Μια φοιτητική υπόσχεση αξίας 229 εκατομμυρίων δολαρίων Μια φοιτητική υπόσχεση αξίας 229 εκατομμυρίων δολαρίων

Πώς ο ιδρυτής της κάμερας GoPro κράτησε τον λόγο του, δίνοντας μια τεράστια περιουσία στον συγκάτοικο του στο πανεπιστήμιο

Ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής της πασίγνωστης κάμερας GoPro, Νικ Γούντμαν, είναι ο πλουσιότερος διευθύνων σύμβουλος στις ΗΠΑ. Κι όμως, εκτός από δεινός επιχειρηματίας είναι κι ένας άνθρωπος που κρατά τον λόγο του. Ακόμη κι αν του κοστίσει μια περιουσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γούντμαν είδε την αμύθητη περιουσία να μειώνεται κατά 229 εκατ. δολάρια αυτήν τη εβδομάδα αφού επέστρεψε 4,7 εκατ. δικές του μετοχές στην εταιρεία. Η κίνηση αυτή ήρθε ως μέρος μιας συμφωνίας με την επιχείρηση για παραχώρηση μετοχικών δικαιωμάτων στον συγκάτοικό του στο πανεπιστήμιο, Νιλ Ντάνα, ο οποίος φοίτησε μαζί με τον Γούντμαν στη Σχολή της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.


Γιατί όμως ο Γούντμαν είναι τόσο γενναιόδωρος; Η απάντηση είναι στο ότι αποφάσισε να τιμήσει τον λόγο του προς τον Ντάνα όταν μια δεκαετία πριν του υποσχόταν το 10% από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέκυπτε απ’ την πώληση δικών του μετοχών της GoPro. Οι όροι αυτής της υπόσχεσης περιέχονταν μάλιστα στην εγγραφή της εταιρείας στο αμερικανικό δημόσιο, πριν εισέλθει στο Χρηματιστήριο.

Για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία η GoPro παραχώρησε στον Ντάνα πλήρη δικαιώματα ύψους 6 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2011, και 270.000 κλειστές μετοχές έξι μήνες μετά. Την ίδια στιγμή ο Γούντμαν συμφώνησε να επιστρέψει αυτές τις μετοχές στην εταιρεία όταν εξασκούνταν τα δικαιώματα αυτά. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία τους κατά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας υπολογιζόταν στα 229 εκατ. δολάρια.

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη δεν είναι φυσικά ο κανόνας για τις περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες. Δικαστικές υποθέσεις οι οποίες ξεκίνησαν από κάποια προφορική υπόσχεση συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά, με χαρακτηριστικές να παραμένουν παρόμοιες περιπτώσεις που αφορούν το Facebook και το Snapchat.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr