Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα Τμήματα των Πανεπιστημίων

Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα Τμήματα των Πανεπιστημίων

Μεγάλη μείωση των εισακτέων εκτιμάται πως θα επιφέρει το σχέδιο της ΝΔ για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, τα πανεπιστήμια, και όχι το Υπουργείο Παιδείας, θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.


Από το βήμα της Βουλής και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσε τους παραπάνω σχεδιασμούς η οποία παράλληλα ανέφερε πως επανέρχεται η ελάχιστη βάση του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα και στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες ελάχιστη βάση εισαγωγής σεαυτές.

Αυτό σημαίνει πως ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε έναν τελικό αριθμό, υψηλότερο από αυτόν που πρότειναν τα ιδρύματα.

Αντίθετα, όπως γράφει το Εθνος, για τους ξένους φοιτητές με δίδακτρα φαίνεται πως υπάρχει χώρος. Συγκεκριμένα, ενώ προδιαγράφεται η μείωση των εισακτέων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορέσουν να έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα.

Υπουργός Παιδείας: Θα καθοριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Τέλος στους αιώνιους φοιτητές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr