17 νέες επιστολές διαμαρτυρίας από υποψήφιους και γονείς υποψηφίων για ποσοστό εισαγωγής με το παλαιό σύστημα

17 νέες επιστολές διαμαρτυρίας από υποψήφιους και γονείς υποψηφίων για ποσοστό εισαγωγής με το παλαιό σύστημα

Πανελλήνιες 2020: Υποψήφιοι και γονείς υποψηφίων των Πανελλαδικών 2020 με το παλαιό σύστημα, προωθούν μέσω του «Φοιτητικά Νέα» ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αποδιδόμενο ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα (3ου επιστημονικού πεδίου) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Αναλυτικά οι 17 επιστολές που έχουν σταλεί στα «Φοιτητικά Νέα» τις τελευταίες 24 ώρες:


Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Ανήκω κι εγώ στους μαθητές που αποφάσισαν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους, διαγωνιζόμενοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις με το Παλαιό Σύστημα.

Επέλεξα το συγκεκριμένο σύστημα μετά από διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας ότι οι απόφοιτοι του Παλαιού Συστήματος θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων ανάλογο του αριθμού τους. Δεν γνωρίζαμε, όμως, από τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων του Παλαιού Συστήματος το ποσοστό εκείνων που είχαν επιλέξει τις Σπουδές Υγείας.

Μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων έγινε γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των δύο συστημάτων στις Σπουδές Υγείας είναι 13215, εκ των οποίων οι 2233 διαγωνίστηκαν με το Παλαιό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και με βάση τα λεγόμενά σας το ποσοστό έπρεπε να είναι 16,9%. Το 9,51% που δόθηκε είναι πολύ μικρό και δεν επιτρέπει σε πολλούς μαθητές που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες να εισαχθούν στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το να ξαναδώσει κάποιος Πανελλήνιες συνιστά από μόνη της ψυχοφθόρα διαδικασία, πόσο μάλλον όταν το όνειρο πολλών μαθητών γκρεμίζεται εξαιτίας ενός λανθασμένα υπολογισμένου ποσοστού. Γι’ αυτό όλοι οι μαθητές που συγκεντρώσαμε υψηλές βαθμολογίες ζητούμε να επανεξεταστεί και να διορθωθεί το ποσοστό, εφόσον μάλιστα στις σχολές των άλλων πεδίων δίνεται η δυνατότητα να εισαχθούν περισσότεροι μαθητές, αφού είναι λιγότεροι οι υποψήφιοι.

Με εκτίμηση,
Σ.Σ.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως μαθήτρια Λυκείου, λαμβάνω το θάρρος να σας αποστείλω αυτή την επιστολή  διότι θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα μείζον θέμα, το οποίο προβληματίζει τη κοινή γνώμη  αλλά συγχρόνως  εξοργίζει και θλίβει εμάς , τους υποψήφιους μαθητές του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψιν ότι οι φετινοί υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα, αν και είμαστε το 16% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου παλαιού και νέου, θα μας δοθεί το 9,51% των θέσεων αντί του 16,9% που πραγματικά μας  αναλογεί με αποτέλεσμα να αδικούμαστε κατάφωρα. 

Κατά συνέπεια, ο αριθμός των θέσεων δεν θα έπρεπε να αποδοθεί στο συνολικό αριθμό των υποψηφίων όλων των επιστημονικών πεδίων μαζί με το ίδιο ποσοστό, αλλά σε κάθε επιστημονικό πεδίο ξεχωριστά, μιας και στη πράξη στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ο αριθμός των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του 9,51%. 

Με τον τρόπο αυτό είναι φανερό ότι αδικούμαστε κατάφωρα οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας και Ζωής με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, καθώς διεκδικούμε ποσοστό θέσεων σημαντικά μικρότερο από αυτό που μας αναλογεί ( αντί 16, 9% διεκδικούν μόλις το 9,51% των θέσεων  !!)

Αντίθετα, στα άλλα επιστημονικά πεδία ( για παράδειγμα στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο) δίνεται στους υποψήφιους μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων από αυτό που τους αναλογεί με βάση τον αριθμό τους. Συνακόλουθα, από τη μία θα παρατηρηθεί  σημαντική αύξηση των βάσεων στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος. Από την άλλη, στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου θα υπάρξει σημαντική πτώση των βάσεων για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος και οπωσδήποτε θα παραμείνουν κενές θέσεις.

Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας και Ζωής με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  είμαστε οι πλέον αδικημένοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.Αν και ορισμένοι από εμάς συγκεντρώσαμε υψηλές βαθμολογίες δεν θα εισαχθούμε στις σχολές της πρώτης μας επιλογής, καθώς ακυρώνεται για εμάς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ισότητα ευκαιριών για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ας αποδείξουν οι ιθύνοντες φορείς έστω και την τελευταία στιγμή ότι σέβονται τον κόπο και τον αγώνα  των αποφοίτων του παλαιού συστήματος που αν και μειονότητα αρμόζει να  διεκδικούν ισότιμα την εισαγωγή τους στη σχολή της επιλογής τους.

Είμαι πεπεισμένη ότι σέβεστε τον κόπο και τον αγώνα μας .Το μέλλον αρκετών  από εμάς διακυβεύεται και αδήριτη κρίνεται η άμεση παρέμβαση σας .

Σας ευχαριστώ πολύ 

Μαίρη Τ.

Απόφοιτη με το παλαιό σύστημα !


Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Συντάσσω την παρούσα επιστολή ως απόφοιτος Γενικού Λυκείου που έλαβε μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις με το Παλαιό Σύστημα, ζητώντας σας τη διόρθωση του ποσοστού των θέσεων των σχολών του 3ου επιστημονικού πεδίου που διεκδικούμε όλοι όσοι πλέον αδικούμαστε.Για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά, υπό τραγικές συνθήκες, κληθήκαμε να διαγωνιστούμε σε θέματα εξαιρετικά απαιτητικά, με χρονική ασφυξία και τεράστια ψυχολογική πίεση.Όπως ήδη γνωρίζετε, τα θέματα στα οποία  διαγωνιστήκαμε, ήταν ασφαλώς πιο απαιτητικά σε σχέση με αυτά του Νέου συστήματος, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα και τις κριτικές και σχολιασμούς έγκυρων ομοσπονδιών.Ωστόσο, δυστυχώς, δεν βλέπουμε δικαίωση… 

Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές, ομιλούν συνεχώς για πτώση των βάσεων, αναφερόμενοι φυσικά για το Νέο σύστημα. Δεν υπάρχει αξιόλογη αναφορά σε εμάς. «Νιώθουμε σαν μειονότητα…»αυτή είναι η πικρή αλήθεια.Μέχρι που κάποια στιγμή «έπεσα» πάνω σε ένα άρθρο που έκανε λόγο για άνοδο των βάσεων στο παλαιό σύστημα λόγω του 9,51%.Δεν είναι δίκαιο. Για δεύτερη φορά αποφασίσαμε να δοκιμαστούμε με το οικείο σε εμάς σύστημα και καταλήξαμε στο να είμαστε οι αδικημένοι.Και όντως είμαστε…Με καμία  περικοπή ύλης , ψυχικά εξουθενωμένοι, σε δυσκολότερα θέματα, με μηδαμινό και λανθασμένο  ποσοστό θέσεων· μόνο η άνοδος των βάσεων απομένει και η οποία  θα επισημοποιηθεί τον Αύγουστο, για να είμαστε εντελώς «εκτός». 

Δεν διορθώνονται τα θέματα,  όμως , ούτε η ύλη. Μένει να αποδεχθούμε ότι μάλλον άλλη μία χρονιά πήγε χαμένη. Μόνο που αυτή τη φορά  λόγω λάθους πράξεων στα στατιστικά. Κυρία Κεραμέως, λαμβάνοντας υπόψιν ότι εκατοντάδες άτομα αισθάνονται έντονα αυτή την αδικία, έχετε το χρέος να διορθώσετε αυτό το λάθος. Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούν περισσότερες θέσεις τα άτομα που συμμετείχαν με το 10%, όταν εμείς μελετήσαμε ξανά… Το σωστό ποσοστό υπολογίζεται ως 16,9%. Τουλάχιστον, ας δικαιωθούμε τώρα…

Με εκτίμηση,
Υποψήφιος με το Παλαιό Σύστημα


Είμαστε  και εμείς παιδιά με όνειρα

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Είμαι και εγώ μία από τους πολλούς νέους που διαγωνίστηκαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις με το παλαιό σύστημα έχοντας ως στόχο μία από τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Πέρα, όμως, εμού υπήρξαν χιλιάδες ακόμη παιδιά που διεκδίκησαν για άλλη μια χρονιά ένα ‘’εισητήριο’’ σε μια πολυπόθητη σχολή καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκπλήρωση ενός ονείρου, το οποίο λόγω μιας αρχικά λανθασμένης εκτίμησης κινδυνεύει να σβήσει.

Η φετινή χρονιά χωρίς ενδοιασμούς εμφάνισε πολλά εμπόδια στο δρόμο κάθε διαγωνιζόμενου. Γνωρίζετε πως κάθε εξεταζόμενος ήρθε αντιμέτωπος με πολυάριθμες ιδιόμορφες συνθήκες στα πλαίσια μιας πανδημίας, η οποία πέρα των υπολοίπων δυσάρεστων είχε ως απόρροια και την αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι. Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία μας και κατέστησε το ποιοτικό διάβασμα μια ασχολία δυσεπίτευκτη. Συνυπολογίζοντας το ότι εμείς οι μαθητές που επιλέξαμε το παλαιό σύστημα δεν δεχθήκαμε καμία μείωση στην εξεταστέα ύλη, καθώς επίσης και το ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε με όση δύναμη μας είχε απομείνει για ένα όνειρο, μπορείτε να διαπιστώσετε την απογοήτευση που λάβαμε όταν μας έγινε γνωστό πως το ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια το οποίο δικαιούμαστε έχει περιοριστεί σχεδόν στο μισό.

Η γνωστοποίηση αυτή συνέβη χρονικά καθυστερημένα, οπότε και εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ νέου και παλαιού συστήματος. Παραταύτα, εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στο γεγονός ότι εσείς και το επιτελείο σας βαδίζετε με στόχο την δικαιοσύνη και την αξιότιμη αντιμετώπιση των μαθητών και εμπιστευθήκαμε την κρίση σας. Για αυτόν τον λόγο, κυρία Υπουργέ, ευελπιστώ πως θα λάβετε μια απόφαση η οποία να κινείται σύμφωνα με το Δίκαιο και από την οποία θα διαφαίνονται  η ακεραιότητα του χαρακτήρα σας και η ευαισθησία σας, διότι στα χέρια σας βρίσκεται το μέλλον χιλιάδων -ικανών- παιδιών.

Με σεβασμό,
Βασιλική Σακελλαρίου


Αξιότιμε  Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως  απόφοιτη μαθήτρια που επέλεξα να συμμετάσχω στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2020 με το παλαιό σύστημα στο τρίτο επιστημονικό πεδίο που αφορά στις επιστήμες Υγείας και Ζωής , θα ήθελα να σας εκφράζω τους βαθύτερους προβληματισμούς μου και συνάμα τις ανησυχίες μου σχετικά με το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού θέσεων που διεκδικούν οι απόφοιτοι προηγούμενων σχολικών ετών  με το παλαιό σύστημα. Αποτελεί μία αναντίλεκτη πραγματικότητα ότι η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις όχι μία αλλά δύο ή και περισσότερες φορές είναι μία δύσκολη, μακροχρόνια, απαιτητική και ψυχικά επώδυνη διαδικασία για τους μαθητές. Παρά το γεγονός αυτό πληθώρα μαθητών και συγκεκριμένα 2233 αποφάσισαν να συμμετάσχουν για μία ακόμη φορά σε μία αρκετά δύσκολη εξέταση αυτή των πανελλαδικών προκειμένου  να μπορέσουν  να εκπληρώσουν το όνειρο τους και  να εισαχθούν στην σχολή της επιθυμίας τους.

Όμως, αντίθετα με τα προσδοκώμενα, για πολλούς αποφοίτους τα αποτελέσματα δεν ήταν τα λογικώς αναμενόμενα . Τουναντίον , μαθητές που έχουν συγκεντρώσει βαθμολογίες από 17.000 μόρια και άνω στο τρίτο επιστημονικό πεδίο κινδυνεύουν λόγω της λανθασμένης κατανομής των θέσεων σε τμήματα και σχολές του τρίτου πεδίου να μην εισαχθούν στην σχολή πρώτης τους επιλογής, λόγω της λανθασμένης ποσόστωσης.

Συγκεκριμένα, στις 30/10/2019 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4365/2019 (ΦΕΚ 167, τ.Α/30.10.2019) με βάση τον οποίο <<θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς>>. Αντιθέτως,  η ποσόστωση που δόθηκε από το υπουργείο παιδείας στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος στο 3ο επιστημονικό πεδίο ανέρχεται  μόλις στο 9,51% έναντι του 16,9% που θα έπρεπε να τους δοθεί,  δεδομένου ότι  ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 13.215 εκ των οποίων οι 2.233 ανήκουν στο παλαιό σύστημα. (2.233/13215=16,9% για το παλαιό σύστημα και 10.982 /13.215=83.1% για το νέο σύστημα). Απόρροια των παραπάνω είναι   ο αποκλεισμός πολλών αριστούχων-επιτυχόντων από τις περιζήτητες ιατρικές σχολές και γενικότερα  από τις σχολές  πρώτης τους επιλογής λόγω λανθασμένης κατανομής των θέσεων.

Επιπλέον ιδιαίτερη μνεία πρέπει  να γίνει στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο αξιοποιώντας το ποσοστό 10% που δικαιούνται , έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή σε αντίθεση με τους απόφοιτους που επέλεξαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να δουν τα όνειρα που χτίζουν τόσα χρόνια να πραγματοποιηθούν και να ευοδωθούν  οι κόποι τους . Επομένως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διαφύλαξης του κατοχυρωμένου συνταγματικά δικαιώματός μας στην ισότητα  πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την διόρθωση  του ποσοστού των θέσεων που δικαιούνται οι απόφοιτοι που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα του τρίτου πεδίου θα δούμε φέτος το πρώτον στα χρονικά των πανελλαδικών εξετάσεων, το παράδοξο, λόγω της αδικίας σε βάρος μας,  να εισάγονται στις ιατρικές σχολές μαθητές του νέου συστήματος, με μόρια κάτω των 17.000. Κι αυτό, γιατί οι τελευταίοι θα καταλάβουν θέσεις που δικαιωματικά ανήκουν σε απόφοιτους του παλαιού συστήματος.

Κατόπιν  αυτών παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες Σας προκειμένου να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των αποφοίτων του παλαιού συστήματος, που διαγωνίστηκαν στο τρίτο πεδίο προτού να είναι αργά.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
Δ.Τ., ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ      


Αποφασίζοντας να συμμετάσχω για δεύτερη φορά στις πανελλήνιες εξετάσεις, επέλεξα να εξεταστώ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα και η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε έπειτα από πολύ σκέψη , γνωρίζοντας τις τυχόν ευκολίες ή δυσκολίες του κάθε συστήματος. Παρ΄όλα αυτά, ανεξαρτήτως το σύστημα επιλογής ,για ένα πράγμα ημουν σίγουρος: πως η πιθανότητα να περάσω στην επιθυμητή σχολή είναι ίδια με όποιο σύστημα και εάν διαγωνιζόμουν.Το μόνο που διέφερε ήταν κάποιες συνθήκες (μαθήματα,ύλη,αριθμός υποψηφίων κ.α)

Με τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο μου γεννήθηκε ο εξής προβληματισμός:

Οι θέσεις που θα δοθούν σε κάθε σχολή θα είναι με βάση τον αριθμό των υποψηφίων του κάθε επιστημονικού πεδίου ξεχωριστά ή του συνολικού αριθμού των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα (δηλαδή το 9,51% που έχει ήδη ανακοινωθεί.) ; Στην περίπτωση που δοθεί το 9.51% είναι προφανές ότι οι υποψηφίοι του 3ου επιστημονικού πεδίου αδικούνται . Και τούτο γιατί , σύμφωνα με στατιστικά του υπουργείου , οι απόφοιτοι του 3ου επιστημονικού πεδίου που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα είναι 2.296 έναντι των μαθητών που διαγωνίστηκαν με το ΝΕΟ σύστημα που είναι 10.989. Ωστόσο , οι συνολικοί υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου και από τα δύο συστήματα (παλαιό και νέο) είναι 13.285 εκ των οποίων οι 2.296 διαγωνίζονται με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα. Επομένως, η ποσόστωση των συγκεκριμένων αποφοίτων θα πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 17,3 % και όχι στο 9.51% για το συγκεκριμένο πεδίο. 

Το ποσοστό αυτο, 9.51 %, προέκυψε από το συνολικό άθροισμα των μαθητών που εξετάζονται με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα και απο τα 4 επιστημονικά πεδία ως προς το συνολικό άθροισμα των υποψηφίων και από τα 4 επιστημονικά πεδία.

Επομένως , ο αριθμός των θέσεων που προσφέρονται στους μαθητές που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα είναι άδικος και λανθασμένος,γιατί σε ορισμένους μαθητές (πχ 3ου επιστημονικού πεδίου ) προσφέρεται αρκετά μικρότερος αριθμός θέσεων απ'ότι τους αναλογούν,ενώ στους μαθητές του 4ου επιστημονικού πεδίου περισσότερες. Μ'αυτό τον τρόπο, αδικούνται και οι μαθητές του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος αλλά και αυτοί του ΝΕΟΥ ,καθώς δε γίνεται δίκαιος διαχωρισμός των θέσεων .

Γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου - δικαίου ποσοστού εισαγωγής των αποφοίτων με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα ώστε οι πανελλήνιες να παραμεινουν ενας δίκαιος και αξιοκρατικός θεσμός !

Ας υπάρξει έστω και τελευταία στιγμή δικαιοσύνη!

Μαθητής 
Υ.Γ


Όταν η αναλογία δεν είναι αναλογία

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμη κυρία υπουργέ παιδείας και Θρησκευμάτων,

Απευθύνομαι σε εσάς με την ελπίδα να διορθώσετε μια μεγάλη αδικία που συντελείται σε βάρος των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου που έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις με το παλαιό σύστημα. Δεν θέλω να σας κουράσω αλλά είναι αναγκαία μια μικρή ιστορική αναδρομή της προηγούμενης χρονιάς.

Από την έναρξη του σχολικού έτους, ως απόφοιτοι, γνωρίζαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε να λάβουμε μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα εισαγωγής. Όλοι μας κάναμε τις επιλογές μας εκείνη την περίοδο με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν από τον νόμο. Στη διάρκεια της χρονιάς, η κυρία υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι οι διαθέσιμες θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν αναλογικά μεταξύ των υποψηφίων του νέου και του παλαιού συστήματος εισαγωγής με βάση τον αριθμό των υποψηφίων του κάθε συστήματος, ώστε να μην αδικηθεί κάποιος μαθητής ή κάποια μαθήτρια. Η ανακούφιση που αισθανθήκαμε ήταν μεγάλη καθώς αυτή η αναλογική κατανομή των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια ήταν βασισμένη στην αρχή της ισονομίας, όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα. Στη συνέχεια ξέσπασε η πανδημία του COVID19 με αποτέλεσμα να μειωθεί η ύλη για τους υποψήφιους με το νέο σύστημα εισαγωγής, όχι όμως και με το παλαιό σύστημα εισαγωγής. Αν και οι επιπτώσεις ήταν παρόμοιες για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες και των δύο συστημάτων εισαγωγής, θεωρώ ότι ήταν δίκαιο να μην εξεταστούν κάποιοι μαθητές και κάποιες μαθήτριες σε ύλη που δεν είχαν διδαχθεί στο σχολείο. Τέλος, ανακοινώθηκε κάποια στιγμή ότι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν το 9,51% των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τους αριθμούς των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και τον τρόπο υπολογισμού αυτού του ποσοστού για κάθε επιστημονικό πεδίο. Ξαφνικά μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών διαπιστώνεται ότι στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής) οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα ήταν 2233, ενώ με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι ήταν 10982. Αναλογικά λοιπόν σε σύνολο 13215 υποψηφίων για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αυτού του πεδίου, το 16,9% διαγωνίσθηκαν με το παλαιό σύστημα και το 83,1% διαγωνίσθηκαν με το νέο σύστημα εισαγωγής. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι το 9,51% των θέσεων εισακτέων αυτού του επιστημονικού πεδίου στα πανεπιστήμια «αναλογικά» (!!!) δίνεται στους υποψήφιους με το παλαιό σύστημα εισαγωγής, ενώ το 91,49% των θέσεων εισακτέων αυτού του επιστημονικού πεδίου στα πανεπιστήμια πάλι «αναλογικά» (!!!) δίνεται στους υποψήφιους με το νέο σύστημα εισαγωγής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στα Πανεπιστημιακά τμήματα που είναι κοινά και για τα 4 επιστημονικά πεδία δεν υπάρχει ποσόστωση για κάθε πεδίο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι διαγωνίζονται με όλους τους υποψήφιους όλων των επιστημονικών πεδίων. Το 9,51% των θέσεων αυτών των Τμημάτων αναλογεί πραγματικά στους υποψήφιους με το παλαιό σύστημα εισαγωγής καθώς αφορά στο σύνολο των υποψηφίων τόσο με το παλαιό όσο και με το νέο σύστημα εισαγωγής.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ και αξιότιμη κυρία υπουργέ παιδείας και θρησκευμάτων, απευθύνομαι σε εσάς καθώς από την αρχή της θητείας σας αναφέρεστε συνεχώς στην αξιοκρατία και στην ισότητα. Τη στιγμή αυτή εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι απόφοιτοι που διαγωνιστήκαμε με το παλαιό σύστημα εισαγωγής, αισθανόμαστε κατάφορα αδικημένοι. Νομίζω ότι γνωρίζετε πόσο οδυνηρό είναι για έναν νέο να αισθάνεται αδικημένος στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του. Αυτό του δηλητηριάζει την ψυχή και τον οδηγεί να μην εμπιστεύεται ούτε το κράτος δικαίου ούτε τη δημόσια διοίκηση ούτε τους πολιτικούς και αυτό τον οδηγεί σε μια απαξίωση των θεσμών. Αλήθεια, αν διαπιστώνατε μια τέτοια αδικία προς τα δικά σας παιδιά, πώς θα αντιδρούσατε τόσο εσείς όσο και εκείνα;

Πιθανόν να σας κούρασα με την μακροσκελή επιστολή μου αλλά πραγματικά δεν ξέρω πού αλλού να απευθυνθώ.

Περιμένοντας την απάντησή σας αλλά και τις ενέργειές σας ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία.

Με εκτίμηση
Αστέριος Αϊδίνης
Υποψήφιος του τρίτου επιστημονικού πεδίου στις πανελλήνιες εξετάσεις 2020 με το παλαιό σύστημα εισαγωγής 


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Νίκη Κεραμέως 

Ως απόφοιτη αποφάσισα να δώσω για δεύτερη φορά πανελλήνιες εξετάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Επέλεξα το παλαιό σύστημα ύστερα από ώριμη σκέψη και γνωρίζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για ποσοστό εισαγωγής με το παλαιό σύστημα ανάλογο του αριθμού των υποψηφίων.

Ωστόσο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί απόφοιτοι του 3ου επιστημονικού πεδίου, εκτός από την ήδη δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και το πρωτόγνωρο βίωμα της πανδημίας, ήρθα αντιμέτωπη με την παραβίαση του βασικού μου δικαιώματος στην ισότητα. 

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα αξιοκρατικό σύστημα που υπηρετεί την απόδοση σε κάθε υποψήφιο της θέσης την οποία μόχθησε να αποκτήσει. Η επιστολή αυτή δεν αποτελεί παράκληση, δεν ζητάμε χάρη ούτε ευνοϊκή μεταχείριση αλλά αντιθέτως , ένα από τα βασικότερα ιδανικά της δημοκρατίας, ζητάμε απλά δικαιοσύνη.Ελπίζω πως θα κινηθείτε σύμφωνα με το δίκαιο  και πως θα αποδοθεί στους απόφοιτους του 3ου επιστημονικού πεδίου το ποσοστό που τους αναλογεί (σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στατιστικά στοιχεία 16,9% έναντι του 9,51% ). Ας μην επιβεβαιώσουμε τις απόψεις που μας θέλουν συνηθισμένους στην όψη του τέρατος ας αποδείξουμε ότι το δίκαιο δεν φαντάζει μακρινό αλλά ότι το υπηρετούμε με κάθε μας απόφαση και πράξη. Ας μην αναιρέσουμε την  κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων στην 3οβαθμια εκπαίδευση. Αποδεδειγμένα πλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι μια λανθασμένη επιλογή και θα είναι προς τιμήν του υπουργείου Παιδείας να αναγνωρίσει έναν λανθασμένο σχεδιασμό και να προβεί στην άμεση αποκατάσταση του δικαίου.

Οι περισσότεροι με  προετοίμαζαν για το άσκοπο της ενέργειας  μου αλλά εγώ εξακολουθώ να ελπίζω, βασιζόμενη στην μέχρι τώρα προσπάθεια σας για βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την όσο δυνατόν αρτιότερη διεξαγωγή των πανελλήνιων πάρα την πανδημία, πως θα μεριμνήσετε για την διόρθωση του λανθασμένου αυτού σχεδιασμού. Ύστερα από μια δεύτερη χρονιά όπου μεταξύ άλλων διδάσκομαι για την δικαιοσύνη, την αξιοκρατία αλλά και τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο σύνολο αδυνατώ να μείνω άπραγη κατά την καταπάτηση του δικαιώματος στην ισότητα. Αδυνατώ να παρακολουθώ χιλιάδες υποψήφιους να βρίσκονται σε απόγνωση μην γνωρίζοντας εάν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για δεύτερη χρονιά, και όχι επειδή δεν μόχθησαν για αυτό αλλά εξαιτίας ενός λανθασμένου σχεδιασμού που εάν δεν διορθωθεί θα αποτελέσει μια κατάφωρη αδικία. 

Με σεβασμό, 
Χρυσοπούλου Εριφύλη


Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Ως απόφοιτη, υποψήφια του παλιού συστήματος  στο 3ο επιστημονικό πεδίο για τις σχολές των Επιστημών Υγείας θα ήθελα να σας εκφράσω την απίστευτη αδικία που δημιουργείται σχετικά με το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούν οι φετινοί απόφοιτοι για την εισαγωγή τους στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στις 30/10/2019 τον Νόμο 4365 στο ΦΕΚ 167 τ.Α΄/30.10.2019, σύμφωνα με τον οποίο: «Θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς».Έτσι μας ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό που διεκδικούμε είναι 9.51% ως ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των αποφοίτων με αυτόν των τελειόφοιτων.

Με βάση όμως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού και συνεπώς δύνανται να εισαχθούν σε σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής (3ο επιστημονικό πεδίο) είναι:

Παλαιό Σύστημα: 2.233
Νέο Σύστημα: 10.982
Σύνολο: 13.215

Άρα το ποσοστό των υποψηφίων για το 3ο επιστημονικό πεδίο με το κάθε σύστημα που θα πρέπει να αποδοθεί είναι: Παλαιό Σύστημα: 2.233 / 13.215 = 16,9% Νέο Σύστημα: 10.982 / 13.215 = 83,1%

Προκύπτει επομένως ότι ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού που δόθηκε στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος για το 3ο πεδίο έχει υπολογιστεί λανθασμένα με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερο από που πραγματικά και δικαιώς μας αναλογεί(16,9% αντί του σχεδόν υποδιπλάσιου 9,51%).Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αντιστοιχία μεταξύ ποσοστών. Το ποσοστό έπρεπε να προκύπτει με βάση τους υποψήφιους του κάθε επιστημονικού πεδίου για να μην δημιουργούνται ανισότητες.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο επίσης να αναφερθεί ότι οι υποψήφιοι του νέου συστήματος διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων, άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μία σχολή με χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με έναν απόφοιτο που έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία, με συνέπεια υποψήφιοι με βαθμό 17.000 να μένουν εκτός των υψηλόβαθμων σχολών εξαιτίας των περιορισμένων θέσεων που έχουν αποδοθεί. Ετσι αποκλείονται από σχολές υποψήφιοι, αυριανοί δηλαδή επιστήμονες με εξαιρετικά υψηλές ικανότητες και θέληση να προσφέρουν σημαντικό έργο στην επιστήμη που τους ενδιαφέρει.Καταρρίπτονται μάλιστα τα όνειρα και δεν τελεσφορούν οι κόποι και οι θυσίες όχι μόνο των 2 τελευταίων χρόνων αλλά μιας ολόκληρης ζωής.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω επιπλέον ότι στο νέο σύστημα έγινε περικοπή της ύλης ενώ στο παλαιό δεν υπήρξε καμία μείωση.Η ύπαρξη ποσοστού για τους απόφοιτους του παλαιού συστήματος είχε αρχικά δικαιολογηθεί με το πρόσχημα πως οι τελειόφοιτοι με την αλλαγή της ύλης εξετάζονται σε μεγαλύτερο όγκο γνώσεων κάτι που αντιστράφηκε μετά την αναπροσαρμογή της ύλης, λόγω της πανδημίας με απόρροια οι απόφοιτοι να καταλήξουμε με μεγαλύτερη ύλη εξέτασης και ποσόστωση στις θέσεις που διεκδικούμε. Η πανδημία όμως δεν επηρέασε μόνο την προσπάθεια και την προετοιμασία των τελειόφοιτων αλλά και την δική μας, πράγμα που κάνεις δεν έλαβε υπόψιν.

Ας μην παραλείψουμε ακόμη το παράδοξο ότι υποψήφιοι που κάνουν χρήση του 10% διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων σε σχέση με εμάς (9,51%) που αφιερώσαμε έναν ακόμη χρόνο για μια ακόμη προσπάθεια, δείξαμε αγωνιστικότητα και δύναμη ψυχής ώστε να παλέψουμε για τα όνειρα μας και να ανταμειφθούμε για την σκληρή δουλειά μέσα από ένα τάχα αξιοκρατικό σύστημα που μας αδικεί κατάφωρα και δείχνει να μην σέβεται την προσπάθεια μας.

Συμπερασματικά, όντας  απόφοιτη και νιώθοντας βαθιά αδικημένη θα ήθελα να δηλώσω ότι το ποσοστό που μας δίνεται δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό και δίκαιο και στερεί την ευκαιρία από ικανούς υποψήφιους που αγωνίστηκαν με επιμονή και υπομονή να εισαχθούν στην σχολή της επιλογής τους ή ακόμη και την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Και αυτό όχι επειδή δεν το αξίζουν αλλά λόγω ενός λαθεμένου υπολογισμού που υπονομεύει το δικαίωμα μας για ισότητα ευκαιριών και καταπατά την δικαιοσύνη.Ζητώ λοιπόν να εκτιμηθούν οι προσπάθειες μας και να διορθωθεί το λάθος με επανεξέταση του ποσοστού και την απόδοση του πραγματικού ποσοστού που δικαιούμαστε.

Με εκτίμηση,
Δήμητρα Σ. (απόφοιτη, υποψήφια του 3ου επιστημονικού πεδίου)  


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Νίκη Κεραμέως,

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και είναι φυσιολογικό να γίνονται ακόμη και από άτομα όπως εσείς και οι συνεργάτες σας στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό που, όμως, είναι αδικαιολόγητο να συμβαίνει εν έτει 2020 σε ένα ευρωπαϊκό κράτος είναι να αμελείται η διόρθωση σφαλμάτων που υπονομεύουν το ακαδημαϊκό μέλλον των νέων. Ως απόφοιτη υποψήφια του 3ου πεδίου με το παλαιό σύστημα στις πανελλαδικές εξετάσεις 2020 αισθάνομαι έντονη ανάγκη να αναδείξω την κατάφωρη αδικία εις βάρος της κατηγορίας υποψηφίων στην οποία ανήκω και να αναζητήσω την αρωγή σας στο ζήτημα.

Τον Σεπτέμβριο αρκετοί περσινοί υποψήφιοι αποφασίσαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους εαυτούς μας συμμετέχοντας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις με το παλαιό σύστημα και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, τα οποία πολλοί από μας βλέπουμε να “γκρεμίζονται” από μία αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου. Η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος στηρίχθηκε στην αλλαγή της ύλης και του τρόπου εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και στην πίστη στην αξιοκρατία και την ισότητα ευκαιριών που θεμελιώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Μάλιστα όταν το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στις 30/10/2019 τον Νόμο 4365 στο ΦΕΚ 167 τ.Α΄/30.10.2019 σύμφωνα με τον οποίο «θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς», νιώσαμε πώς η απόφαση μας θα δικαιωθεί.

Ερχόμαστε στο σήμερα και συνειδητοποιούμε πως μετά την μάχη των πανελλαδικών, εμείς οι υποψήφιοι των Σπουδών Υγείας με το παλαιό, έχουμε μία ακόμη μάχη, αυτή την φορά απέναντι στο σύστημα και την αδικία. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μάς αναλογεί το 9,51% των συνολικών θέσεων του τρίτου πεδίου κι αυτό προκύπτει από το γεγονός πώς το σύνολο των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα (από όλα τα πεδία) αποτελεί το 9,51% των συνολικών υποψηφίων. Ποιό είναι το πρόβλημα λοιπόν; Ας δούμε τους αριθμούς για τα παιδιά που επέλεξαν βιολογία ως μάθημα κατεύθυνσης. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού και συνεπώς δύνανται να εισαχθούν σε σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής (3ο επιστημονικό πεδίο) είναι:

Παλαιό Σύστημα: 2.233 Νέο Σύστημα: 10.982

Σύνολο: 13.215

Άρα το ποσοστό των υποψηφίων για το 3ο επιστημονικό πεδίο με το κάθε σύστημα που θα πρέπει να αποδοθεί είναι:

Παλαιό Σύστημα: 2.233 / 13.215 = 16,9%

Νέο Σύστημα: 10.982 / 13.215 = 83,1%

Μάλιστα κάνοντας κάποιες πράξεις

(Θέσεις που πρέπει να δοθούν - Θέσεις που δίνονται) x 100% / Θέσεις που δίνονται , άρα

(16,9%-9,51%)x100%/ 9,51% βγάζουμε περίπου 77,7%, δηλαδή οι θέσεις που δικαιούμαστε είναι 77,7% περισσότερες από αυτές που διεκδικούμε!!! Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αδικίας;

Και ίσως για κάποιες σχολές αυτό να σημαίνει μόνο 5 παραπάνω θέσεις στους υποψηφίους του 3ου πεδίου με το παλιό, όμως αποτελούμε σχετικά μικρό δείγμα και αυτές οι θέσεις θα είναι η σωτηρία μας. Για παράδειγμα, η Ιατρική Αθηνών με το ποσοστό 9,51% δίνει σε μας 16 θέσεις, όμως με το ποσοστό 16,9% θα μας δίνει 27-28 θέσεις!!! Στην περίπτωση που δεν σας έπεισα, αν αντίστοιχη αδικία γινόταν στο νέο σύστημα, τα παιδιά θα στερούνταν θέσεις της κλίμακας των δεκάδων χιλιάδων!!!

Προφανώς αν μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτήν την κατάσταση θα είχαμε επιλέξει εξαρχής το νέο σύστημα από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, εξετάζοντας πιο προσεκτικά τα στατιστικά του Υπουργείου, βλέπουμε πως στο 2ο και 4ο πεδίο οι υποψήφιοι με το παλαιό ευνοούνται σε βάρος των υποψηφίων με το νέο σύστημα. Σε καμία περίπτωση όμως η αδικία αυτή δεν συγκρίνεται με εκείνη που παρουσίασα προηγουμένως.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας , θα εθελοτυφλήσετε απέναντι σε μια άδικη απόφαση σε βάρος της νεολαίας, των μελλοντικών επιστημόνων αυτής της χώρας; Πρόκειται για αλλοίωση την αξιοκρατίας και την αξιοπιστίας της πολυπόθητης εισαγωγής στην τριτοβάθμια και την διάλυση των ονείρων πολλών υποψηφίων. Υπάρχει ακόμα χρόνος να κινηθείτε με σύνεση και να διορθώσετε το πρόβλημα, πριν να είναι πλέον αργά. Θα επιλέξετε να είστε συνένοχη σε αυτό το “έγκλημα” ή να το καταπολεμήσετε με την τόλμη που σας διακρίνει όπως τόσες άλλες φορές;

Με εκτίμηση,   Β.Ψ., 
μία υποψήφια του παλαιού συστήματος


ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση του ποσοστού (9,51%) κάλυψης θέσεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας για το έτος 2020- 2021 των αποφοίτων ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως μητέρα υποψήφιας με το παλαιό σύστημα στο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου για τον μη ορθολογικό τρόπο υπολογισμού του ποσοστού των θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος.

Με την Υπουργική Απόφαση της υπ’ αρ. Φ.253.1/56061/Α5/14-5-2020 (Β ‘ 1853) ορίστηκε ποσοστό θέσεων 9,51%, για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019 (παλαιό σύστημα) για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδ. έτος 2020-21.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ποσοστό αυτό ορίστηκε με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνίζονταν με το παλαιό σύστημα, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων (μαθητές και απόφοιτοι).

Το ποσοστό έπρεπε να προκύπτει κάθετα, με βάση τους υποψήφιους του κάθε επιστημονικού πεδίου του παλαιού συστήματος προς το σύνολο των υποψηφίων παλαιού και νέου συστήματος κάθε επιστημονικού πεδίου για να μην δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των υποψηφίων των διαφόρων πεδίων και όχι οριζόντια, με βάση το σύνολο των υποψηφίων του παλαιού συστήματος ασχέτως επιστημονικού πεδίου προς το σύνολο των υποψηφίων παλαιού και νέου συστήματος, δηλ. 7.718/(7718+73460)=9,51%.

Επιπλέον, δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα αναλυτικά ο αριθμός των υποψηφίων που έκαναν αίτηση ανά επιστημονικό πεδίο.

Αποτέλεσμα του οριζόντιου τρόπου υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού είναι:

  • Η δημιουργία αδικιών για τους υποψηφίους του πεδίου Επιστημών Υγείας και Ζωής έναντι των υπολοίπων πεδίων του παλαιού συστήματος. Αξίζει να ανατρέξετε στον αριθμό των υποψηφίων που έκαναν δήλωση – αίτηση ανά επιστημονικό πεδίο για να διαπιστώσετε ότι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων για τους παλαιούς υποψηφίους στο 3ο επιστημονικό πεδίο είναι πολύ μεγαλύτερο του 9,51%. Δίκαιο ποσοστό για το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, υπερτιμημένο για το πεδίο Πληροφορικής και Οικονομίας καθώς και για το πεδίο των Θετικών Σπουδών, άδικο για το πεδίο Υγείας.
  • Ο αποκλεισμός υποψηφίων του παλαιού συστήματος με σημαντικές γνώσεις από αξιόλογα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και η κατεύθυνση των δυνατών μυαλών της Χώρας στο Εξωτερικό.
  • Η διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσοστού θέσεων των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου του νέου συστήματος και η βεβαιότητα της εισαγωγής τους σε μία σχολή με χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με έναν απόφοιτο που έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ληφθεί υπόψη ότι:

  • Στο νέο σύστημα έγινε περικοπή της ύλης ενώ στο παλαιό δεν υπήρξε καμία μείωση. Η πανδημία Covid – 19 δεν αποτέλεσε πρόσκομμα αποκλειστικά για τους φετινούς υποψήφιους του νέου συστήματος αλλά και για τους απόφοιτους οι οποίοι υπέστησαν μία επιπλέον διάκριση.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η ψυχολογία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία τους.

  • Οι υποψήφιοι που κάνουν χρήση του 10% χωρίς εξετάσεις διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων σε σχέση με τα παιδιά που μελέτησαν και αγωνίστηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά (9,51%).

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε νέος που προσπάθησε και βίωσε ξανά αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία πρέπει να ανταμειφθεί για τους κόπους του, την επιμονή και την υπομονή του και όχι να βλέπει τα όνειρά του να «ναυαγούν» εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων για αυτό πρέπει να γίνει με ισότιμο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος.

Είναι αφύσικο να επιβάλλουμε σε ένα δεκαοκτάχρονου μαθητή να θυσιαστεί στο βωμό ενός καλύτερου αύριο εξαιτίας ενός λανθασμένου ποσοστού. Αντιθέτως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον κρατήσουμε στην Ελλάδα και να μην τον απογοητεύσουμε στο ξεκίνημα της ζωής του γιατί το αύριο είναι εκείνος… ο τελειόφοιτος μαθητής Λυκείου που η Ελλάδα του φέρθηκε με δίκαιο τρόπο…

Για όλους αυτούς τους λόγους θα σας παρακαλούσα να επιληφθείτε του ζητήματος και να επανεξετάσετε τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού των θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος.

Με εκτίμηση,
Η μητέρα υποψήφιας Πεδίου Υγείας με το Παλαιό Σύστημα
Β.Θ.


Προς: Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Πριν από  μερικές μόλις ημέρες, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τον αριθμό εξεταζομένων μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελληνίων, αυτό που πρωταρχικά διαπιστώνει κανείς είναι, ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες εξεταζομένων. Αυτοί που διαγωνίσθηκαν με το παλαιό σύστημα και αυτοί που διαγωνίσθηκαν με το νέο σύστημα αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που θα αναφερθούμε, εξετάζουμε τους διαγωνιζόμενους στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, με ομάδα προσανατολισμού, των Θετικών Σπουδών και το επιστημονικό πεδίο, των επιστημών υγείας και ζωής.

Οι αριθμοί που αντιπαραβάλουμε, είναι πάντοτε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και παρατηρούμε ότι στο 3ο Πεδίο, πως οι διαγωνιζόμενοι είναι 10989 με το νέο σύστημα και αντίστοιχα με το παλαιό σύστημα είναι 2295. Όπως γίνεται αντιληπτό, το σύνολο όλων είναι 13.284, που αντιστοιχεί στο ποσοστό του 100% των εξεταζομένων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Συνεπώς έπειτα από απλή και αδιαμφισβήτητη αντιστοιχία των ποσοστών, διαπιστώνεται ότι το σύνολο των διαγωνιζομένων με το νέο σύστημα αντιστοιχεί στο ποσοστό του 82,7% και αυτών του παλαιού συστήματος, στο ποσοστό του 17,3%.

Σύνολο Εξεταζόμενων: 13.284 – ποσοστό 100%.

Σύνολο Εξεταζόμενων νέου συστήματος: 10.989 – ποσοστό 82,7%.

Σύνολο Εξεταζόμενων παλαιού συστήματος: 2.295 – ποσοστό 17,3%.

Συνεπώς με βάση τα ποσοστά που αντιστοιχούν στους εξεταζόμενους του κάθε συστήματος, πρέπει να διαμορφωθούν και οι εισακτέοι στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα εξετάσουμε τους εισακτέους στις επτά (7) συνολικά περιζήτητες Ιατρικές Σχολές της Χώρας μας. Κατά όμοιο τρόπο βέβαια, υπάρχει  η αντιστοιχία των εισακτέων και επιτυχόντων, σε όλες τις Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Συνολικά οι Ιατρικές Σχολές δέχονται : 945 Φοιτητές

Μειωμένο ποσοστό : 9,5% - Επιτυχόντες : 90

Κανονικό αναλογούν ποσοστό : 17,3% - Επιτυχόντες : 163

Κυρία Υπουργέ, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, πρέπει να υπάρχουν στους εξεταζόμενους Μαθητές των Πανελληνίων Εξετάσεων, από τις οποίες εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις το μέλλον των νέων επαγγελματικά, ίσες ευκαιρίες και αντιστοίχως ίσα δικαιώματα. Διασφαλίζοντας από την θέση της Πολιτείας μας πάντοτε, ισονομία και ισοπολιτεία. Έχοντας υπόψη μας πάντοτε την αρχή της αντικειμενικότητας και της αναλογικότητας, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε ως αρμόδια Υπουργός τα ποσοστά εισαγωγής των εισακτέων, μέσω σχετικής Υπουργικής απόφασης σας. Έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η αλήθεια στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, όπου θεωρείται αντικειμενικά, ότι πρέπει οι μαθητές να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες για ίσες προϋποθέσεις.

Θεωρώντας αντικειμενικά δίκαιο και επαρκές, πως όσοι εξεταζόμενοι έλαβαν με το παλαιό σύστημα βαθμολογία μεγαλύτερη από 18.000 μόρια, ότι δικαιούνται με βάση το ποσοστό της κατηγορίας τους, να εισαχθούν στην Σχολή προτίμησης τους, την στιγμή κατά την οποία οι εξεταζόμενοι με το νέο σύστημα θα περνούν στις αντίστοιχες Σχολές με βαθμολογία μεγαλύτερη από 17.000 μόρια για τις ίδιες ακριβώς σχολές. Εάν μάλιστα πραγματοποιηθεί αναγωγή και σύγκριση των βαθμολογιών των δύο συστημάτων, διαπιστώνεται ότι ενώ στο νέο σύστημα παρατηρείται η πτώση στην εισαγωγή της βάσης των Σχολών, σε αντίθεση με το παλαιό σύστημα, όπου παρατηρείται η αύξηση των μορίων εισαγωγής στις Σχολές. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της στρέβλωσης των λανθασμένων ποσοστών, που επιβάλλεται να αντικατασταθούν με το κανονικό ποσοστό. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί η καταφανή αδικία να εισαχθεί π.χ. κάποιος υποψήφιος του νέου συστήματος  σε Ιατρική Σχολή, με βαθμολογία μεγαλύτερη των 17.000 μορίων, η οποία βαθμολογία εάν υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 18.000 μόρια. Σε αντιστοιχία θα υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι θα ξεπερνούν τα 18.000 μόρια με το παλαιό σύστημα και εντούτοις δεν θα εισάγονται αντιστοίχως σε Ιατρικές Σχολές. Η ενέργεια και το αποτέλεσμα τέτοιων περιπτώσεων, καταδεικνύει δυστυχώς  την λάθος αναλογία του υπολογισμού στα ποσοστά εισακτέων στις Σχολές, με τους δύο τρόπους, νέου και παλαιού συστήματος.

Κυρία Υπουργέ, στην διαφορετική περίπτωση που θεωρείτε ότι πρέπει να παραμείνει αυξημένο το ποσοστό υπέρ του αριθμού των εισακτέων αποκλειστικά του νέου συστήματος, τότε εναλλακτικά μήπως βρίσκεται στην διακριτική σας ευχέρεια και επιλογή, η έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης σας, για την εισαγωγή και του αριθμού σε ποσοστό 17,3% των υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο με το παλαιό σύστημα, ως υπεράριθμων εισακτέων για να διατηρηθεί το αναλογούν ποσοστό που προέκυψε.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, πίσω από τους αριθμούς των υποψηφίων, βρίσκονται ανθρώπινες ψυχές νέων που αγωνίστηκαν, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίτευξη του σκοπού της επιτυχίας τους. Για τον λόγο αυτό πρωτίστως καλείται το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί το σωστό και δίκαιο αντικειμενικά της κατάστασης και να επιλύσει το θέμα που έχει προκύψει. Δευτερευόντως καλούνται όλοι οι αρμόδιοι Φορείς, όπως π.χ. ΟΛΜΕ και ΟΕΦΕ, να εκφράσουν Δημόσια την τοποθέτηση τους στο εν λόγω θέμα που έχει ανακύψει. Διότι δεν βλέπει δεν ακούει και δεν αντιλαμβάνεται κανείς την αδικία, η οποία πιθανόν να επικρατήσει, υπέρ της δίκαιης κατανομής του ποσοστού των εισακτέων;

Όπως προαναφέραμε άλλωστε, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται νέα παιδιά, στα οποία το μέλλον τους ανήκει!

Με εκτίμηση:
Χ. Τ., Ιατρός - Γονέας υποψηφίου με το παλαιό σύστημα.           


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

κα. ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αξιότιμη κα. Κεραμέως είμαι υποψήφιος των Πανελλαδικών εξετάσεων του έτους 2020 με το παλιό σύστημα. Κατάγομαι από ένα ακριτικό νησί όπου και μεγάλωσα. Αναγκάστηκα, όπως και πολλοί άλλοι νέοι όπως έμαθα στην πορεία, να το αποχωριστώ σε ηλικία δέκα έξι (16) ετών με σκοπό να κυνηγήσω τα όνειρα μου, μιας και το αγαπημένο μας νησί δεν διαθέτει επαρκείς φροντιστηριακές και δημόσιες σχολικές υποδομές. Εκτός απ' τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, άφησα πίσω την οικογενειακή εστία, συγγενείς και φίλους καθώς επίσης και τον ένα από τους δύο γονείς μου.  Έτσι, μετακόμισα στην Αθήνα μαζί με την μητέρα μου, η οποία πήρε μετάθεση στην εργασία της, μισθώνοντας κατοικία και ξεκινώντας εντατικά μαθήματα. Όλα τα παραπάνω ισοδυναμούν με υπέρογκα έξοδα, νέες οικονομικές δυσκολίες σε συνδυασμό με ψυχολογική πίεση και άγχος. Όμως το έτος 2019, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλα και την υψηλή βαθμολογία που πέτυχα, δεν κατάφερα να συγκεντρώσω τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή μου σε σχολή της επιλογής μου, με αποτέλεσμα να αποφασίσω να δώσω εξετάσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η απόφασή  αυτή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τους γονείς μου τόσο οικονομικά όσο και προσωπικά, χωρίς, ωστόσο, να σταματήσουν να αποτελούν συμπαραστάτες μου σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς επέλεξα τη συμμετοχή μου στις εξετάσεις με το παλαιό σύστημα εισαγωγής των ετών 2018-2019, όπως συστάθηκε από τους καθηγητές μου. Δεν υπήρχε τότε κάποια οδηγία ή εξειδίκευση για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε συστήματος σχετικά με το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όταν ανακοινώσατε την πρόθεσή σας να μας δοθεί ένα δίκαιο ποσοστό των θέσεων εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο γιατί όπως δηλώσατε δεν είσθε υπέρ της κουλτούρας της ήσσονος προσπάθειας  χάρηκα αφάνταστα διότι πίστεψα ότι επιτέλους θα ανταμείβονταν τόσο οι κόποι μου όσο και οι θυσίες της οικογένειάς μου. Ανακοινώσατε  λοιπόν το πολλά υποσχόμενο ποσοστό ίσης μεταχείρισης των υποψήφιων με το παλιό σύστημα της τάξεως του 9,51% επί του συνόλου των θέσεων, το οποίο υπολογίσατε  αναλογικά και δυστυχώς συνολικά επί του αριθμού του συνόλου των υποψηφίων του παλιού συστήματος και στα 4 επιστημονικά πεδία. Λανθασμένα όπως αποδείχθηκε στην πράξη μιας και στο τρίτο και πλέον ανταγωνιστικό επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής υπάρχει υπέρ συγκέντρωση υποψηφίων οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν  και φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις γράφοντας εκ νέου, σε σχέση με τα άλλα 1ο 2ο και 4ο επιστημονικά πεδία. Είναι φανερό ότι με βάση τα σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  το δίκαιο ποσοστό των θέσεων εισαγωγής για εμάς του παλιού συστήματος θα ήταν αντί του 9,51% το οποίο μας δίνετε το 16,89%  διαφορά όχι απλώς σημαντική αλλά εφιαλτική! Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου αλλά  ωστόσο τις  τελευταίες μέρες βιώνω  καθημερινή αγωνία και άγχος. Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς από την ζωή μου θα χαθούν μαζί και τα όνειρα μου για ένα καλύτερο αύριο εξαιτίας ενός λανθασμένου μαθηματικού υπολογισμού! Η αδικία μου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη σκεπτόμενος πως ακόμα και μαθητές που απλώς θα ξανά υποβάλλουν την περσινή τους βαθμολογία θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων 10%. Η ως άνω πρακτική περιορίζει  σε πολύ μεγάλο επίπεδο τις δυνατότητές μαθητών που βρίσκονται στην ίδια άδικη-απελπιστική  θέση με εμένα, καθώς ενώ πέτυχα στις φετινές Πανελλήνιες  μία πολύ καλή βαθμολογία, αυτή δεν θα είναι ικανή να με βοηθήσει να περάσω στο τμήμα της επιλογής μου, καθώς οι θέσεις θα είναι άκρως περιορισμένες και μετρημένες στα δάκτυλα της μίας παλάμης.

Σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες για όλους, με καθημερινή αγωνία για την επιβίωσή μας, γιατί να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε μία άκρως επιζήμια και άνιση μεταχείριση εισαγωγής μαθητών που εξετάζονται για δεύτερη χρονιά στο Πανεπιστήμιο; Παρά το γεγονός ότι συνυποψήφιοί μου του παλαιού συστήματος διαμαρτύρονταν μέσω του ηλεκτρονικού τύπου όπως κυρίως για την μείωση της ύλης για τους υποψηφίους του νέου συστήματος, κατάσταση η οποία όμως, δημιουργήθηκε από απρόβλεπτα γεγονότα όπως η εμφάνιση της πανδημίας στη χώρας μας με αποτέλεσμα τη διακοπή της σχολικής περιόδου, εγώ ως μαθητής που προσπαθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θεωρώ ότι το δυσανάλογο ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων του παλιού συστήματος στις σχολές αποτελεί τεράστια αδικία αλλά και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας που έχω καταβάλει έως σήμερα. Γιατί να αδικηθώ σε τόσο μεγάλο βαθμό παρόλο που πιστεύοντας στον θεσμό των Πανελληνίων Εξετάσεων  έλαβα την απόφαση να συμμετέχω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην άκρως αγχωτική διαδικασία  των πανελληνίων με επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και ψυχολογικές; Πραγματικά κα. Υπουργέ αν ήξερα ότι θα συμμετείχα με αυτό το μειωμένο πραγματικά ποσοστό δεν θα επέλεγα σε καμία περίπτωση το παλαιό σύστημα εισαγωγής, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας απόφαση για τη ζωή και το μέλλον μου.

Πρόκειται μάλιστα για  μη κοινώς αποδεκτή πρακτική,  καθώς είχε λάβει χώρα για μία ακόμα φορά  στο παρελθόν, κατά το έτος 2016, η άδικη επιβολή του ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ, ποσοστό της τάξεως του 4%...Είναι επομένως, αποδεδειγμένα γνωστό, ότι πολιτικές αυτού του είδους δεν προσιδιάζουν σε Δημοκρατικές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων πρέπει να υπηρετούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ισότητας, της ισοτιμίας και των ίσων ευκαιριών.

Για όλα τα  παραπάνω, σας ζητώ κα. Υπουργέ να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ  για να διασφαλίσετε την ισότιμη μεταχείρισή μου αλλά και όλων των μαθητών που βρίσκονται στην ίδια δεινή προσωρινά θέση, καθιερώνοντας ίσες ευκαιρίες και καθορίζοντας δίκαιο ποσοστό για την εισαγωγή μας στο Πανεπιστήμιο χωρίς να δημιουργηθούν εμπόδια από τους αρμόδιους φορείς για την πραγμάτωση των στόχων που υπηρετούμε δύο ολόκληρα σχολικά έτη.

Υποψήφιος Πανελληνίων 2020 με το Παλιό Σύστημα


Διαμαρτυρία για το άδικο ποσοστό του 3ου επιστημονικού πεδίου 

Αξιότιμη κυρία υπουργέ Νίκη Κεραμέως

Ως απόφοιτη, περσινή τελειόφοιτος, έδωσα φέτος πανελλήνιες εξετάσεις με το παλαιό σύστημα στο τρίτο επιστημονικό πεδίο για τις σχολές των Επιστημών Υγείας. Η επιλογή μου να εξετασθώ με την ύλη του παλαιού συστήματος βασίστηκε κυρίως στις αλλαγές που υπέστη το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αφού οι υποψήφιοι του νέου συστήματος εξετάσθηκαν και στην Λογοτεχνία. Η εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αυτού του μαθήματος καθώς και η διεύρυνση της ύλης στα υπόλοιπα τρία μαθήματα με οδήγησε στην παραπάνω απόφαση μου.  

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στις 30/10/2019 τον Νόμο 4365 στο ΦΕΚ 167 τ. Ά/30.10.2019 σύμφωνα με τον οποίο <<θα δοθεί στους υποψήφιους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κάνεις >>. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι απόφοιτοι παρακινηθήκαμε από αυτήν την δημοσίευση και πιστέψαμε πως δεν θα αδικηθούμε!.. Συμβαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα Κυρία Υπουργέ; 

Αφού έγιναν οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τον αριθμό υποψηφίων ανά πεδίο αλλά αντίθετα άθροισε το σύνολο των υποψήφιων σε όλους τους τομείς. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί υπουργική απόφαση Φ. 253.1/56061/Α5/14-5-2020 (Β’1853) και να δοθεί στους υποψήφιους του παλαιού συστήματος ποσοστό 9,51% ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που συμμετείχαν.

Σήμερα, όμως, βλέπουμε μετά την ανακοίνωση του αριθμού  των υποψήφιων του παλαιού συστήματος για το τρίτο επιστημονικό πεδίο (πεδίο Υγείας) πως το ποσοστό αυτό (9,51%) δεν είναι αντικειμενικό  και αδικεί τους υποψήφιους του πεδίου του παλαιού συστήματος. Και ενώ Κυρία Κεραμέως μιλάτε για δίκαιη και αξιοκρατική εκπαίδευση, 2.233 παιδιά αδικούνται λόγω του λανθασμένο ποσού που μας δώσατε. Δύο χρονιές τώρα προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας και  παρ’ όλο που πολλοί από εμάς έχουν γράψει άνω των 17.000 μορίων (σχεδόν άριστα!!) δεν θα μπορούν να εισαχθούν στη σχολή της επιθυμίας τους. Αδικία για εμάς και τις οικογένειες μας που μας  στήριξαν σε όλον μας τον αγώνα. Σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ποσοστό που αναλογεί στο τρίτο επιστημονικό πεδίο υγείας του παλαιού συστήματος. Ελπίζουμε στο τέλος να δικαιωθούμε!!!!

Με εκτίμηση απόφοιτη του  τρίτου επιστημονικό πεδίου υγείας. 


'ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ' 

Τον τελευταίο καιρό , πλείστα δημοσιεύματα πραγματεύονται την μεγάλη αδικία που υφίστανται οι μαθητές του 3ου επιστημονικού πεδίου που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Η αδικία αυτή έχει δημιουργηθεί από το λανθασμένο ποσοστό ( 9.51%) που έχει δοθεί από το υπουργείο παιδείας για την εισαγωγή των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα στις σχολές της αρεσκείας τους. 

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό (9.51%) , αφορά και τα 4 επιστημονικά πεδία με αποτέλεσμα να προκαλούνται αδικίες τόσο για τους μαθητές που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΌ όσο και για τους μαθητές που διαγωνίστηκαν με το ΝΈΟ σύστημα . Αυτό συμβαίνει ,καθώς, ανά επιστημονικό πεδίο δεν  αλλάζει μόνο ο αριθμός των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα αλλά και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων (ΠΑΛΑΙΌ ΚΑΙ ΝΈΟ ), με αποτέλεσμα να προκύπτει διαφορετικό ποσοστό ανά επιστημονικό πεδίο.Έτσι, είναι λογικό να πραγματοποιείται λανθασμένος διαχωρισμός  των θέσεων ,καθώς σε ορισμένα πεδία προσφέρονται στους υποψηφίους με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα λιγότερες θέσεις από ότι τους αναλογούν και ως εκ τούτου ευνοούνται οι μαθητές του ΝΈΟΥ συστήματος ,ενώ σε άλλα πεδία προσφέρονται στους υποψηφίους με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα περισσότερες θέσεις από ότι τους αναλογούν με αποτέλεσμα να αδικούνται οι μαθητές του ΝΈΟΥ συστήματος. Για παράδειγμα,στο 3ο επιστημονικό πεδίο ,στους υποψηφίους που διαγωνίζονται με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα προσφέρονται λιγότερες θέσεις από ότι θα τους αναλογούσαν, ενώ σε αυτούς με το ΝΈΟ σύστημα περισσότερες θέσεις.Όσον αφορά το 1ο και το 2ο επιστημονικό πεδίο,  ενδεχομένως, ο λανθασμένος διαχωρισμός των θέσεων να μην επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τους υποψηφίους του ΠΑΛΑΙΟΎ όσο και αυτούς του ΝΈΟΥ συστήματος. Ωστόσο,δεν είναι σημαντικό στα υψηλόβαθμα τμήματα των αντίστοιχων πεδίων να εισαχθούν δίκαια  οι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις και όχι αυτοί που προκύπτουν από τις λανθασμένες ποσοστώσεις ; Τέλος,όσον αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο,στους μαθητές που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα προσφέρονται  πολύ περισσότερες θέσεις από ότι θα τους αναλογούσαν και ως εκ τούτου οι μαθητές του ΝΈΟΥ συστήματος υφίστανται μεγάλη αδικία.

Επομένως, η λανθασμένη ποσόστωση των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το ΠΑΛΑΙΌ σύστημα αποτελεί πρόβλημα όλων των μαθητών ,καθώς από αυτή εξαρτάται άμεσα ο αριθμός των θέσεων που θα προσφερθούν  σε όλους . Γι' αυτό , απαιτείται η άμεση κινητοποίηση όλων μας ,ώστε να επανεξεταστεί το μείζον αυτό ζήτημα από τους ιθύνοντες  και να αποδοθεί έστω και καθυστερημένα δικαιοσύνη !

Γ.Τ


Τα παιδιά και τ΄ αποπαίδια…

Σ΄αυτή τη μακρά φετινή περίοδο των Πανελλαδικών ακούστηκαν πολλά, για την τύχη της δύσμοιρης γενιάς του 2002. Για τον αγώνα των υποψηφίων που κλήθηκαν να δώσουν εξετάσεις εν μέσω πανδημίας. Κι έτρεξαν όλοι αρωγοί να τους συμπαρασταθούν, να τους παρηγορήσουν και εν τέλει να τους αφαιρέσουν ένα γενναίο ποσοστό της εξεταστέας ύλης-και καλώς έπραξαν. Για τους αποφοίτους όμως, τους υποψηφίους που διαγωνίζονταν με το παλαιό σύστημα, δεν έγινε ούτε λόγος. Για όλα αυτά τα παιδιά που δίνουν για δεύτερη, ή ενδεχομένως τρίτη φορά. Που μπήκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελλαδικών ξανά. Που μετά από μια ήδη αγχωτική χρονιά, αναγκάζονται να παλέψουν όχι μόνο με τις προηγούμενες επιδόσεις τους αλλά και με τον κορωνοϊό. Παιδιά που κουβαλούν ήδη βαρύτερο φορτίο. Γιατί κι αυτά στην ίδια χώρα ζουν, την ίδια κατάσταση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Τίθενται όμως στο περιθώριο. Αυτά δε δέχονται μείωση της ύλης (είχε άλλωστε διδαχθεί). Ξεχνιούνται σε μια γωνιά του γραφείου αυτών που αποφασίζουν. Και περιμένουν υπομονετικά να βρεθεί μια λύση και γι’ αυτά.

Φτάνει λοιπόν η ώρα για να ανακοινωθεί το ποσοστό που θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι. Και βγαίνει γρήγορα και με ελαφρά τη καρδία το ποσοστό των αποφοίτων στο σύνολο των υποψηφίων. Με μια απλή διαίρεση και ένα 9,51% έκρινε το Υπουργείο πως θα ανταμείψει τους αποφοίτους για τον υπεράνθρωπο αγώνα τους. Ποσοστό μικρότερο κι απ’ αυτό που διεκδικούν αυτοί που απλά συμπληρώνουν μηχανογραφικό (10%) ! Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός των υποψηφίων ανά πεδίο και το τι μπορεί να προκαλέσει μια άδικη ποσόστωση στο μέλλον και την επαγγελματική πορεία εκατοντάδων ατόμων.

Παρατηρείται λοιπόν στο 3ο πεδίο ότι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα είναι 2.233 δηλ το 16,9% του συνόλου ενώ αυτοί με το καινούριο 10.982 δηλ το 83,1%, με το 9,51% να είναι σχεδόν το μισό των υποψηφίων. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία αυτών καταφέρνει να εισαχθεί στις υψηλόβαθμες σχολές αυτού του πεδίου τη δεύτερη χρονιά. Έτσι όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πολλοί υποψήφιοι του Παλαιού με υψηλή βαθμολογία θα βρεθούν εκτός του τμήματος της επιθυμίας τους, ενώ πολύ πιθανό άλλοι συνυποψήφιοί τους, που δίνουν για πρώτη χρονιά, να εισαχθούν σε αυτές με λιγότερα μόρια. Σκεφτείτε έστω και την ύστατη ώρα, όλα αυτά τα άτομα που θα δουν να αποτυγχάνει και μάλιστα άδικα  και το plan B  τους.

Καλώ λοιπόν όλους εσάς, που δώσατε ξανά για να πετύχετε το στόχο σας και δεν το βάλατε κάτω, να πάρετε κι εσείς θέση. Αν τα αιτήματα για να αναθεώρηση του ποσοστού είναι πολλά δε θα περάσουν απαρατήρητα. Αντί να καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τα αποτελέσματα να μας «δικαιώσουν», να φωνάξουμε για την αδικία εις βάρος μας. Δε ζητάμε χάρες, ούτε ειδική μεταχείριση. Μονάχα τη ανταμοιβή των κόπων μας και τις θέσεις που μας αναλογούν! Διότι αν δε διεκδικήσουμε εμείς το δίκιο μας, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει.

Άλλη μία αδικημένη απόφοιτος, υποψήφια 3ου πεδίου με το Παλαιό σύστημα (Φ. Π.)


Προβληματισμός σχετικά με την ποσόστωση των αποφοίτων του παλαιού συστήματος

Ονομάζομαι Αργυρού Μ., είμαι απόφοιτη και έδωσα δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις με το παλαιό σύστημα, με στόχο από το τμήμα φυτικής παραγωγής στο ΓΠΑ, που μπήκα πέρυσι, να εισαχθώ σε κάποιο τμήμα Βιολογίας. Θεωρώ ότι η ποσόστωση των αποφοίτων που έδωσαν με το παλαιό σύστημα, αδικεί τους υποψηφίους του 1ου και του 3ου πεδίου, καθώς η αναλογία τους με τους υποψήφιους του νέου συστήματος στα ίδια πεδία, είναι δυσανάλογη. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να στείλω ένα σχετικό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας για να επανεξεταστεί το ζήτημα. Σε περίπτωση αδικίας, πιστεύω ότι θα ήταν καλό να δημοσιευθεί το συμβάν. Σας παραθέτω το μήνυμα: 

Καλησπέρα σας!

Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την ποσόστωση εισαγωγής των αποφοίτων, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις με το παλαιό σύστημα. Η δοθείσα αναλογία είναι ακριβέστατη και δικαιότατη, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 9,51%. Αυτό σημαίνει, ότι περίπου 1/10 φοιτητές, του πρώτου έτους, κάθε τμήματος θα έχει δώσει πανελλαδικές εξετάσεις με το παλαιό σύστημα. Ωστόσο, αν αναλύσουμε τα ποσοστά αποφοίτων και των παιδιών που υποβλήθηκαν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για πρώτη φορά, θα διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά του πρώτου και του τρίτου πεδίου, του παλαιού συστήματος, είναι πιο αδικημένα σχετικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Με όλο τον σεβασμό, θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει επανεξέταση της ποσόστωσης των αποφοίτων, έτσι ώστε, το σύστημα να παραμείνει αδιάβλητο και αξιοκρατικό, καθώς κάθε υποψήφιος θα έχει ίσες πιθανότητες για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! 

Σας ευχαριστώ θερμά, εκ των προτέρων!

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες Επιστολές Υποψηφίων.

Το Υπουργείο Παιδείας τοποθετείται για το αποδιδόμενο ποσοστό εισαγωγής με το παλαιό σύστημα

Τα «Φοιτητικά Νέα» στον αγώνα αναζήτησης των «Πρώτων των Πρώτων» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020.

Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τις Πανελλήνιες, Μηχανογραφικό, Συμβουλές, Εκτιμήσεις Βάσεων, Αποτελέσματα Βάσεων πατήστε εδώ.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr