Διεθνή Φοιτητικά Νέα: Σφαγή 147 χριστιανών φοιτητών σε Πανεπιστήμιο

Με τη σφαγή τουλάχιστον 147 χριστιανών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα της Κένυας έκανε χθες την αιματοβαμμένη επανεμφάνισή της στο κάδρο των πιο επικίνδυνων ισλαμιστικών οργανώσεων η αδελφή οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, η Αλ Σαμπάαμπ.

Η κατάσταση ομηρείας έληξε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από 15 δραματικές ώρες, με τον τελικό απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 147 νεκρούς και περισσότερους από 79 τραυματίες, ενώ νεκροί έπεσαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και οι δράστες της επίθεσης.

Οι Αρχές υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι οι δράστες ήταν τέσσερις άνδρες που έφεραν πάνω τους όπλα και εκρηκτικά και ότι αυτοί εξοντώθηκαν. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιείται σε κενυατικό έδαφος μετά το 1998 και το τότε χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 213 άτομα.


Από τους 815 φοιτητές που βρίσκονταν στις εστίες του πανεπιστημίου, περίπου 500 είχαν διασωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έσπευσαν να περικυκλώσουν την περιοχή και να αρχίσουν επιχειρήσεις εκκένωσης των κτιρίων και περιορισμού των ενόπλων.

Η εισβολή των τρομοκρατών της οργάνωσης στις εστίες ξεκίνησε στις 5 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ένοπλοι πρώτα ξεχώρισαν τους χριστιανούς φοιτητές από τους μουσουλμάνους και αφού άφησαν τους τελευταίους ελεύθερους ξεκίνησαν να σφάζουν τους πρώτους.

Καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι ισλαμιστές κρατούσαν άγνωστο αριθμό χριστιανών φοιτητών ομήρους, όπως αποκάλυψε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της Αλ Σαμπάαμπ σεΐχης Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ. Οπως δε συμπλήρωσε: «Γύρω μας κείτονται πτώματα, πολλά περισσότερα από αυτά που περισυνελέγησαν».

Η πολιορκία

Οι Αρχές της Κένυας λίγο αργότερα από την επικοινωνία του Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ ανακοίνωσαν ότι η πολιορκία και η κατάσταση ομηρείας έληξαν. Λίγο νωρίτερα είχαν κηρύξει την περιφέρεια της Γκαρίσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο έως την αυγή εκεί, καθώς και σε άλλες τρεις περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα με τη Σομαλία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κένυας, Τζόσεφ Μπονέ, έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες της Κένυας «να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς οι αστυνομικοί εργάζονται για να διώξουν από τις φοιτητικές εστίες τους επιτιθέμενους και να επιστρέψει η ομαλότητα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα». Οπως έγινε γνωστό, οι Αρχές με αφορμή τη νέα επίθεση της Αλ Σαμπάαμπ επικήρυξαν με 20 εκατομμύρια σελίνια (215.000 δολάρια) τον άνθρωπο που φέρεται να έχει οργανώσει την επίθεση, τον διαβόητο Μοχάμεντ Μαχμούντ, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Ντουλιαντίν Γκαμαντέρ και Μοχάμεντ Κούνο. Ο νούμερο ένα καταζητούμενος πιστεύεται ότι ήταν μέχρι το 2007 διευθυντής σε ισλαμικό σχολείο στην Γκαρίσα.

Η επίθεση αυτή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα είχε ξεκινήσει μια καμπάνια για να πείσει το κοινό και τους ξένους που θέλουν να επισκεφθούν την Κένυα πως η χώρα του είναι ασφαλής. Μάλιστα την Τετάρτη σε διάγγελμά του είχε καλέσει τους Κενυάτες που ζουν στο εξωτερικό να συμβάλουν στην προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο τουρισμός και είχε ασκήσει έντονη κριτική στις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν εκδώσει για περιοχές της χώρας η κυβέρνηση της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Σημειώνεται εδώ ότι οι επιθέσεις της Αλ Σαμπάαμπ στην Κένυα έχουν πλήξει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η εκστρατεία της οργάνωσης κατά της Κένυας ξεκίνησε από το 2011, όταν τα κενυατικά στρατεύματα στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έδιωξαν τους μαχητές της οργάνωσης από όλες τις μεγάλες πόλεις της Σομαλίας. Τη χθεσινή επίθεση καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΑΛ ΣΑΜΠΑΑΜΠ

«Αδελφή» οργάνωση της Αλ Κάιντα

Οργάνωση με κέντρο επιχειρήσεων και έδρα τη Σομαλία, η Αλ Σαμπάαμπ ξεκίνησε να κάνει αισθητή την παρουσία της από το 2006 και μετά. Διατηρεί επισήμως δεσμούς με την Αλ Κάιντα, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Η Αλ Σαμπάαμπ εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 7.000 με 9.000 μέλη. Βρίσκεται πίσω από συνολικά εκατοντάδες τρομοκρατικά χτυπήματα τα περασμένα χρόνια όχι μόνο στη Σομαλία, αλλά και στη γειτονική Κένυα. Το «μεγαλύτερο» χτύπημα που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωση πριν από τη χθεσινή πολύνεκρη επιδρομή της στο κενυατικό πανεπιστήμιο, ήταν αυτό του Σεπτεμβρίου του 2013 επίσης στην Κένυα.

Αντίποινα

Ενοπλοι είχαν εισβάλει τότε σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 67 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 175, σε αντίποινα για την αποστολή κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία.

Είναι ενδεικτικό ότι και σε εκείνη την επίθεση του 2013, οι δράστες είχαν διαχωρίσει τους ομήρους βάσει θρησκεύματος, σε μουσουλμάνους και μη-μουσουλμά-νους, για να στρέψουν εν συνεχεία τα όπλα τους ενάντια στους αλλόθρησκους. Λέγεται μάλιστα ότι είχαν θέσει και σχετικές δοκιμασίες στα θύματα (ερωτήσεις σχετικά με τη «μητέρα του προφήτη Μωάμεθ», με «αποσπάσματα από το Κοράνι» κ.ά.), για να διαπιστώσουν εάν αυτά λένε την αλήθεια για το θρήσκευμά τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλ Σαμπάαμπ έχει υποστεί ήττες στο στρατιωτικό μέτωπο, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο των περισσότερων αστικών κέντρων και λιμανιών που είχε υπό τον έλεγχό της και να επιστρέψει στην ύπαιθρο. Στις περιοχές που ελέγχει, ωστόσο, έχει επιβάλει τη σαρία, με όσα αυτή συνεπάγεται (λιθοβολισμούς, ακρωτηριασμούς κ.ά.).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr