Οι εστιακοί φοιτητές δίνουμε απάντηση: Στις 13 Μάη ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ Οι εστιακοί φοιτητές δίνουμε απάντηση: Στις 13 Μάη ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ

Πανσπουδαστικής ΚΣ στέλνουμε μήνυμα: Στα σχέδια κατεδάφισης των Εστιών χτίζουμε το δικό μας μέτωπο για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.

Οι συσχετισμοί στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους των σχολών μας, μας αφορούν, επηρεάζουν την Εστία και τη ζωή μας σε αυτήν!

Ενα παράδειγμα: Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δεσμεύσει τα αποθεματικά των σχολών μας πυροδοτεί μια σειρά εξελίξεων στο χώρο της Παιδείας και της φοιτητικής μέριμνας. Ηδη οι πρυτανικές αρχές έχουν εξαγγείλει ότι τίθεται ζήτημα λειτουργίας των σχολών. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η δέσμευση των αποθεματικών των σχολών μας, το 2012 με το PSI και το «κούρεμα» 187 εκατ. αποθεματικών από τα ΑΕΙ: Είχε κλείσει η φοιτητική Εστία της ΑΣΟΕΕ. Μετά τις 5 Μάη που τελειώνουν τα «ελάχιστα» ταμειακά διαθέσιμα των σχολών, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί π.χ. στις φοιτητικές Εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που ήδη δεν είχε λεφτά ούτε για τη θέρμανση.


Η συγκεκριμένη ΠΝΠ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί μια εξέλιξη πολύ επικίνδυνη και για εμάς τους φοιτητές που μένουμε σε Εστίες.

Να καταδικάσουμε τις δυνάμεις για τη στάση που κράτησαν απέναντι στο άδειασμα των ταμείων των σχολών μας, που οδηγεί τις Εστίες, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι, σε άθλια κατάσταση.

Αλλο παράδειγμα: Στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για Εστίες στην ευθύνη του κράτους, ίσα - ίσα παραμένει η ευθύνη στα ιδρύματα για τη λειτουργία των Εστιών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Εστίες δε θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές, αφού οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μηδενικά ταμεία των Ιδρυμάτων. Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο Εστιών ή την ιδιωτικοποίησή τους.

Για αυτό το λόγο, το πολυνομοσχέδιο, αντί να δίνει λύση στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Εστιών, συνεχίζει την πολιτική μετακύλισης της ευθύνης στα Ιδρύματα και επομένως βρίσκεται απέναντι από το δικαίωμά μας στην αποκλειστικά δωρεάν διαμονή, με αξιοπρεπείς όρους, στις Εστίες.

Να καταδικάσουμε τις δυνάμεις που στηρίζουν το πολυνομοσχέδιο, δίνοντας συνέχεια στην πολιτική υποβάθμισης των φοιτητικών εστιών.

Ενα ακόμα παράδειγμα: Σε πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Πάτρας, ο πρύτανης δήλωσε ότι προτεραιότητα της χρηματοδότησης του υπουργείου Παιδείας δεν είναι οι Εστίες και η στέγαση. Οχι απλά δεν είναι προτεραιότητά τους αλλά θέλουν να φορτώσουν το βάρος αυτό στις πλάτες των δικών μας οικογενειών.

Η κατάσταση στις Εστίες δε μας επιτρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

  • Φέτος, μόνο οι πρωτοετείς ανήλθαν σε 77.175. Στέγαση, πανελλαδικά, για όλους τους φοιτητές (όχι μόνο για τους πρωτοετείς) παρέχεται σε 7.435 άτομα, δηλαδή μόνο το 2% περίπου των φοιτητών και σπουδαστών μένουν σε Εστία!
  • Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πάντειο και δεκάδες ακόμα ΤΕΙ δεν έχουν καν Εστία!
  • Στο ΤΕΙ Χαλκίδας υπάρχουν περίπου 10.000 σπουδαστές, ενώ η Εστία χωράει μόλις 408! Στο ΤΕΙ Κοζάνης η Εστία διαθέτει 390 δωμάτια για 10.000 σπουδαστές, στα ΤΕΙ της Κρήτης 288 δωμάτια για 10.000 σπουδαστές, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 143 δωμάτια για 10.000 φοιτητές, στο Βόλο 40 δωμάτια για 5.000 φοιτητές!

Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική δράση «σπάει κόκαλα», ξοδεύονται εκατομμύρια, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, πέρα και μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών. Τρανό παράδειγμα είναι η σύμπραξη ΑΣΟΕΕ - ΟΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας η ΑΣΟΕΕ έδωσε 10,5 εκ. ευρώ για κτίριο το οποίο θα στεγάσει τα ερευνητικά εργαστήρια για τον ΟΤΕ, την ίδια στιγμή που η Εστία της σχολής στεγάζει μόνο 117 φοιτητές από τους 3.000 επαρχιώτες και έχει δωμάτια των 8τ.μ., με εγκαταστάσεις της δεκαετίας του '70. Ούτε λόγος βέβαια για ανακαίνιση της Εστίας, επειδή όπως υποκριτικά λένε... δεν υπάρχουν λεφτά!

Και οι εστιακοί μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Ολοι εμείς οι οικότροφοι των Εστιών μπορούμε, μαζί να δυναμώσουμε τη συλλογική διεκδίκηση για:

  • Ανέγερση νέων Εστιών στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων, που είτε ρημάζει είτε χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, για δημιουργία Εστιών.
  • Αμεση ανακαίνιση και συντήρηση των Εστιών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Να μην κλείσει κανένα εστιατόριο που λειτουργεί στις Εστίες.
  • Να εξοπλιστούν οι Εστίες με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται οι φοιτητές για να ζήσουν και να σπουδάζουν (πλυντήρια, ίντερνετ, κ.ά.).
  • Απειθαρχία στην ΠΝΠ, που εγκυμονεί κινδύνους και για τις Εστίες.

Την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών έχουμε συμφέρον να υπάρχουν αγωνιστές στα ΔΣ των Συλλόγων

Εχουμε συμφέρον να υπάρχουν περισσότερα μέλη ΔΣ που θα παλεύουν για τις ανάγκες μας και όχι για τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Για αυτό μπορούμε μαζί να δυναμώσουμε το ΜΑΣ που:

  • Εδωσε αγωνιστική πνοή στους Συλλόγους, διαμόρφωσε πλαίσιο πάλης με βάση τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών και τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Οργάνωσε μια σειρά από κινητοποιήσεις για δημιουργία νέων Εστιών όπως στην Αθήνα (La mirage στην Ομόνοια, κτίριο Σταδίου και Σανταρόζα, νέο κτίριο ΑΣΟΕΕ, κέντρο άρσης βαρών στον Πειραιά, πρώην μαθητική Εστία στους Αγ. Αναργύρους κ.ά.).
  • Πρωτοστάτησε για να μην κλείσει καμιά Εστία, όπως στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Κινητοποιήθηκε για να μην πληρώνει κανείς φοιτητής για τις υπηρεσίες στις Εστίες, όπως τα δωρεάν πλυντήρια που κατέκτησε η Επιτροπή Αγώνα στη ΦΕΠΑ και στην Πάτρα.
  • Πρωτοστάτησε, ώστε να μπλοκαριστούν «ενοίκια» όπου πήγαν να εφαρμοστούν, όπως στην Πάτρα και τη ΦΕΑ.

Οι Σύλλογοι των Εστιών, όπου η Πανσπουδαστική είναι 1η δύναμη, δείχνουν το δρόμο για την αγωνιστική ανασυγκρότηση στους Συλλόγους των σχολών μας.

Στη ΦΕΑ, στη ΝΦΕΕΜΠ και τη Φοιτητική Εστία Πάτρας όπου πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν τα ψηφοδέλτια της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΣ:

  • Οι φοιτητές απέκτησαν λόγο στους συλλόγους τους με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ που ανοιχτά συνεδρίαζαν για την ενημέρωση των οικοτρόφων.
  • Συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους κινητοποιούνται για τα οξυμένα προβλήματα των Εστιών τους.
  • Χαρακτηριστικά, οι φοιτητές στη ΦΕΑ κατάφεραν να μην κλείσει το εστιατόριο και να σιτίζονται και όσοι φοιτητές δεν είχαν δικαίωμα, να μην ξεσπιτωθούν οι φοιτητές από την Πάντειο που τους έδωσαν δωμάτιο μόνο για τέσσερις μήνες, να γίνει καθαρισμός στο δίκτυο του νερού μετά από δεκαετίες. Ο Σύλλογος της ΝΦΕΕΜΠ παρεμβαίνει κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα στη θέρμανση, στο ζεστό νερό, πάλεψε για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος από την Εστία. Στην Πάτρα, ο Σύλλογος μπλόκαρε τις εργολαβίες στη σίτιση, κατακτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, μπλόκαρε τα απαράδεκτα ενοίκια των 30 ευρώ/μήνα που πήγαν να επιβληθούν.
  • Αυτοί οι Σύλλογοι πρωτοστάτησαν στο να σπάσει ο συμβιβασμός, στο να ενωθούν οι φοιτητές με τους εργάτες.
  • Οι φοιτητές στους Συλλόγους αυτούς μπορούν πλέον να πάρουν μέρος στις αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες που φτιάχτηκαν και σε δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της ζωής και των ενδιαφερόντων τους μέσα στις Εστίες.

Να γίνει βήμα στην πορεία αλλαγής των συσχετισμών στους Συλλόγους - να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την άθλια κατάσταση στις Εστίες μας

Αυτή η άθλια κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Εχει ένοχο με ονοματεπώνυμο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ, της πολιτικής των κυβερνήσεων που μειώνουν προϋπολογισμούς, «κουρεύουν» τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων, περικόπτουν τους πόρους για τη φοιτητική μέριμνα. Είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής ιδιωτών και επιχειρήσεων στη στέγαση και γενικά στην Παιδεία.

Κριτήριο ψήφου για κάθε εστιακό φοιτητή πρέπει να είναι και η στάση των άλλων δυνάμεων για την στέγαση. Κι εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας:

Κάθε εστιακός φοιτητής έχει συμφέρον από το να αποδυναμώσει τη ΔΑΠ και τα «απομεινάρια» της ΠΑΣΠ από τους Συλλόγους, με την ψήφο του στις φοιτητικές εκλογές. Γιατί είναι πλασιέ των επιχειρήσεων. Η ΔΑΠ ζητάει κατασκευή Εστιών με ΣΔΙΤ, που σημαίνει νοίκια και ιδιώτες! Κανείς οικότροφος δεν πρέπει να στηρίξει την παράταξη - στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που με το βαστάζο της, την ΠΑΣΠ, έχουν βάλει πλάτη σε μειωμένους προϋπολογισμούς, στήριξαν το «κούρεμα» των αποθεματικών το 2012. Πολλές φορές έχουν παίξει το ρόλο του μπράβου και πετάνε φοιτητές έξω από Εστίες, γιατί δεν πλήρωναν το απαράδεκτο νοίκι που τους ζητούσε η διοίκηση. Στην Πάτρα, η ΔΑΠ έφτασε σε άθλιο εκβιασμό, την ώρα που ο Σύλλογος κατέκτησε 100 επιπλέον δωμάτια σε ξενοδοχείο, κατήγγειλε τους φοιτητές ότι έτσι σπαταλούν λεφτά που θα πήγαιναν για μισθούς και συντάξεις!

Οι εστιακοί έχουν συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στη νέα κυβερνητική παράταξη, την ΑΡΕΝ, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει ρόλο διαφημιστή της απαράδεκτης ΠΝΠ που αδειάζει τα ταμεία των Σχολών μας. Κρύβουν ότι η κυβέρνησή τους, αντί να φτιάξει νέες Εστίες και να στηρίξει τις ήδη υπάρχουσες, δεσμεύει και τα τελευταία αποθεματικά των Σχολών. Δεν ξέρουν καν κατά πού πέφτουν οι Εστίες και σε τι συνθήκες ζουν εκεί οι φοιτητές. Οσες φορές έχουν μπει ζητήματα στέγασης σε πολλά ΔΣ, αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα!

Ο εστιακός φοιτητής δεν έχει λόγο να εμπιστευτεί τα ΕΑΑΚ, που σιγοντάρουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να μας πείσουν ότι «στην κυβέρνηση υπάρχει μια δύναμη του κινήματος που υιοθετεί τα αιτήματά μας», μέχρι και ότι «ο Μπαλτάς είναι άνθρωπος του κινήματος έλεγαν». Η ακύρωση των μετεγγραφών και το κλέψιμο των ταμείων ήταν αιτήματα του κινήματος άραγε; Στην αρχή της χρονιάς, άλλωστε, όταν οι δυνάμεις του ΜΑΣ πάλευαν για αύξηση των δωματίων που δίνονται σε φοιτητές, τα ΕΑΑΚ σαμπόταραν αυτόν τον αγώνα, αρνήθηκαν το συντονισμό δράσης με τις υπόλοιπες Εστίες στην Αθήνα, ενώ στην Πάτρα έλεγαν μαζί με τη ΔΑΠ ότι ο αγώνας αυτός είναι μικροπολιτικός!

Μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 13 Μάη αναδεικνύουμε αγωνιστές στα ΔΣ των Συλλόγων μας, κάνουμε το βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών στους Συλλόγους μας, με ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ.

Στέλιος ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr