Πανελλήνιες 2018: Το Μηχανογραφικό για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2018: Το Μηχανογραφικό για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2018: Την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι σχολές εισαγωγής με τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2018 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που ουσιαστικά καθορίζει το μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα εκδόθηκε η απόφαση για την πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.


Εξεταζόμενα μαθήματα - Ειδικά μαθήματα

Για την εισαγωγή των υποψηφίων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθορίζονται τα παρακάτω Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά κατηγορία υποψηφίων, ως ακολούθως:

SOS: Πατήστε ΕΔΩ για όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018.

Για τους υποψήφιους/-ες που είναι: 1. μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018, 2. μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018 των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας, 3. απόφοιτοι της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών, 4. απόφοιτοι της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών, και οι οποίοι διεκδικούν θέσεις σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., ΑΣΤΕ, Α.Σ.Σ.Υ. των Ενόπλων Δυνάμεων, στις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, και Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθορίζονται τα παρακάτω πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα:

α. δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: «Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα),

β. δύο μαθήματα ειδικότητας,

Για τους υποψήφιους/-ες που είναι: 1. μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018, και διεκδικούν θέσεις σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., ΑΣΤΕ, Α.Σ.Σ.Υ. των Ενόπλων Δυνάμεων, στις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, και Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, 2. μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2017-2018 και διεκδικούν το ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων σε ΤΕΙ, Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., ΑΣΤΕ και Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, απόφοιτοι της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών και διεκδικούν το ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων σε ΤΕΙ, Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., ΑΣΤΕ και Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθορίζονται τα παρακάτω πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα: α. δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: «Ελληνική Γλώσσα» (Νέα Ελληνική Γλώσσα) και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα), β. δύο μαθήματα ειδικότητας, όπως έχουν οριστεί με την παρ. Β΄ της αρ. Φ.151/159838/Α5/25-09-2017 (ΦΕΚ 3392 Β΄) υπουργικής απόφασης.

Για τις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα (Ξένη Γλώσσα, Μουσική και Σχέδιο), οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται και στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων γίνεται σε κοινά θέματα με τους/τις υποψήφιους/-ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα πρέπει ο βαθμός να είναι ίσος με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.

Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ημερησίου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι/-ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. υποβάλλουν στο Λύκειο φοίτησής τους σχετική Αίτηση-Δήλωση. Με την Αίτηση-Δήλωση ο/η ενδιαφερόμενος/-η δηλώνει: α) Εκτός από τα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, για κάθε κατηγορία υποψηφίων, δηλώνει και την ειδικότητα του Τομέα στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.

Τα ειδικά μαθήματα (Ξένες γλώσσες, μουσική, σχέδια) που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί πανελλαδικά.Τη συμμετοχή στην υγειονομική εξέταση και στις πρακτικές δοκιμασίες που απαιτούνται για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.). Η δήλωση των ανωτέρω στοιχείων είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η Αίτηση-Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης (απολυτήριο και πτυχίο). Γ. Οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερησίου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στην ανωτέρω Αίτηση-Δήλωση δηλώνουν υποχρεωτικά τα μαθήματα της ειδικότητας που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα αποφοίτησης τους.

Δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν όλοι/-ες όσοι/-ες υπέβαλαν σχετική Αίτηση - Δήλωση το ίδιο έτος, με την προϋπόθεση πως αν πρόκειται για μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. αυτοί/-ές θα πρέπει να έχουν λάβει πτυχίο ΕΠΑ.Λ. και απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή πτυχίο ΕΠΑ.Λ. όσοι/-ες έχουν απολυτήριο ΓΕ.Λ., πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. που έχουν υποβάλει Αίτηση - Δήλωση και παραπέμπονται στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις Ιουνίου για λήψη πτυχίου ή/και απολυτηρίου, μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου, η συμμετοχή στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ο/η ίδιος/-α υποψήφιος/-α τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του/της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μηχανογραφικό Δελτίο-Υποβολή-Διαδικασία

Δικαίωμα υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου προτιμήσεων υποψηφίων για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 1 της παρούσας έχουν οι υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι/-ες έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι ανωτέρω μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων υποψηφίου/-ας για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις 

Α.Σ.Τ.Ε. που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους Τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Κοινής Ομάδας.

Οι ως άνω υποψήφιοι/-ες, εκτός των υποψηφίων Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που με την Αίτηση - Δήλωσή τους επέλεξαν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μόνο με το ειδικό ποσοστό των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., διεκδικούν: α) ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, όπως ορίζεται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, εφόσον υποβάλλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων υποψηφίου/-ας το ίδιο έτος που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά για τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και την Α.Σ.Τ.Ε. το ειδικό ποσοστό θέσεων είναι κατά προσέγγιση ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων και πάντως όχι μικρότερο ποσοστού 20%.

Για τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, διεκδικούν ποσοστό 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων. Κατ’ εξαίρεση το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. β) ποσοστό του 10% των θέσεων εισακτέων όπως ορίζεται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις Α.Σ.Τ.Ε., στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. και στα ειδικά μαθήματα για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και ειδικά μαθήματα.

Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετάσχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους/-ες έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση. Υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τα δύο προηγούμενα έτη, εφόσον συμμετάσχουν εκ νέου έστω και σε ένα μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο με βάση τη βαθμολογία προηγούμενης εξέτασής τους για το ποσοστό του 10%. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και των συναρμόδιων υπουργών όπου απαιτείται καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία.

Δείτε τις σχολές και όλη την απόφαση εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr