Έρχεται ρύθμιση για τη συμμετοχή παλαιών υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2020

Έρχεται ρύθμιση για τη συμμετοχή αποφοίτων στις Πανελλαδικές 2020

Πανελλαδικές 2020: Τι απάντησε γραπτώς στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετά από αναφορά Βουλευτών ως προς την συμμετοχή των ήδη αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020:

«Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019-2020.


Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄ 70/2019)» δλδ με το νέο σύστημα.

SOS: Για να λαμβάνετε ενημερώση για όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 πατήστε εδώ.

Ολόκληρη η Απάντηση της Υπουργού

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και σε επιστολή γονέων μαθητών που αποφοίτησαν τo σχολικό έτος 2018 – 2019, την οποία κατέθεσαν ως Αναφορά οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με την πρόσβαση παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 100 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), στο ν. 4186/2013 (Α΄193) μετά το άρθρο 13Β προστίθεται το άρθρο 13Γ, με έναρξη ισχύος για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, που ορίζει ότι:

«1.Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού, στις Σχολές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και των Σχολών Δοκίμων

Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων για τα ακαδημαϊκά έτη που έπονται του έτους της αποφοίτησής τους από το Λύκειο μπορούν:

α) είτε, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ. ή ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., να μετέχουν για την εισαγωγή τους σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με την υποβολή μηχανογραφικού, με βάση την τελευταία συνολική βαθμολογία τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό: αα) δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων και ββ) μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση […] ,

β) είτε να συμμετέχουν, όποιο έτος επιθυμούν, στις πανελλαδικές εξετάσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του ημερήσιου ΓΕ.Λ.,

γ) είτε, για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ, καθώς και τους κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, και για τους αποφοίτους εσπερινών ΓΕ.Λ., να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ειδικό ποσοστό, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την κατηγορία τους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 13 και στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος και για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όσους αποφοιτούν από το Γενικό Λύκειο, από το διδακτικό έτος 2020-2021 και εφεξής, προσμετράται ο βαθμός απολυτηρίου, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 4.

3. Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης, συμπληρώνουν μηχανογραφικό, όπου επιλέγουν όσα Τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4Α».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 100 του ν. 4610/2019 (Α΄70), στο ν. 4186/2013 (Α΄ 193) μετά το άρθρο 4 προστίθεται άρθρο 4Α, με έναρξη ισχύος για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021, στο οποίο ορίζεται ότι:

Τα Τμήματα των Ιδρυμάτων κατατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες

2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες

3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής

4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής

Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής, ως εξής:

Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του πρώτου (1ου) Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και η Κοινωνιολογία.

Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του δεύτερου (2ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά.

Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του τρίτου (3ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.

Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις σχολές και τα τμήματα του τέταρτου (4ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι απόφοιτοι του άρθρου 13Γ δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε «Τμήματα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό αίτημα, θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευθετηθεί το εν λόγω θέμα, όπως αναφέρεται και στο από 02-8-2019 Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΙΘ «…με σεβασμό στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των μαθητών,  ανακοινώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι, εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος».

Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019- 2020.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το ν.4610/2019 (Α΄70).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 

Η Αναφορά

Η αναφορά με την επιστολή γονέων που αναδεικνύουν τις αδικίες που απορρέουν από το νόμο 4610/2019 όσον αφορά στην πρόσβαση παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αιτούνται την δυνατότητα εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με το σύστημα των γενικών εξετάσεων που ίσχυε ως το σχολικό έτος 2018_2019 που καταργείται με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr