Βιολογία: Απαντήσεις θεμάτων (ΓΕΛ) Πανελλήνιες 2020

Βιολογία: Απαντήσεις θεμάτων (ΓΕΛ) Πανελλήνιες 2020

Τα «Φοιτητικά Νέα» το μέσο ενημέρωσης που θα χρειάζεσαι «ως φοιτητής» σε καθημερινή βάση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2020 για την εισαγωγή σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα σου παρουσιάσουν μέσα από το παρόν άρθρο τις απαντήσεις / λύσεις των θεμάτων του μαθήματος Βιολογία.

Δείτε μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» τις λύσεις των θεμάτων του μαθήματος Βιολογία που διαγωνίζονται σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 οι χιλιάδες υποψήφιοι απόφοιτοι ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2020.


Τρίτη μέρα πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα (Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020) για τους υποψήφιους των ΓΕΛ με 100.000 περίπου υποψηφίους να διεκδικούν 77.970 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια των εξετάσεων είναι 3 ώρες. Τα θέματα θα γίνουν γνωστά στις 10:00 π.μ..

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς τις απαντήσεις.

Λύσεις Βιολογίας

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΤΕΛΙΚΟ)

ΘΕΜΑ Α

Α1. Β

Α2. Α

Α3. Δ

Α4. Α

Α5. Γ

ΘΕΜΑ Β

Β1.

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ DNA ΠΥΡΗΝΑ

ΜΕΤΑΦΑΣΗ ΜΙΤΩΣΗΣ

48

96

ΘΥΓΑΤΡΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΥ

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ Ι

24

48

 

Β2.

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ελαττώνει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή μας. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η φθορά του ήπατος, το οποίο, αντί να αποθηκεύει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από τα ηπατικά κύτταρα, αποθηκεύει λίπη, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του. Η συνεχιζόμενη κατανάλωση οινοπνεύματος από έναν αλκοολικό καταλήγει συχνά σε εκφυλισμό του ηπατικού ιστού, μια κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος, η οποία, αν και δεν περιορίζεται στους αλκοολικούς, παρουσιάζεται ωστόσο σε ποσοστό οκτώ φορές μεγαλύτερο σ’ αυτούς παρά στα μη εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα.

Β3.

i) Σε αντίξοες συνθήκες, όπως σε ακραίες θερμοκρασίες ή υπό τη δράση ακτινοβολιών, πολλά βακτήρια μετατρέπονται σε ανθεκτικές μορφές, τα ενδοσπόρια. Τα ενδοσπόρια είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς.

ii) Στο οπερόνιο της λακτόζης περιλαμβάνονται εκτός από τα δομικά γονίδια και αλληλουχίες DNA που ρυθμίζουν τη μεταγραφή τους. Οι αλληλουχίες αυτές που βρίσκονται μπροστά από τα δομικά γονίδια είναι κατά σειρά ένα ρυθμιστικό γονίδιο, ο υποκινητής και ο χειριστής. Όταν στο θρεπτικό υλικό υπάρχει μόνο λακτόζη, τότε ο ίδιος ο δισακχαρίτης προσδένεται στον καταστολέα και δεν  του επιτρέπει να προσδεθεί στο χειριστή. Τότε η RNA πολυμεράση είναι ελεύθερη να αρχίσει τη μεταγραφή. Δηλαδή η λακτόζη λειτουργεί ως επαγωγέας της μεταγραφής των γονιδίων του οπερονίου. Τότε τα γονίδια αρχίζουν να «εκφράζονται», δηλαδή να μεταγράφονται και να συνθέτουν τα ένζυμα. Τα τρία ένζυμα μεταφράζονται ταυτόχρονα από το ίδιο μόριο mRNA το οποίο περιέχει κωδικόνιο έναρξης και λήξης για κάθε ένζυμο. Συμπερασματικά, η ίδια η λακτόζη ενεργοποιεί τη διαδικασία για την αποικοδόμησή της. Όταν η λακτόζη διασπαστεί πλήρως, τότε η πρωτεΐνη καταστολέας είναι ελεύθερη να προσδεθεί στο χειριστή και να καταστείλει τη λειτουργία των τριών γονιδίων.

iii) Στο γονιδίωμα των προκαρυωτικών οργανισμών τα γονίδια των ενζύμων που παίρνουν μέρος σε μια μεταβολική οδό, όπως η διάσπαση της λακτόζης ή η βιοσύνθεση διάφορων αμινοξέων, οργανώνονται σε οπερόνια, δηλαδή σε ομάδες που υπόκεινται σε κοινό έλεγχο της έκφρασής τους.

Β4.

Ο αλφισμός οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό της  χρωστικής μελανίνης. Στα άτομα που πάσχουν από αλφισμό υπάρχει έλλειψη της χρωστικής στο δέρμα, στα μαλλιά και στην ίριδα του οφθαλμού. Ο αλφισμός εμφανίζει ετερογένεια, δηλαδή άλλα άτομα εμφανίζουν παντελή έλλειψη ενεργότητας του ενζύμου, ενώ άλλα εμφανίζουν μειωμένη ενεργότητα. Η ετερογένεια οφείλεται στην ύπαρξη πολλαπλών αλληλόμορφων γονιδίων που σχετίζονται με την ασθένεια. Η ασθένεια κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τύπο κληρονομικότητας.

Β5.

Οι περιοχές του DNA ενός προκαρυωτικού κυττάρου που μεταγράφονται αλλά δε μεταφράζονται είναι τα γονίδια που κωδικοποιούν tRNA, τα γονίδια που κωδικοποιούν rRNA καθώς και οι 5’ και 3’ αμετάφραστες περιοχές των γονιδίων (συμπεριλαμβανομένου του κωδικονίου λήξης).

ΘΕΜΑ Γ

Γ1.

Καμπύλη Α: παρατηρούμε ότι αρχικώς ο πληθυσμός των αντιγόνων αυξάνεται (πολλαπλασιασμός αντιγονικού παράγοντα), στη συνέχεια σταθεροποείται και ακολούθως πίπτει. Πρόκειται για πρωτογενή ανοσοβιολογική απόκριση, κατά την οποία η παραγωγή αντισωμάτων καθυστερεί, η προσβολή ακολουθείται πιθανότατα από εκδήλωση της νόσου, ώσπου τα αντισώματα αντιμετωπίσουν τον παθογόνο παράγοντα. Στην καμπύλη Γ παρατηρούμε ότι αρχικώς υπάρχει παρουσία μικρού πληθυσμού αντιγονικού παράγοντα, η οποία ακολουθείται από ταχεία πτώση και εκμηδενισμό. Πρόκειται για δευτερογενή ανοσοβιολογική απόκριση, κατά την οποία τα μνημονικά Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα αντιδρούν αμέσως στην προσβολή, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον παθογόνο παράγοντα (άμεση παραγωγή αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα). Το άτομο σε αυτή την περίπτωση πιθανόν δεν αντιλαμβάνεται καν την προσβολή. Στην περίπτωση της καμπύλης Β διαπιστώνουμε σταθερή συγκέντρωση του αντιγόνου για ορισμένο χρονικό διάστημα, η οποία ακολούθως παρουσιάζει πτώση. Πρόκεται για χορήγηση εμβολίου κατά την οποία σημειώνεται πρωτογενής ανοσοβιολογική απόκριση. Τα εμβόλια είναι σκευάσματα, το περιεχόμενο των οποίων διατηρεί την αντιγονικότητά του, έχοντας απωλέσει την παθογένειά του.

Βιομάζα πληθυσμού είδους Κ: 50.000 kg, είδους Π: 5000 kg, είδους Σ: 500kg και είδους Λ: 50 kg. 

Έστω ότι την πρωτεΐνη Α κωδικοποιεί γονίδιο που βρίσκεται στο πυρηνικό DNA και είναι αυτοσωμικό και υπολειπόμενο. Έστω α το γονίδιο αυτό και Α το φυσιολογικό αλληλόμορφο. Ο γονότυπος της γυναίκας είναι αα και του συζύγου ΑΑ ή Αα. Αν ο γονότυπος του συζύγου είναι ΑΑ, τότε κανείς απόγονος του ζευγαριού δε θα πάσχει. Αν ο γονότυπος του συζύγου είναι Αα, τότε το 50% των απογόνων του ζευγαριού θα πάσχουν. Αν η πρωτεΐνη Α κωδικοποιείται από γονίδιο που βρίσκεται στο μιτοχονδριακό DNA, τότε όλοι οι απόγονοι του ζεύγυς θα πάσχουν, δεδομένου ότι στο ζυγωτό περιέχονται μόνον τα μητρικής προελεύσεως μιτοχόνδρια, κι επομένως γονίδια του μιτοχονδριακού DNA.

Γ4.

Δεδομένου ότι μηχανισμός της αντιγραφής είναι ημισυντηρητικός και άπαντες οι αυτοδιπλασιασμοί πραγματοποιούνται σε περιβάλλον με ραδιενεργά νουκλεοτίδια, όλες οι αλυσίδες που θα συντεθούν θα είναι ραδιενεργές. Στο μίγμα των μορίων κατόπιν και του τελευταίου διπλασιασμού, όλα τα μόρια θα έχουν αμφότερες τις αλυσίδες ραδιενεργές, εκτός από δύο. Στο ένα από αυτά θα βρίσκεται η μία μη ραδιενεργή άλυσος του αρχικού μορίου και στο άλλο η άλλη. Δεδομένου ότι κατόπιν κάθε αντιγραφής διπλασιάζεται ο αριθμός των μορίων, το σύνολο των μορίων μετά από τρεις αντιγραφές θα είναι οκτώ. Συνεπώς 6 από τα 8 μόρια, δηλαδή ποσοστό 75%, θα διαθέτουν αμφότερες τις αλυσίδες τους ραδιενεργές.

ΘΕΜΑ Δ

Δ1.

Το γονίδιο που κωδικοποιεί το mRNA είναι το γονίδιο Α. Το mRNA που προκύπτει από τη μεταγραφή του γονιδίου είναι:

5’GAAUUCGGAACAUGCCCGGGUCAGCCUGAGAGAGAAUUCCC3’

Δ2.

Το κωδικόνιο του mRNA που αντιστοιχεί στη μεθειονίνη είναι το 5’AUG3’. Το μόριο tRNA που μεταφέρει το αμινοξύ μεθειονίνη έχει αντικωδικόνιο 3’UAC5’. Εφόσον το tRNA προκύπτει από τη μεταγραφή της μη κωδικής αλυσίδας (μεταγραφόμενης) του γονιδίου που το κωδικοποιεί, στην αλυσίδα αυτή πρέπει να εντοπίζεται η

συμπληρωματική τριπλέτα 5’ATG3’. Η τριπλέτα αυτή εντοπίζεται στην αλυσίδα 1 του γονιδίου Γ, συνεπώς το γονίδιο Γ κωδικοποιεί το tRNA που μεταφέρει τη μεθειονίνη και η μεταγραφόμενη αλυσίδα του γονιδίου είναι η αλυσίδα 1.

Δ3.

Το γονίδιο που κωδικοποιεί το μόριο rRNA είναι το γονίδιο Β. Κατά την έναρξη της μετάφρασης το mRNA

προσδένεται, μέσω μιας αλληλουχίας που υπάρχει στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του, με το ριβοσωμικό RNA της μικρής υπομονάδας του ριβοσώματος, σύμφωνα με τους κανόνες της συμπληρωματικότητας των βάσεων. Η 5’ αμετάφραστη περιοχή του mRNA (όπως προκύπτει από το ερώτημα Δ1) είναι 5’GAAUUCGGAAC3’,

συνεπώς η συμπληρωματική περιοχή που αντιστοιχεί στο rRNA είναι 3’CCUUG5’, εφόσον από εκφώνηση

προκύπτει ότι το rRNA συνδέεται με πέντε νουκλεοτίδια στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του mRNA. Εφόσον το

κωδικοποιεί, στην αλυσίδα αυτή πρέπει να εντοπίζεται η συμπληρωματική αλληλουχία 5’GGAAC3’. Η αλληλουχία αυτή εντοπίζεται στην αλυσίδα 2 του γονιδίου Β, συνεπώς αυτή είναι η μεταγραφόμενη.

Δ4.

i) Για την πέψη του γονιδίου θα χρησιμοποιηθεί η περιοριστική ενδονουκλεάση EcoRI και για την πέψη του πλασμιδίου η περιοριστική ενδονουκλεάση ΠΕ-Ι.

ii) Οι αλληλουχίες μήκους έξι ζευγών βάσεων που εμφανίζονται εκατέρωθεν του τμήματος του γονιδίου στην περιοχή σύνδεσης των μονόκλωνων άκρων μετά την ενσωμάτωσή τους στο πλασμίδιο είναι:

5’CAATTC GAATTG3’

3’GTTAAG CTTAAC5’

iii) Η ΠΕ-Ι δεν αναγνωρίζει στο ανασυνδυασμένο πλασμίδιο την αλληλουχία αναγνώρισής της μετά τη σύνδεση των μονόκλωνων άκρων του τμήματος του γονιδίου με τα άκρα του πλασμιδίου. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες αναγνωρίζουν ειδικές αλληλουχίες 4-8 νουκλεοτιδίων στο δίκλωνο DNA τις οποίες και κόβουν σε καθορισμένες θέσεις. 


Μείνετε συντονισμένοι καθώς οι λύσεις αναρτώνται σταδιακά!


ΠΑΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΘΕΜΑ Α

Α1-β

Α2-α

Α3-β

Α4-α

Α5-δ

ΘΕΜΑ Β Β1.

Α → 4

Β → 5

Γ → 1

Δ → 3

Β2.

  1. Σχολικό βιβλίο σελ 123 «Ο οργανισμός μας ...αντισωμάτων ενταντίον του»
  2. Σχολικό βιβλίο σελ 137 « Τα φυτά και τα ζώα... γνετικώς τροποποιημένα»
  3. Σχολικό βιβλίο σελ 61 «Ο φορέας...είναι ανασυνδιασμένα»

Β3.

Σχολικό βιβλίο σελ 105 « Η πολυπλοκότητα της ασθένειας ... εχουν υποστεί μεταλλάξεις» Β4.

Για την δημιουργία γονιδιωματικής βιβλιοθήκης χρησιμοποιούνται οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες και η DNA δεσμάση. Για την κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης χρησιμοποιούντσι τα ένζυμα αντίστροφη μεταγραφάση και DNA πολυμεράση για την συνθεση του δίκλωνου DNA καθώς και περιοριστικές ενδονουκλεάσες και DNA δεσμάση για την κατασκευή του ανασυνδιασμένου πλασμιδίου.

Β5.

Οι περιοχές του DNA ενός προκαρυωτικού κυττάρου που μεταγράφονται αλλά δε μεταφράζονται είναι τα γονίδια που κωδικοποιούν tRNA, τα γονίδια που κωδικοποιούν rRNA καθώς και οι 5’ και 3’ αμετάφραστες περιοχές των γονιδίων (συμπεριλαμβανομένου του κωδικονίου λήξης)

ΘΕΜΑ Δ

Δ1.

Το γονίδιο που κωδικοποιεί το mRNA είναι το γονίδιο Α. Το mRNA που προκύπτει από τη μεταγραφή του γονιδίου είναι:

5’GAAUUCGGAACAUGCCCGGGUCAGCCUGAGAGAGAAUUCCC3’

Δ2.

Το κωδικόνιο του mRNA που αντιστοιχεί στη μεθειονίνη είναι το 5’AUG3’. Το μόριο tRNA που μεταφέρει το αμινοξύ μεθειονίνη έχει αντικωδικόνιο 3’UAC5’. Εφόσον το tRNA προκύπτει από τη μεταγραφή της μη κωδικής αλυσίδας (μεταγραφόμενης) του γονιδίου που το κωδικοποιεί, στην αλυσίδα αυτή πρέπει να εντοπίζεται η συμπληρωματική τριπλέτα 5’ATG3’. Η τριπλέτα αυτή εντοπίζεται στην αλυσίδα 1 του γονιδίου Γ, συνεπώς το γονίδιο Γ κωδικοποιεί το tRNA που μεταφέρει τη μεθειονίνη και η μεταγραφόμενη αλυσίδα του γονιδίου είναι η αλυσίδα 1.

Δ3.

Το γονίδιο που κωδικοποιεί το μόριο rRNA είναι το γονίδιο Β. Κατά την έναρξη της μετάφρασης το mRNA

προσδένεται, μέσω μιας αλληλουχίας που υπάρχει στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του, με το ριβοσωμικό RNA της μικρής υπομονάδας του ριβοσώματος, σύμφωνα με τους κανόνες της συμπληρωματικότητας των βάσεων. Η 5’ αμετάφραστη περιοχή του mRNA (όπως προκύπτει από το ερώτημα Δ1) είναι 5’GAAUUCGGAAC3’,

συνεπώς η συμπληρωματική περιοχή που αντιστοιχεί στο rRNA είναι 3’CCUUG5’, εφόσον από εκφώνηση

προκύπτει ότι το rRNA συνδέεται με πέντε νουκλεοτίδια στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του mRNA. Εφόσον το rRNA προκύπτει από τη μεταγραφή της μη κωδικής αλυσίδας (μεταγραφόμενης) του γονιδίου που το

κωδικοποιεί, στην αλυσίδα αυτή πρέπει να εντοπίζεται η συμπληρωματική αλληλουχία 5’GGAAC3’. Η αλληλουχία αυτή εντοπίζεται στην αλυσίδα 2 του γονιδίου Β, συνεπώς αυτή είναι η μεταγραφόμενη.

Δ4.

i) Για την πέψη του γονιδίου θα χρησιμοποιηθεί η περιοριστική ενδονουκλεάση EcoRI και για την πέψη του πλασμιδίου η περιοριστική ενδονουκλεάση ΠΕ-Ι.

ii) Οι αλληλουχίες μήκους έξι ζευγών βάσεων που εμφανίζονται εκατέρωθεν του τμήματος του γονιδίου στην περιοχή σύνδεσης των μονόκλωνων άκρων μετά την ενσωμάτωσή τους στο πλασμίδιο είναι:

5’CAATTC GAATTG3’

3’GTTAAG CTTAAC5’

iii) Η ΠΕ-Ι δεν αναγνωρίζει στο ανασυνδυασμένο πλασμίδιο την αλληλουχία αναγνώρισής της μετά τη σύνδεση των μονόκλωνων άκρων του τμήματος του γονιδίου με τα άκρα του πλασμιδίου. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες αναγνωρίζουν ειδικές αλληλουχίες 4-8 νουκλεοτιδίων στο δίκλωνο DNA τις οποίες και κόβουν σε καθορισμένες θέσεις. 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ

ΘΕΜΑ Α

Α1.Β

Α2.Γ

Α3.Δ

Α4.Β

Α5.Β

ΘΕΜΑ Β

Β1

Α-3

Β-2

Γ-1,

Δ-5

Β2

Δέρμα-Μαλλιά-Χέρια (πλύσιμο), πλύσιμο τροφίμων και λαχανικών, παστερίωση γάλακτος και άλλων τροφίμων, χλωρίωση ύδατος, προφυλακτικό, έλεγχος μεταγγιζόμενου αίματος.

Β3

Ενεργοποίηση συμπληρώματος, αδρανοποίηση παραγόμενων τοξινών, αναγνώριση μικροοργανισμού από μακροφάγα και ολοκληρωτική καταστροφή του.

Β4

Μεταλλάξεις στο DNA, καρκίνος δέρματος, καταρράκτης (αρνητικές επιδράσεις), θετική επίδραση: σχηματισμός βιταμίνης D

B5

Γένος, Οικογένεια, Τάξη, Κλάση, Φύλο.

ΘΕΜΑ Γ

Γ1

ΕΛΥΤΡΟ 1, ΚΑΨΙΔΙΟ 2, ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (DNA ή RNA) 3 Γ2

Μακροφάγα κύτταρα, Βοηθητικά Τ-Λεμφοκύτταρα, Κατασταλτικά Τ-Λεμφοκύτταρα, Κυτταροτοξικά Τ- Λεμφοκύτταρα, Β-Λεμφοκύτταρα - πλασματοκύτταρα.

Γ3

Έρπητας, θηλώματα, ΑIDS, ηπατίτιδα Β και C Γ4

Υψηλή θερμοκρασία, μεγάλη ξηρασία, συσσώρευση μη αποικοδομημένων, ξερών φύλλων στο έδαφος Γ5

Σχηματισμός νέων βλαστών και φύλλων από υπόγειους οφθαλμούς, αυξημένη φύτρωση σπερμάτων που διασκορπίστηκαν λόγω της φωτιάς. Φυτά με υπόγειους οφθαλμούς που βλαστάνουν και σπέρματα που μπορούν ευκολότερα να βλαστήσουν σε συνθήκες ξηρασίας παρουσιάζουν επιλογικό πλεονέκτημα έναντι των φυτών που δεν παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΘΕΜΑ Δ

Δ1

Στο αυτότροφο οικοσύστημα (Ι) υπάρχουν αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Στο ετερότροφο οικοσύστημα ΙΙ υπάρχουν μόνον ετερότροφοι οργανισμοί.

Δ2

Στο διάγραμμα Β παρουσιάζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης του οξυγόνου (αυξανομένου του βάθους η

ποσότητα του διαλυμένου στο νερό οξυγόνο ελαττώνεται) και στο διάγραμμα Α παρουσιάζεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (αυξανομένου του βάθους, αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται κατά την κυτταρική αναπνοή των οργανισμών).

Δ3

Δράση νιτροποιητικών μικροοργανισμών. Επ[ισης νιτρικά ιόντα που προέρχονται από χρήση λιπασμάτων, νιτρικά ιόντα που προέρχονται από ύδατα που καταλήγουν στη λίμνη λόγω περιορισμένης βλάστησης πλησίον της λίμνης.

Δ4

Μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου στο νερό, αύξηση της θερμοκρασίας του, θάνατος οργανισμών για τους λόγους αυτούς.


Μείνετε συντονισμένοι καθώς οι λύσεις αναρτώνται σταδιακά!


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να ανανεώσετε τη σελίδα!

Τι απαντήσεις και τον σχολιασμό των θεμάτων θα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr