓΣ του Συλλόγου ΔΕΠ κρίνει ως ελπιδοφόρες τις πρόσφατες δράσεις απεργίας που οργανώθηκαν σε Πανεπιστήμια της χώρας (Φιλοσοφική ΕΚΠΑ) αλλά και τις πρωτοβουλίες συντονισμού μεταξύ Συλλόγων ΔΕΠ που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Αποφασίζει την ενεργό συμμετοχή της στις πρωτοβουλίες αυτές και την πλαισίωση τους από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ως πρώτο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποφασίζει τη συμμετοχή του Συλλόγου στη διήμερη προειδοποιητική απεργία στις 7-8 Μάρτη. Τις ημέρες της απεργίας θα οργανωθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, δηλώνει την πρόθεση των μελών του Συλλόγου να απέχουν/απεργήσουν κατά την εξεταστική του Ιούνη 2018, στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση επιμείνουν στην πολιτική της νέας μισθολογικής αφαίμαξης. Οι λεπτομέρειες της απεργιακής δράσης του Ιούνη θα αποσαφηνιστούν σε νέα ΓΣ μετά τις εκλογές του Συλλόγου.

Δηλώνουμε πως φτάνει πια!!!

Ζητάμε:

  • Να παρθούν πίσω οι πρόσφατες μειώσεις στους μισθούς των μελών ΔΕΠ
  • Αναπλήρωση όλων των απωλειών και πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους
  • Να προκηρυχθούν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ για την άμεση κάλυψη των κενών στα Ανώτατα ιδρύματα.
  • Γενναία χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και την αναστροφή του κύματος διαρροής τους σε χώρες του εξωτερικού
  • Δωρεάν και Δημόσια παιδεία για όλους και για όλες.

ΠΟΣΔΕΠ

Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρά τη μεγάλη υποχρηματοδότησή της, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας (όπως δείχνουν οι διεθνείς αξιολογήσεις αλλά και η τεράστια απορρόφηση των αποφοίτων μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο). Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στον πατριωτισμό του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων το οποίο κρατάει όρθια τα πανεπιστήμια στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση, υφιστάμενοι οριζόντιες περικοπές που άγγιξαν το 40%, ενώ παράλληλα δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων την περίοδο της «οικονομικής ευμάρειας» με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους όχι μόνο να υποχωρήσουν σε σχέση με τα άλλα ειδικά μισθολόγια αλλά και να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι περικοπές αυτές παραμένουν ακέραιες μόνο για τους πανεπιστημιακούς, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων για τις οποίες υπήρξε πλήρης ή μερική αποκατάσταση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση ενός νέου μισθολογίου (Ν.4472/2017) με το οποίο μας εμπαίζει, καθώς όχι μόνο δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις αποδοχές των πανεπιστημιακών στα επίπεδα προ του 2012, όπως ζητά η απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιπλέον μειώνει τις καθαρές αποδοχές μας. Επιπλέον, η αναδρομική εφαρμογή του μισθολογίου από 1/1/2017 επιφέρει και άλλες δυσβάσταχτες μειώσεις στους μισθούς μας. Αποτέλεσμα της συνεχούς αυτής μισθολογικής υποβάθμισης είναι οι μισθοί των πανεπιστημιακών να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που δεν συνάδουν με τα υψηλά προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και το έργο που επιτελούν. Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις των πανεπιστημιακών ξεπερνούν πια το 50% παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν για πολλά έτη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Εν τω μεταξύ, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων οδηγεί τα ιδρύματα σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους ενώ η μη ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πανεπιστημιακών και τους κοροϊδεύει τόσο με τις πολυδιαφημιζόμενες δηλώσεις της για αυξήσεις στους μισθούς τους, αυξήσεις που μετατρέπονται σε μειώσεις στις καθαρές αποδοχές, όσο και για τις ανύπαρκτες αυξήσεις στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο αυτό η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί του συλλόγους να αποφασίσουν απεργία ή κάθε άλλη μορφή δράσης που αυτοί κρίνουν προσφορότερη (π.χ. στάσεις εργασίας, δημόσιες παρεμβάσεις, ενέργειες δημοσιοποίησης του θέματος κ.λ.π.) στις 7 και 8 Μαρτίου, με στόχο να δηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεση μας στην απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας.

Η ΠΟΣΔΕΠ σε συνεργασία με τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της Αττικής θα προβεί σε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του Υπουργού κ. Κ. Γαβρόγλου την Τετάρτη 7/3/2018 ώρα 12.00, την Πέμπτη 8/3/2018 στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού κ. Χουλιαράκη, καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον ΕΣΔΕΠ του Α.Π.Θ.

Ζητάμε:

1. την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 με τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους,

2. την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους.

3. συντάξεις στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές αντάξιες του λειτουργήματος που άσκησαν και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλλαν, οι οποίες να διατηρούν ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr