Φοιτητική Ζωή: Τους 43 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο - 8 TIPS για προστασία

Φοιτητική Ζωή: Τους 43 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο - 8 τιπς για προστασία

Τους 43 βαθμούς αναμένεται να αγγίξει το θερμόμετρο στην Αθήνα, την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ο καύσωνας που πλήττει ολόκληρη την Ελλάδα ήδη από την Κυριακή, θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθεί με θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο.


Η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί πως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι θερμοκρασίες την Τετάρτη θα φτάσουν του 39 βαθμούς, την Πέμπτη τους 40-41 και την Παρασκευή θα αγγίξουν τους 43 βαθμούς. Την Κυριακή στα Δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37-39 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 40 – 42.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 βαθμούς, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 36 – 38 και την Κυριακή στα δυτικά τους 33-35 ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

8 τιπς για προστασία από τον καύσωνα...

Μυστικά προστασίας ενάντια στις καυτές διαθέσεις του υδράργυρου για να παραμείνουμε προστατευμένοι από τις δυσάρεστες συνέπειες της ζέστης.

Μάθετε τους κινδύνους του καύσωνα για να μην τον υποτιμήσετε

Η υπερβολική ζέστη ωθεί το σώμα μας πέρα από τα όρια της αντοχής του, και όταν η υψηλή θερμοκρασία συνδυάζεται με υγρασία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται επίπονη διαδικασία. Η ηλίαση, οι μυϊκοί σπασμοί, η εξάντληση είναι λίγες μόνο από τις απειλές που θέτει ο καύσωνας.

Μην το παρακάνετε στην παραλία

Καλή η ηλιοθεραπεία, καλό και το εξωτικό μαύρισμα, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να συνοδεύεται από την αίσθηση του μέτρου και από χρήση αντηλιακού. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες, οπότε ο ήλιος «καίει» περισσότερο.

Μην μένετε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο 

Σκεφτείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται αιχμάλωτος σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε το παιδί σας ή τους μεγάλους σε ηλικία γονείς σας στην ίδια θέση. Το ίδιο ισχύει και μέσα στις «λαμαρίνες» του αυτοκινήτου, που τις πυρακτώνει ο ήλιος, όσο εσείς έχετε πεταχτεί για μια δουλειά.

Διατροφή κατά του καύσωνα

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή σε τέτοιες περιόδους, ιδιαίτερα όταν αντικαθιστούν τα λιπαρά και βαριά σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Μην αποφεύγετε το αλάτι, καθώς, αφενός αναπληρώνει τις ποσότητες νατρίου που χάνουμε με τον ιδρώτα, και αφετέρου, δημιουργεί αίσθημα δίψας και μας ωθεί προς την κατανάλωση υγρών, τα οποία μας είναι απαραίτητα. Πάντα, ωστόσο, καταναλώνουμε με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των γευμάτων – ελαφριά και συχνά γεύματα είναι η κατάλληλη επιλογή για τις ημέρες του καλοκαιριού

Παραμείνετε σε κλιματιζόμενους χώρους

Ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε χώρο με κλιματισμό, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρήσει μέρος της «δροσιάς» του και στην συνέχεια της ημέρας. Αν δεν διαθέτετε κλιματιστικό, μπορείτε να περάσετε λίγη ώρα σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, σε κάποιο café, σε φίλους σας ή σε κάποιο άλλο μέρος που διαθέτει air-condition. Στο σπίτι, η καλύτερη λύση είναι τα δροσερά ντους, αλλά καλό είναι να μην σπεύδετε αμέσως μετά την έκθεσή σας στον καύσωνα, για να μην αλλάξετε απότομα την θερμοκρασία του σώματός σας.

*Ντυθείτε με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα

Τα σκούρα ενδύματα αντανακλούν λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και απορροφούν περισσότερη. Με αυτό τον τρόπο… τραβάτε τη ζέστη πάνω σας. Προτιμήστε δροσερά υφάσματα, όπως αυτά που καταπολεμούν την εφίδρωση, και όχι στενά ρούχα που σας προκαλούν αίσθημα ασφυξίας.

Προστατευθείτε με αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο

Φροντίστε να προστατεύσετε κάθε εκατοστό επιδερμίδας που παραμένει εκτεθειμένο στον ήλιο, εφαρμόζοντας αντηλιακή κρέμα με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το κεφάλι σας από το ηλιακό μένος και, φυσικά, κάντε το ίδιο για τα παιδιά σας.

Πιείτε νερό και μείνετε ενυδατωμένοι

Μην περιμένετε να διψάσετε για να στραφείτε στο νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιείτε άφθονο νερό και αποφύγετε τα ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, τα οποία λειτουργούν ως διουρητικά και επομένως απομακρύνουν πιο σύντομα από το κανονικό τα υγρά από τον οργανισμό σας. Πολύ περισσότερο, η παραπάνω συμβουλή αφορά όσους επιδίδονται σε έντονη σωματική άσκηση.

Προσέξτε τους δικούς σας ανθρώπους

Επισκεφθείτε τους γονείς ή άλλους συγγενείς, που συγκαταλέγονται στο ευπαθέστερο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν έχουν πληγεί από τον καύσωνα – ιδιαίτερα αν υποφέρουν από κάποια χρόνια ασθένεια, ή διαμένουν σε χώρο χωρίς κλιματισμό.

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προτείνει τα εξής: 

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr