Πανελλήνιες 2020: Προβληματισμοί υποψήφιας αναφορικά με τα θέματα της Βιολογίας

Πανελλήνιες 2020: Προβληματισμοί υποψήφιας αναφορικά με τα θέματα της Βιολογίας

Ανοικτή επιστολή υποψήφιας των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020 με το παλαιό σύστημα στα «Φοιτητικά Νέα» για ασάφειες και προβλήματα στη Βιολογία:

Αξιότιμα μέλη του Υπουργείου Παιδείας,  


Θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου αναφορικά με τα θέματα τα οποία επιλέχθηκαν στη βιολογία και στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές με το παλαιό σύστημα. 

Επιθυμώ οπότε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όχι μόνο τις όποιες ασάφειες σημειώθηκαν στο Γ' θέμα και σχολιάστηκαν ή αυτές που σχετίζονται με το Δ'θεμα αλλά οπωσδήποτε και την απάντηση που δόθηκε στο Α2. Δεδομένου ότι στο Α'θεμα αντιστοιχούν αρκετές μονάδες και δεδομένου ότι η απάντηση που δόθηκε δε έρχεται σε πλήρη συμφωνία με το σχολικό βιβλίο επιθυμώ να λάβετε ορθές και τις δύο πιθανές απαντήσεις πολλαπλής επιλογής, δηλαδή το α και το γ. 

Είναι σαφές νομίζω ότι ο μαθητής δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει με σαφήνεια την απάντηση αφού αυτή δεν υπάρχει ξεκάθαρη στο σχολικό βιβλίο. 

Συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρει ότι snRNA δεν έχουν οι προκαρυωτικοι οργανισμοί χωρίς όμως να γίνεται λόγος για τους ιούς. Οπότε και ο μαθητής σκέφτεται το εξής :"Αφού οι ιοί που προσβάλουν τα ευκαρυωτικά κύτταρα  έχουν επίσης ασυνεχή γονίδια γιατί να μην κάνουν κι αυτοι ωρίμανση?" 

Δεν νομίζω ότι η απάντηση διευκρινίζεται πουθενά στο σχολικό βιβλίο.

Είναι πραγματικά κρίμα να αφαιρέσετε τη δυνατότητα εισαγωγής ενός μαθητή στη σχολή που επιθυμεί και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα εξετάζεται για δεύτερη φορά πανελλαδικώς και άρα έχει ταλαιπωρηθεί για τουλάχιστον δύο έτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του. 

Ακόμη ,νομίζω πως όλοι μας  κατανοούμε την περίπτωση να συμβεί κάποιο λάθος αλλά οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας οτι το όποιο λάθος δημιουργείται από την πλευρά σας προκαλεί περαιτέρω άγχος στον μαθητή που εξετάζεται εκείνη την ώρα και φυσικά στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η βαθμολόγηση του. Δεν είναι δυνατόν παιδιά τα οποία προσπαθούν για άλλη μια χρονιά να βλέπουν τα όνειρα τους να γκρεμίζονται εξαιτίας της ασάφειας των θεμάτων. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το πώς θα βαθμολογηθούν οι απαντήσεις στη βιολογία ώστε κανένα παιδί να μην αδικηθεί. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάγνωση της επιστολής μου.  

Με εκτίμηση,
Κ.Μ., υποψήφια Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πανελλήνιες (Βιολογία): Η ΚΕΕ εξέδωσε απαράδεκτη οδηγία βαθμολόγησης που "δεν προκύπτει από πουθενά από το σχολικό βιβλίο"

Υποψήφια για τα θέματα Βιολογίας: Υποερωτήματα σύγχυσαν την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών

Πανελλήνιες (Βιολογία) 2020: "Ασάφεια σε θέμα και διπλή λύση"

Βιολογία (πανελλήνιες): Οι λύσεις και ο σχολιασμός των θεμάτων από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ)

Σχολιασμός θεμάτων Βιολογίας και Κοινωνιολογίας από τον ΟΕΦΕ

Βιολογία: Θέματα και Λύσεις (ΓΕΛ) Πανελληνίων 2020

SOS: Την ενημερωτική σελίδα των υποψήφιων φοιτητών μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr