Πανελλαδικές 2020 με 10 υποψήφιους ανά αίθουσα

Πανελλαδικές 2020 με 10 υποψήφιους ανά αίθουσα

Πανελλήνιες 2020: Το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας ήταν το πρώτο μέτρο του πλέγματος που υψώθηκε στην Ελλάδα για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Ήταν η άμεση και ταχύτατη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας να περιοριστεί η εξάπλωση της θανατηφόρας λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μέσω του πληθυσμού των 1,4 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας.

Προετοιμασία της επιστροφής στη κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» «δεν υπάρχει ακόμη ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα». Στο πλαίσιο αυτό η επιστροφή των παιδιών στα θρανία τείνει να αποκλειστεί για το διάστημα των πέντε εβδομάδων που θεωρητικά χρειάζονται για την ολοκλήρωση αυτής της σχολικής χρονιάς.


Οι μαθητές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση μέχρι το τέλος Μαΐου, και μέσω αυτής θα πάρουν και τα… απολυτήριά τους για το τρέχον σχολικό έτος. Αντίθετα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν νωρίτερα, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, και πάλι στις σχολικές αίθουσες ώστε να κερδίσουν χρόνο από το επόμενο έτος που προμηνύεται δύσκολο εάν ενσκήψει δεύτερο δυνατό κύμα κορωνοϊού. Τα δεδομένα για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν – και ήδη μελετάται από ειδικούς υγιεινής και επιδημιολογίας, καταρτίζεται δηλαδή ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των σχολείων με κορωνοϊό και τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν τον ασφαλή συγχρωτισμό παιδιών και ενηλίκων.

Με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ηλικιακά σε ομάδες κινδύνου, είναι κυρίως στην ομάδα των 40-64 χρόνων, αντιλαμβάνεται κάποιος τον κίνδυνο που υπάρχει εάν βρίσκονται ανάμεσα σε δεκάδες παιδιά που μεταδίδουν αλλά δεν νοσούν. Στην παρούσα φάση οι ειδικοί εξετάζουν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης τα οποία θα ενεργοποιηθούν για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στη χώρα μέσα στον Ιούνιο. Μέσα στις αίθουσες θα βρίσκονται το πολύ έως δέκα μαθητές, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα κτίρια, αίθουσες, καθώς και επιτηρητές εκπαιδευτικοί.

«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, το απόγευμα της Δευτέρας.

«Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού εδώ.


Ηδη η αρμόδια επιτροπή, την οποία συντονίζει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, στην οποία συμμετέχουν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των υπουργείων, έχει συνεδριάσει βάζοντας στο... τραπέζι των τηλεδιασκέψεων το χρονοδιάγραμμα αλλά και τις προτεραιότητες για την αρχή αυτής της διόλου απλής και εύκολης διαδρομής.

Τόσο η λήψη όσο και η άρση των μέτρων αποτελούν, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ένα άγνωστο ουσιαστικά πεδίο για όλο τον πλανήτη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Και αυτό διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εμπεριέχουν πάντοτε ρίσκο και επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, της κοινωνίας.

Το βέβαιο είναι, κατά τους ειδικούς, ότι αν για τη συγκεκριμένη πανδημία αποδείχτηκε πως ο αγώνας δρόμου για τη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού ήταν αγώνας ταχύτητας -στον οποίο μάλιστα η Ελλάδα έκοψε γρήγορα το νήμα του τερματισμού-, ο αγώνας δρόμου για την άρση των μέτρων θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο, και μάλιστα μετ’ εμποδίων. Με άλλα λόγια, αν για να υψωθεί το πλέγμα μέτρων στη χώρα μας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού χρειάστηκαν μόλις 14 ημέρες, για να αρθεί μερικώς το πλέγμα αυτό και να βγουν οι πολίτες από τα σπίτια τους, σε ανοιχτούς χώρους και καταστήματα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες ακόμη.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της επιστροφής προς αυτό που γνωρίζαμε και περιγράφουμε ως κανονικότητα. Στην αρχή μιας επιστροφής που δεν ξέρουμε, όμως, πόσο θα διαρκέσει, ούτε και αν θα ολοκληρωθεί, αν θα μας φέρει δηλαδή πίσω σε όλα όσα γνωρίζαμε και ζούσαμε πριν από την πανδημία», περιγράφει την απαρχή αυτής της διαδρομής ένα εκ των μελών της επιτροπής για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Επίσης, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κανόνας σε ό,τι αφορά τη σειρά με την οποία θα αίρονται τα μέτρα και κυρίως ότι δεν ισχύει πως η άρση θα γίνεται με βάση τη σειρά εφαρμογής τους. Αυτό που θα λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες -οι οποίοι και θα εισηγούνται σχετικά στην κυβέρνηση- θα είναι ο αριθμός των ασθενών που θα χρειάζεται να νοσηλευτούν, καθώς θεωρείται ο πιο ασφαλής δείκτης για την κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα.

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr