Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις Βάσεις 2020

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις Βάσεις 2020

Βάσεις 2020: Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές προβλέπουν οι βάσεις 2020 να είναι πολλών ταχυτήτων, με τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2020 . Κάνουν λόγο για αύξηση των μορίων στις σχολές των Θετικών και των Οικονομικών Σπουδών.

Οι καθηγητές πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις για την φετινή πορεία των βάσεων είναι δύσκολες αλλά όπως επισημαίνουν, «αυτό μάλλον μικρή σημασία έχει, με δεδομένο ότι όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι θα έχουν μία ευκαιρία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια».


Η βαθμολόγηση στα πρώτα μαθήματα δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να εξαχθεί κάποιο σοβαρό συμπέρασμα για την πορεία των μορίων.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα, φαίνεται ότι η περικοπή της ύλης οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις τους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, σε κάποια μαθήματα όπως στα Μαθηματικά, κάτι όμως που δεν φαίνεται να ισχύει στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία.

Συνεπώς, αν οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλά και στη Βιολογία, δεν αποκλείεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων σε Θετικές και Οικονομικές Σχολές, εικόνα που πιθανολογείται ότι θα έχουμε γενικότερα και στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στα Μαθηματικά το 49,6% των υποψηφίων έγραψε κάτω από 5, ενώ κάτω από 10 έγραψε το 73%. Η εικόνα αυτή αναμένεται φέτος να αλλάξει σημαντικά και να μειωθεί πολύ το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα. Επομένως θα έχουμε αύξηση στις βάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, κάτι που συμβαίνει φέτος για πρώτη φορά με το νέο σύστημα βαθμολόγησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 των καθηγητών, αναμένεται άνοδος στις βάσεις 2020 στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές με την πορεία των βάσεων, η καραντίνα ωφέλησε τους καλούς μαθητές που διάβασαν πιό πολύ . Την ίδια χρονική στιγμή κάποιοι συμμαθητές τους απομακρύνθηκαν από το σχολείο και κατ’ επέκταση τα βιβλία και τη μελέτη. Ετσι, η βαθμολογία στα «ρετιρέ», όπως αποκαλούνται οι περιζήτητες σχολές, αναμένεται να έχει ανοδική τάση ενώ αντίθετα φαίνεται να μαζεύονται οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές. Η καραντίνα αλλά και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων αναμένεται να ανεβάσει τις βάσεις σε κάποιες σχολές, αλλά και να τις κατεβάσει σε κάποιες άλλες

Η αίσθηση που άφησε η πρώτη εβδομάδα είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Εκθεση, όπως εξετάστηκε φέτος, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα μαζί με Λογοτεχνία, μπέρδεψε τους υποψηφίους. Αν και η βαθμολόγηση βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο και γίνεται ακόμα ο έλεγχος, εκτιμάται ότι τα πολλά θέματα και ο συνδυασμός ερωτήσεων δυσκόλεψαν τους περισσότερους υποψηφίους, με αποτέλεσμα οι βαθμολογίες να αναμένονται χειρότερες από την περσινές. Και τα Αρχαία Ελληνικά δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ καλύτερη αναμένεται σε σχέση με πέρυσι η εικόνα στα Μαθηματικά.

Καλή εικόνα αναμένεται να έχουν τα γραπτά της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας.

Από την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκύπτει μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των σχολών των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ στις οικονομικές σχολές θα έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ωστόσο απαιτείται η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων.

Η πρώτη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή εξελίχθηκε ομαλά τόσο από υγειονομικής πλευράς με την τήρηση αποστάσεων όσο και από πλευράς επιλογής θεμάτων, με μια μικρή εξαίρεση στο μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, όπου ακυρώθηκαν δύο υποερωτήματα και η βαθμολογία τους θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα.

Η εικόνα στα εξεταστικά κέντρα δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, καθώς εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και περιορισμός αριθμούς υποψηφίων ανά αίθουσα.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της συγκυρίας του κορωνοϊού, εφέτος διαμορφώνονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους υποψηφίους, καθώς περισσότεροι από οχτώ στους δέκα υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίζουν μια θέση, αν όχι στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές, οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές, σε μια από την πληθώρα των διαθέσιμων πλέον τμημάτων, καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

«Διπλής διαδρομής», θα είναι οι φετινές βάσεις λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης επισημαίνοντας ότι οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμεινα κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως εκτιμάται, να έχουν πτωτική τάση. Με ακόμα μία εβδομάδα εξετάσεων να απομένει, και μάλιστα με σημαντικά μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία, ο κ. Βαφειαδάκης λέει ότι «φέτος αναμένεται ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας», με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή τάση στις βάσεις, δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές να έχουν ανοδική και οι χαμηλόβαθμες καθοδική τάση».

Δείτε εδώ τα θέματα, τις λύσεις και τον σχολιασμό του κάθε μαθήματος των Πανελλαδικών 2020.

SOS: Την ενημερωτική σελίδα των υποψήφιων φοιτητών μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr