Πανελλήνιες 2017: «Εξετάζουμε αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών»

Πανελλήνιες 2017: «Εξετάζουμε αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών»

Η κυρία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το ισχύον σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, και στην θερινή Ακαδημία «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στην Ολυμπία. Σχετικά με τις Πανελλαδικές η κυρία Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τρόπους αλλαγής των εισαγωγικών εξετάσεων με δεδομένο ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα έχει φθάσει στα όριά του.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε, και αυτό επεξεργαζόμαστε, καθώς ήταν και το πόρισμα του εθνικού διαλόγου, ένα άλλο σύστημα, εξίσου αδιάβλητο αλλά που να είναι πιο εκσυγχρονισμό και με λιγότερες οικονομικές απαιτήσεις από αυτό. Επειδή είμαστε στη βάση της επεξεργασίας δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε που θα αναστατώσει τους ανθρώπους που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία από φέτος, και η οποία θα είναι η ίδια.


Αν θέλεις να μείνεις ενημερωμένος για ότι αφορά τις Πανελλήνιες 2017 (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ)

Χρειαζόμαστε ένα περιθώριο χρόνου, τέτοιο ώστε να μην αναστατωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7". Στάθηκε επίσης στην εικόνα των βάσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μια εικόνα που δείχνει ότι οι νέοι το εμπιστεύονται και το επιλέγουν για τις σπουδές τους.

«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πήγε πολύ καλά με πολύ υψηλές βάσεις και πήγαν πάρα πολύ καλά και τα Τμήματα του Αγρινίου. Το εμπιστεύονται ακόμα οι υποψήφιοι όπως και τα Τμήματα του Αγρινίου για τα οποία πέρυσι έπεσε ένα θέμα ότι δεν είναι «καλά» κ.α. Οι βάσεις δείχνουν ότι είχαμε άνοδο και στις βάσεις του Αγρινίου όπως σχεδόν σε όλο το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Η Ιατρική εκτοξεύτηκε, το Πολυτεχνείο επίσης, ένα τμήμα του οποίου είναι στο Αγρίνιο, άρα λοιπόν κράτησε πολύ δυνατά. Το ΤΕΙ δεν είναι το ίδιο. Έχουμε μεγάλες ανισότητες εκεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αναγνωστοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους υποψηφίους για την επιτυχία του καθώς και όλους εκείνους που έδωσαν τον αγώνα αλλά δεν τα κατάφεραν φέτος.

Εκτός αυτών η κυρία Αναγνωστοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για τη θερινή Ακαδημία «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας από 18 έως 28 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στόχος της οποίας είναι η ενημέρωση των προσφύγων για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε αυτήν.  Συνδέοντας την Θερινή αυτή Ακαδημία με την κουβέντα που προηγήθηκε για τις βάσεις η κυρία Αναγνωστοπούλου σημείωσε:

«Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω και τους νέους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στην χώρα μας κι εννοώ τους πρόσφυγες. Από αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα και κάποιοι θα πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Είπαμε ότι πρέπει να έχουμε ένα διαβατήριο φοιτητή, να οριστούν τα κριτήρια αναγνώρισης των σπουδών που είχαν κάνει και να βρεθεί ο τρόπος που θα μπουν στα Ανώτατα Ιδρύματα των ευρωπαϊκών χωρών».

Στην Αρχαία Ολυμπία, αυτές τις ημέρες,  Έχει συγκεντρωθεί ένας αριθμός νέων προσφύγων και καθηγητών από την Ευρώπη για να συζητήσουν και να δουν τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στα Ανώτατα Ιδρύματα και κυρίως για να δουν αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουν μια προοπτική στην ζωή τους. Ότι δεν κόπηκε έτσι ξαφνικά χωρίς καμία προοπτική το νήμα της ζωής τους.

«Όλα αυτά που έχουμε ακούσει συμπυκνώνεται στην φράση ενός Σύριου πρόσφυγα ο οποίος είπε: «αισθάνθηκα και πάλι φοιτητής μετά από πολύ καιρό», είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το Σάββατο θα έχουμε το κλείσιμο αυτής της Ακαδημίας, θα έχουμε και ένα στρογγυλό τραπέζι, με την παρουσία πολλών πρυτάνεων της χώρας, κι εκεί θα βγάλουμε τα συμπεράσματα. Δηλαδή εάν μπορούμε να ορίσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό διαβατήριο φοιτητή για τους πρόσφυγες. Θα συζητήσουμε και με τους πρόσφυγες για να δούμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων αλλά κυρίως τα κριτήρια ένταξής τους στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Είναι άνθρωποι που σπούδαζαν στην χώρα τους, εμείς πρέπει να ορίσουμε κάποια κριτήρια εξέτασης. Πρέπει να βάλουμε τέτοια κριτήρια κοινά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν έχουν πιστοποιητικά, πρέπει να ορίσουμε το πώς θα γίνεται η πιστοποίηση. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε και πώς θα προβλέψουμε αυτά τα παιδιά που είναι τώρα 16-17 ετών να μπουν στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ κ.α. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, αισθάνθηκαν ότι τους ανοίγεται πλέον μια προοπτική, ότι δεν είναι μόνο για τις δομές φιλοξενίας και από εκεί πέρα τίποτα», δήλωσε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Περισσότερα νέα για τις Πανελλήνιες 2017 στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr