Πανελλήνιες 2017: Στο τραπέζι ξανά οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Στο τραπέζι ξανά οι επαναληπτικές εξετάσεις Πανελλαδικών 2017

Τη διοργάνωση, τελικά, των πρόσφατα καταργηθέντων επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μελετάει το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας ωστόσο τη συναίνεση των κομμάτων για την αλλαγή του νόμου, η οποία θα προκαλέσει αύξηση του κόστους των πανελλαδικών.

Την σελίδα για την ενημέρωση των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 μπορείτε να την δείτε εδώ.


Βέβαια, ήδη ο τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τη διενέργεια των επαναληπτικών, ενώ και το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από την αρχή είχε καταστρώσει σχέδιο για την επαναφορά των εξετάσεων μέσα στο σφιχτό ημερολογιακό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι επαναληπτικές για όσους υποψηφίους απουσίασαν δικαιολογημένα από την πρώτη εξέταση σε κάποιο από τα μαθήματα οργανώνονταν έως πέρυσι. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν από φέτος αποδόθηκε στο ότι με το ισχύον σύστημα οι πανελλαδικές για τα ΑΕΙ είναι αποκλειστικά εισαγωγικές, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε από το 2000 έως το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι Πανελλαδικές δεν είναι απαραίτητες για τη λήψη απολυτηρίου και άρα δεν χρειάζονται επαναληπτικές τους.

Βεβαίως, καθώς οι επαναληπτικές είναι μέτρο πρόνοιας προς τους υποψηφίους, θεωρείται ότι ο πραγματικός λόγος της κατάργησής τους είναι επειδή δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου (τον Ιούλιο οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται υπερωριακά), ενώ η οργάνωσή τους ακόμη και εντός του Ιουνίου θα αυξήσει το κόστος (απαιτούνται Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επιτηρητές, βαθμολογητές κ.ά.).

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις μαθητών –κάποιοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους–, γονιών και της ΟΛΜΕ. Ενδεικτικά, οι πρόεδροι των μαθητικών κοινοτήτων 44 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων έστειλαν επιστολή στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία αναφέρουν ότι «οι επαναληπτικές εξετάσεις δεν είναι καταφύγιο ελλιπώς προετοιμασμένων μαθητών, αλλά ασφαλιστική δικλείδα κάθε υποψηφίου. Είναι το καταφύγιο μαθητών που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν λογαριάζουν από χρονικά όρια».

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, το υπουργείο φέρνει στο προσκήνιο το υπάρχον Plan B. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι επαναληπτικές να οργανωθούν παράλληλα με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων. Αλλωστε, οι επαναληπτικές γίνονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων κρίνεται ευκολότερη η διοργάνωσή τους, αφού τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι 13, σε σχέση με τα 25 των επαγγελματικών, που δυσχεραίνουν την εύρεση επιπλέον ημερομηνιών.

Διακομματική συναίνεση

Και για τις δύο περιπτώσεις, πάντως, το υπουργείο ζητεί διακομματική συναίνεση ως επιχείρημα έναντι των θεσμών, αφού για να «επιστρέψουν» οι επαναληπτικές πρέπει να ανατραπεί πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, προκαλώντας αύξηση του δημοσιονομικού κόστους.

«Συμφωνούμε απολύτως στη θέσπιση ενός πλαισίου υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια, με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας», λένε οι βουλευτές της Ν.Δ., ανοίγοντας την πόρτα για τις επαναληπτικές εξετάσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr