Μια λαμπρή ιστορία και ένα μεγάλο έργο αφιερωμένο στους άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές

Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα, με ιστορία που ξεκινάει πριν την ενσωμάτωση και έργο μεγάλο και αθόρυβο, αφιερωμένο αποκλειστικά στους άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές, καταβάλει άοκνες προσπάθειες ειδικά τώρα στην κρίση και καλεί στη στήριξη του κόσμου, στο 17ο Πασχαλιάτικο Μπαζάρ, το επόμενο Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Η ιστορία του σωματείου είναι σαν παραμύθι που πρέπει να θυμούνται και να γνωρίζουν τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά στα σχολεία. Κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, το 1931 ιδρύθηκε για πατριωτικούς λόγους, στην Αθήνα  από την  Αντιγόνη Ζουρούδη, μια εμπνευσμένη γυναίκα, (τη Μάνα της Δωδεκανήσου),  ένα γυναικείο Σωματείο η Δωδεκανησιακή Μέλισσα. Σκοπό είχε να μην αφήσει να ξεχαστεί την περίοδο του Μεσοπολέμου από την ελληνική κοινωνία,  το αίτημα του λαού της Δωδεκανήσου για Ένωση με τον εθνικό κορμό.


Μετά την πολυπόθητη Ενσωμάτωση το 1948, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, το Σωματείο  έκτισε στην Κηφισιά ένα Πρεβαντόριο για φιλοξενία παιδιών με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα. Οι Δωδεκανήσιες «μέλισσες»,    ζούσαν στο Πρεβαντόριο μαζί με τα παιδιά  και φρόντιζαν να τα «δυναμώσουν» επωφελούμενα των περιποιήσεων και της καλής διατροφής.

Μετά τη δεκαετία του ’60, το Συμβούλιο θέσπισε τη  χορήγηση  υποτροφιών  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έθεσε ως νέο στόχο τη στήριξη των άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών. Τη σχολική περίοδο 2010-2011 οι υπότροφοι ήσαν 70 σπουδαστές (ΑΕΙ, ΤΕΙ της χώρας),  με οικονομική  βοήθεια 1800 € το χρόνο. Σήμερα είναι πολύ λιγότεροι γιατί οι πόροι έχουν μειωθεί σημαντικά παρ’ όλο που η προσπάθεια γίνεται πιο έντονα και η στήριξη του κόσμου είναι μεγάλη στις εκδηλώσεις και τα Μπαζαρ που οργανώνονται τόσο στη Ρόδο, όσο και εκτός του νησιού.

Στη Ρόδο, Παράρτημα της Δωδεκανησιακής Μέλισσας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1986. Διοικείται από τριμελή Επιτροπή με ομάδα συνεργασίας. Έχει περί τα 150 μέλη, γυναίκες. Έχει  και άνδρες ως «αρωγά» μέλη  

Έσοδα από:  συνδρομές (20 € το χρόνο),  δωρεές και  εισπράξεις από εκδηλώσεις.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου διοργανώνεται το μπαζάρ της Αθήνας και στις 28 Μαρτίου, το επόμενο Σάββατο, πραγματοποιείται στη Ρόδο. Εφέτος έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταματίου και φιλοξενείται στο χώρο του, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Γρηγορίου Λαμπράκη, στον α’ όροφο από τις 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα.  Κοντά στα μέλη του παραρτήματος Ρόδου, βρίσκονται εθελόντριες αλλά και παλιοί υπότροφοι που ανταποδίδουν με την παρουσία τους και τις χορηγίες τους ως επιτυχημένοι πλέον επιστήμονες και επαγγελματίες.  Για ενημέρωση και πληροφορίες, τηλ 694 828 6219, 694 515 0029.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr