Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή εβδομήντα υποψηφίων των Πανελλαδικών 2020

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή εβδομήντα υποψηφίων των Πανελλαδικών 2020

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή εβδομήντα αποφοίτων του Λυκείου που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις, επιλέγοντας να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Οι υποψήφιοι φοιτητές έθεσαν όπως αναφέρει ο "Ε.Τ." -διά των δικηγόρων τους Πάνου Λαζαράτου και Γιώργου Νικόπουλου- ενώπιον των Συμβούλων Επικρατείας μία σειρά από ζητήματα, σχετικά με τις πρόσφατες εξετάσεις και τις θέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Υποστηρίζουν πως όσοι αποφάσισαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα (το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα επιλογής) τελικά αδικήθηκαν, αφού επελέγη αυτοί οι υποψήφιοι να καλύψουν μικρότερο ποσοστό των εισακτέων.

Η αδικία αυτή σημειώθηκε ιδιαίτερα στους υποψήφιους του τρίτου πεδίου, δηλαδή στις σχολές επιστημών υγείας, αφού εκεί οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα ήταν το 16,9% των υποψηφίων, ενώ ορίστηκε πως εισακτέοι από αυτούς θα ήταν μόνο το 9,51% των υποψηφίων. Αποτέλεσμα ήταν υποψήφιοι που πήραν περισσότερα μόρια τελικά να μείνουν εκτός ΑΕΙ, σε σχέση με άλλους μαθητές που έδωσαν εξετάσεις με το νέο σύστημα και πήραν λιγότερα μόρια.

Μάλιστα όπως επεσήμαναν οι νομικοί τους εκπρόσωποι αυτή ήταν μόνο η μία αδικία, αφού τελικά στους υποψήφιους με το νέο σύστημα μειώθηκε η εξεταστέα ύλη λόγω του κλεισίματος των σχολείων για την πανδημία του κορονοϊού, όμως αυτό δεν συνέβη για τους υποψήφιους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα, υποστηρίζοντας πως παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας.

Το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε στο δικαστήριο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδώσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr