Πανελλήνιες (Βιολογία) 2020: "Ασάφεια σε θέμα και διπλή λύση"

Πανελλήνιες (Βιολογία) 2020: "Ασάφεια σε θέμα και διπλή λύση"

Τι αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» η Ε. Ι. Ευφραιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) για τα θέματα Βιολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020:

"Στα θέματα Βιολογίας προσανατολισμού για τους νέους υποψηφίους 2020 επιπλέον και στο θέμα Γ1 υπάρχει σημαίνουσα ασάφεια η οποία οδηγεί στην ερμηνεία των καμπύλων Β και Γ διαφορετικά αλλά εξίσου σωστά.


Παρακαλώ ενεργείστε ώστε να μην αδικηθούν υποψήφιοι και να υπάρξει αποδοχής σωστής και δεύτερης απάντησης που άλλωστε είναι.

Πιο αναλυτικά:

Καμπύλη Α: Πρόκειται για πρωτογενή ανοσολογική απόκριση καθώς παράγονται χρονικά καθυστερημένα τα αντισώματα λόγω απουσίας κυττάρων μνήμης ενώ στο χρονικό διάστημα παραγωγής τους τα αντιγόνα πολλαπλασιάζονται και ο ασθενής νοσεί μέχρι να παραχθούν αντισώματα και κύτταρα μνήμης για δεύτερη ή επόμενη μόλυνση οπότε και αρχίζουν να μειώνονται τα αντιγόνα μέχρι να τελειώσουν.

Καμπύλη Β: Είναι δευτερογενής ανοσολογική απόκριση γιατί εισάγεται ένας αριθμός αντιγόνων Β αλλά υπάρχουν ήδη κύτταρα μνήμης από προηγούμενη μόλυνση ή εμβόλιο οπότε παράγονται άμεσα αντισώματα, τα αντιγόνα δεν πολλαπλασιάζονται και σταδιακά μειώνονται μέχρι να τελειώσουν ενώ και ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα. ΑΛΛΑ: είναι σωστό επίσης ότι πρόκειται για εμβόλιο καθώς εισάγεται κάποιος αριθμός εξασθενημένων ή νεκρών μικροοργανισμών ή τμημάτων αυτών ως αντιγόνο, που προκαλούν πρωτογενή απόκριση, παραγωγή κυττάρων μνήμης για επόμενη πιθανή είσοδο του αληθούς αντιγόνου, ενώ τα εξασθενημένοι ή νεκροί μικροοργανισμοί ή τμήματα αυτών, δηλαδή τα αρχικώς εκφωνούμενα ως αντιγόνα δεν πολλαπλασιάζονται καθώς είναι νεκρά ή εξασθενημένα και μειώνονται μέχρι να τελειώσουν και ο ασθενής πάλι δεν νοσεί.

Καμπύλη Γ: Είναι πρωτογενής ανοσολογική απόκριση μέσω εμβολίου καθώς εισάγεται μικρή ποσότητα εξασθενημένων ή νεκρών μικροοργανισμών, οπότε ο οργανισμός παράγει κύτταρα μνήμης για επόμενη είσοδο του αντιγόνου, ενώ τα αντιγόνα δεν πολλαπλασιάζονται καθώς είναι νεκρά ή εξασθενημένα και συνεπώς μειώνονται μέχρι να τελειώσουν και ο ασθενής πάλι δεν νοσεί. ΑΛΛΑ: Είναι σωστό επίσης ότι πρόκειται για δευτερογενή ανοσολογική απόκριση γιατί εισάγεται στον οργανισμό ένας αριθμός αντιγόνων, αλλά υπάρχουν ήδη κύτταρα μνήμης από προηγούμενη μόλυνση ή εμβόλιο οπότε παράγονται άμεσα αντισώματα, τα αντιγόνα δεν πολλαπλασιάζονται και σταδιακά μειώνονται μέχρι να τελειώσουν ενώ ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Παρακαλώ έχετε τη δυνατότητα να διορθώσετε μια ακόμη ελλιπή εκφώνηση στην Βιολογία και έχετε τη δύναμη να δικαιώσετε πολλά παιδιά που έγραψαν Ιατρικώς σωστά το θέμα!

Στη Διάθεση σας,

Με Τιμή,

Ε. Ι. Ευφραιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής ΔΠΘ

Βιολογία: Θέματα και Λύσεις (ΓΕΛ) Πανελληνίων 2020

SOS: Την ενημερωτική σελίδα των υποψήφιων φοιτητών μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr