Τα παράδοξα των Βάσεων 2016

Τα παράδοξα των Βάσεων 2016 - Το νέο σύστημα των Πανελληνίων έκρυβε εκπλήξεις

Οι στρατιωτικές σχολές και τα τουριστικά και παραϊατρικά επαγγέλματα συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων, που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα στις Πανελλήνιες του Μαΐου. Στον αντίποδα, οι παιδαγωγικές και τα οικονομικά, που «γκρεμίστηκαν», καθώς δεν προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Ειδικότερα, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/08) από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν ότι το νέο σύστημα (των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων) έκρυβε ... παράδοξα!


Μπήκε με 1.560 μόρια στο ΤΕΙ – Έβγαλε 18.000 μόρια και έμεινε εκτός...

Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 1,5 στα ΤΕΙ και το 5 στο Πανεπιστήμια... Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης μπήκε υποψήφιος με 1560 μόρια δηλαδή με μέσο όρο βαθμολογίας 1,56! Την ίδια ώρα όμως υπήρξε υποψήφιος που με σχεδόν 18.000 μόρια δεν εισήχθη σε κανένα τμήμα, καθώς είχε συμπληρώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο μόνο Ιατρικές Σχολές!

Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια.

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, τα μεγάλα «θύματα»

Οι χαμένοι των φετινών πανελληνίων είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, καθώς περισσότεροι από 10.000 μένουν εκτός Πανεπιστημίων. Βέβαια, εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πεδίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πέφτουν οι υψηλόβαθμες σχολές και να ανεβαίνουν οι χαμηλόβαθμες.

Η σιγουριά των στρατιωτικών σχολών

Οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των υποψηφίων λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) έχει φέτος βάση τα 17.642 μόρια, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι, η Ευελπίδων (Όπλα) τα 16.095 μόρια, Η Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) βάση τα 17.662 μόρια και των Μηχανικών τα 17.838 μόρια, ενώ το τμήμα Ιπταμένων στη Σχολή Ικάρων βάση στα 17.786 μόρια και των Μηχανικών στα 18.625 μόρια.

Πτώση παρουσιάζει φέτος η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με τη βάση του τμήματος Αξιωματικών να έχει ως βάση του τα 17.896 μόρια με την πτώση να είναι σε απόλυτο αριθμό 310 μονάδες και ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2015 -1,7%.

Ελάχιστες οι κενές θέσεις

Παλαιότερα, οι κενές θέσεις κυριαρχούσαν, κυρίως στην περιφέρεια, καθώς οι υπερβολικά πολλές προσφερόμενες θέσεις σε τμήματα ΤΕΙ με αντικείμενα σπουδών σχετικά αδιάφορα για την πλειοψηφία των νέων είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να «ρημάζουν».

Σήμερα όμως το κλίμα έχει αντιστραφεί και οι μερικές εκατοντάδες θέσεις που έμειναν φέτος κενές εντοπίζονται κυρίως σε τμήματα με υποχρεωτικό ειδικό μάθημα, όπως τα μουσικά τμήματα, στο οποίο πολλοί υποψήφιοι δεν πέρασαν τη βάση προκειμένου να μπορέσουν να εισαχθούν.

NewsBomb‎ 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr