Επιστολή γονέα υποψηφίου προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων

Επιστολή γονέα υποψηφίου προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων

Πανελλήνιες 2020: Γονέας υποψηφίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 με το παλαιό σύστημα, προωθεί μέσω του «Φοιτητικά Νέα» ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων. 

Στην επιστολή του ο γονιός αναφέρεται σε λάθη που έχουν δημιουργηθεί -μόλις το 9.51% των θέσεων προβλέπεται για όσους διαγωνίστηκαν με το παλιό σύστημα, ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε σύμφωνα με την επιστολή-, καλώντας να δοθεί άμεσα λύση λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις, ώστε να μην αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος γι' αυτό το λόγο.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ:

ΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛ. ΚΟΜΜΑΤΩΝ 

Αξιότιμοι κύριε Πρωθυπουργέ, κυρία υπουργέ Παιδείας και κύριοι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων 

Είμαι γονέας υποψήφιας που επέλεξε και έδωσε εξετάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο με το παλιό σύστημα και στέλνω αυτή την επιστολή - διαμαρτυρία σε όλους σας, γιατί πιστεύω ότι στη δημοκρατία, έχουν την ευθύνη η κυβέρνηση μεν πρωτίστως, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ελέγχουν, να προλαβαίνουν και να αποτρέπουν τυχόν αδικίες εις βάρος πολιτών και πολύ περισσότερο νέων ανθρώπων, που ξεκινάνε με ελπίδες και στόχους για το μέλλον τους.

Κατ΄ αρχήν να επισημάνουμε ότι η επιλογή του παλιού συστήματος, στο 3ο πεδίο για τους υποψήφιους που έδιναν για δεύτερη χρονιά, ουσιαστικά ήταν μονόδρομος, γιατί με το νέο σύστημα είχε προστεθεί ύλη που δεν την είχαν διδαχθεί ως μαθητές, γι΄αυτό και οι περισσότεροι "προτίμησαν" αναγκαστικά το παλιό σύστημα, όπως φαίνεται και από τα αριθμητικά δεδομένα που παραθέτουμε πιο κάτω.Εξάλλου ένας υποψήφιος, σύμφωνα με το Υπ.Παιδείας, είτε προτιμήσει το παλιό είτε το νέο σύστημα, είναι το ίδιο, γιατί "θα τους αποδοθεί ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους,με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς" (Ν.4365,ΦΕΚ 167 τ.Α΄ / 30-10-2019 ).Η γενεσιουργός αιτία όμως, που δημιούργησε τα σοβαρά λάθη στα ποσοστά που δικαιούνται οι υποψήφιοι (και που το επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί αναλυτές ),είναι η υπουργική απόφαση Φ.253.1/56061/Α5 / 14-5-2020,Β΄1853,που ορίζει ότι το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούν, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα, ανεξάρτητα με το επιστημονικό τους πεδίο, θα είναι το 9,51%. (Αυτό προκύπτει απλά από τα αθροίσματα των δηλώσεων συμμετοχής των υποψηφίων σε παλιό και νέο σύστημα ). Όμως δεν διαγωνίζονται όλοι μαζί του νέου συστήματος, με όλους μαζί του παλιού συστήματος. Γνωρίζουμε ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν και διαγωνίζονται σε κάποιο πεδίο, π.χ. στο 3ο πεδίο, με το νέο ή με το παλιό σύστημα και διεκδικούν θέσεις του συγκεκριμένου πεδίου, ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής τους στο πεδίο αυτό, με το παλιό ή με το νέο σύστημα και μόνο τότε δεν αδικείται κανείς. Το μοναδικό όμως αυτό ποσοστό  9,51%, που ορίστηκε ότι δικαιούνται όλοι, για κάθε πεδίο, οι υποψήφιοι οι διαγωνισθέντες με το παλιό σύστημα, παραβιάζει την αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας και δημιουργεί αδικίες σε υποψηφίους του παλιού, αλλά και σε υποψηφίους του νέου συστήματος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας δούμε λίγο τα αριθμητικά δεδομένα:  1o ΠΕΔΙΟ: Mε το νέο σύστημα συμμετέχουν 21617 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 2269 υποψήφιοι.Το ποσοστό υποψηφίων με το παλιό σύστημα έναντι του συνόλου τους,εδώ προκύπτει ότι είναι το 9,5%. Συμπτωματικά καμία αδικία στο 1ο πεδίο, για το παλιό ή το νέο σύστημα.

2ο ΠΕΔΙΟ: Με το νέο σύστημα συμμετέχουν 15193 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 1223 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων με το παλιό σύστημα έναντι του συνόλου τους, είναι το 7,45%. Αδικία στο 2ο πεδίο για το νέο σύστημα κατά 2% περίπου (μια που το ΥΠΑΙΘ επιτρέπει να διεκδικούν και πάλι με το παλιό σύστημα το 9,51% των θέσεων του 2ου πεδίου).

3ο ΠΕΔΙΟ: Με το νέο σύστημα συμμετείχαν 11020 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 2233 υποψήφιοι.Το ποσοστό υποψηφίων του παλιού έναντι του συνόλου τους είναι το 16,9%. Τεράστια αδικία  στο 3ο πεδίο για το παλιό σύστημα κατά 7,5 % περίπου (γιατί το ΥΠΑΙΘ επιτρέπει να διεκδικούν με το παλιό σύστημα, μόλις το 9,51% των θέσεων του 3ου πεδίου, αντί του 17% περίπου που θα έπρεπε, σύμφωνα με το πλήθος τους ). Συνέπεια αυτού του μικρού ποσοστού 9,51% των θέσεων που ορίζεται ότι δικαιούνται οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν με το παλιό σύστημα στο 3ο πεδίο ( που είναι σχεδόν το μισό ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί ), θα είναι να διαμορφωθούν οι βάσεις πάρα πολύ ψηλά με  το παλιό σύστημα και χαμηλά με το νέο, με διαφορές μεταξύ τους, μέχρι και 1000 μόρια σύμφωνα με τους ειδικούς (ενώ οι βάσεις θα έπρεπε να είναι περίπου ίσες) και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου, αλλά και για τις σχολές που ακολουθούν, δηλ. Βιολογικό, Χημικό κ.λ.π. Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής παράλογο και άδικο: Ένας υποψήφιος που συγκέντρωσε π.χ. 16700 μόρια, αν μεν διαγωνίστηκε με το νέο σύστημα, να εισάγεται στο Χημικό τμήμα Θεσσαλονίκης (η βάση υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 16450),ενώ αν διαγωνίστηκε με το παλιό σύστημα, να μην εισάγεται πιθανόν σε κανένα Χημικό της χώρας !! (Ενώ θα έπρεπε να είχε εισαχθεί και στις δύο περιπτώσεις )

4ο ΠΕΔΙΟ: Με το νέο σύστημα 23394 υποψήφιοι και με το παλιό σύστημα 1322 υποψήφιοι. Το ποσοστό υποψηφίων του παλιού έναντι του συνόλου τους, εδώ είναι το 5,35%. Διεκδικούν και πάλι όμως το 9,51% των θέσεων του πεδίου αυτού. Αδικία στο 4ο πεδίο για το νέο σύστημα κατά 4,16%, μια που το ΥΠΑΙΘ δίνει στο παλιό σύστημα το 9,51% των θέσεων του 4ου πεδίου (δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί ).  Όταν λοιπόν θα βγουν οι βάσεις, θα παρατηρήσουμε το εξής  παράλογο για το 4ο πεδίο: Νέο Σύστημα: Δεν θα μπει σε καμία  σχολή μεγάλος αριθμός υποψηφίων, αφού οι θέσεις που διεκδικούν (18.098) είναι λιγότερες από τον αριθμό των υποψηφίων  (23.394). Δηλαδή, δεν θα καταφέρουν να μπουν σε  καμία  σχολή  23.394 – 18.098 = 5.296 υποψήφιοι του 4ου επιστημ. πεδίου.

Παλαιό Σύστημα: Ο αριθμός των υποψηφίων (1.322) είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των θέσεων που τους δίνεται (1.902). Δηλαδή, θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, όλοι οι υποψήφιοι του Παλιού Συστήματος ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους. Ταυτόχρονα θα παραμείνουν κενές θέσεις στην κατηγορία αυτή, δηλαδή 1.902 – 1.322 = 580 θέσεις ! Δηλ.ενώ θα υπάρχουν κενές θέσεις στο 4ο επιστημ. Πεδίο, δεν  θα εισαχθούν σ ‘αυτές οι υποψήφιοι του  Νέου Συστήματος, ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από τους υποψήφιους του Παλιού!!

Ας δούμε τώρα κάποιες πολύ σημαντικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις πάνω στις "διευκρινίσεις" (εμμονές) των "ειδικών" της δ/νσης εξετάσεων (22/7/20) για το ενιαίο ποσοστό 9,51% που αποδίδεται στους υποψηφίους του παλιού συστ/τος:

1. Για το ότι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στο  3ο πεδίο με το παλιό σύστημα, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν όποιο σύστημα ήθελαν έχουμε αναφερθεί πιο πάνω.Αν γνώριζαν όμως, ότι θα τους στερήσουν σχεδόν τις μισές θέσεις, φυσικά και όλοι θα επέλεγαν να διαγωνιστούν με το νέο σύστημα.

2. Για το ότι το ίδιο έγινε και το 2016, δηλ. και τότε καθορίστηκε με το ίδιο λάθος σκεπτικό το ποσοστό (τότε ήταν μόνο  4% και συμπτωματικά δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, αν και υπήρξαν αδικίες, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ),δεν σημαίνει  ότι και τώρα πρέπει να υπάρξουν αδικίες; Αντιθέτως τα λάθη πρέπει να μην επαναλαμβάνονται και να διορθώνονται!!

3. Για το διάτρητο του τρόπου που καθορίστηκε αυτό το ενιαίο ποσοστό, για τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα αρκεί να επισημάνουμε τα εξής:

α) Κατ΄ αρχήν το απλοϊκό αυτό σκεπτικό του ενιαίου ποσοστού, είναι η αιτία που δημιούργησε τα προβλήματα και δεν χρειάζεται κανείς να είναι μαθηματικός ή ειδικός για να το καταλάβει.Το επιβεβαιώνει το παραπάνω αλαλούμ που προέκυψε.

β) Το ποσοστό αυτό (9,51%) θα ήταν το ίδιο !!! ακόμη και αν οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου με το παλιό σύστημα ήταν διπλάσιοι  απ ότι είναι τώρα, αρκεί το άθροισμα των τεσσάρων πεδίων του παλιού συστήματος να ήταν το ίδιο με τώρα!!!  Πάλι οι του 3ου πεδίου θα διεκδικούσαν μόνο το 9,51%.Παράλληλα από τα άλλα πεδία, όσο λίγοι και να ήταν, θα διεκδικούσαν και αυτοί πάλι το ίδιο (μεγάλο γι αυτούς) ποσοστό 9,51% .Aντιλαμβάνονται οι ειδικοί της δ/νσης εξετάσεων,το μέγεθος του παραλογισμού και ότι παγίδεψαν τελικά την ηγεσία του υπουργείου εν προκειμένω,σε έναν εντελώς ακατάλληλο τρόπο υπολογισμού;

Επί πλέον το ποσοστό αυτό, προέκυψε πρόχειρα από τις δηλώσεις συμμετοχής και όχι από τις πραγματικές συμμετοχές !!

4. Τέλος,για το γεγονός ότι το 3ο επιστημoνικό Πεδίο,μπορεί να προσεγγιστεί και από άλλες ομάδες προσανατολισμού,να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και οι αναγωγές ,και τα μικρά μεγέθη των αριθμών εν προκειμένω,γνωρίζουμε ότι δεν αλλοιώνουν σημαντικά τα ποσοστά. Ακόμα λοιπόν και με αυτές τις αναγωγές,το ποσοστό του 3ου πεδίου του παλιού συστήματος,δεν πάει κάτω από το 15,5% !! Δεν είναι τα παραπάνω δικαιολογίες σε καμιά περίπτωση,για να μην γίνουν οι επιβαλλόμενες διορθώσεις.

Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι: όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές (τι θέσεις άραγε θα είναι αυτές;) θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Επιχειρείτε δηλαδή μια διόρθωση (;) των αδικιών στο 4ο πεδίο. (και στο 2ο;)  Για την τεράστια αδικία όμως στο 3ο πεδίο για το παλαιό σύστημα  καμία διόρθωση.Το σωστό βέβαια θα ήταν να διορθωθούν τα ποσοστά ανά πεδίο και όχι να γίνονται οι παραπάνω προχειρότητες. 

Είναι προφανές λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν σαφώς το μη ορθό σκεπτικό με το οποίο ορίστηκε αυτό το ενιαίο ποσοστό του 9,51%. Μπορεί και επιβάλλεται τα λάθη να διορθωθούν για όλους, γιατί είναι υποχρέωση της πολιτείας στο να μην αδικηθεί κανείς. Αν δεν διορθωθούν, θα προκαλέσουν αδικίες σε τρία πεδία με σοβαρότερες αυτού του 3ου πεδίου. 

Με τις πάρα πολλές επιστολές σαν κι αυτή που έχουν δημοσιευτεί, κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους να μην εμμένουν στην αδικία, να σκύψουν στο πρόβλημα και να φροντίσουν να το λύσουν με τη βοήθεια των ειδικών πριν βγουν οι βάσεις (γιατί τα λάθη στα ποσοστά τις επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά), πάντα σύμφωνα με το σύνταγμα, για ισονομία  και δικαιοσύνη, για τα παιδιά όλων μας, δικαιοσύνη την οποία η εκλεγμένη  από το λαό πολιτική ηγεσία οφείλει και πρέπει να περιφρουρήσει.

Υ.Γ. Είναι γνωστό ότι οι του 3ου πεδίου, ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Θα έπρεπε όμως η διόρθωση των λαθών να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο.

Με εκτίμηση  ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣ  σ.Μαθηματικός (γονέας υποψήφιας με το 3ο πεδίο παλιού συστήματος)

Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τις Πανελλήνιες, Μηχανογραφικό, Συμβουλές, Εκτιμήσεις Βάσεων, Αποτελέσματα Βάσεων πατήστε εδώ.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr