ΣΣΠ: Όλοι στις Διαδηλώσεις - Πορεία του Πολυτεχνείου [Αθήνα] - 41 χρόνια από τον Νοέμβρη του '73

41 χρόνια από τον Νοέμβρη του '73, η φλόγα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου φωτίζει ακόμα. Στέλνει μήνυμα ελπίδας και αγώνα σε όλους τους καταπιεσμένους, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι καμιά χούντα, όσο σκληρή και σιδερόφρακτη κι αν φαντάζει, δεν είναι ανίκητη. 41 χρόνια μετά, η εξέγερση τρομάζει ακόμα τους αστούς και τους ιμπεριαλιστές, ειδικά σήμερα που έχουν περάσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι σε οποιοδήποτε εργατικό, κοινωνικό, δημοκρατικό δικαίωμα, που βιάζονται να κηρύξουν το τέλος της μεταπολίτευσης, με την έννοια των κατακτήσεων που εργατική τάξη και νεολαία κέρδισαν ακριβώς λόγω της εξέγερσης και των σκληρών αγώνων που ακολούθησαν.

Λυσσασμένη επίθεση της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Περίοπτη θέση στα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, κατέχει η επίθεση στην παιδεία και ειδικά στα πανεπιστήμια.


Ο νέος γύρος της επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει 3 κύριους άξονες:

α) Τις διαγραφές φοιτητών. Πέρα από τα γελοία επιχειρήματα ότι δήθεν «καθαρίζουν» τα πανεπιστήμια από φοιτητές που έχουν παρατήσει τις σπουδές τους, οι πραγματικές αιτίες αυτής της κίνησης είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα καθοριστικό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα, ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει την επίθεση και να φτάσει στο «ζουμί» της, που δεν είναι άλλο από την πλήρη διάλυση της εκπαίδευσης, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τον «βραχνά» της χρηματοδότησης, την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, και την εκποίηση «φιλέτων» του πανεπιστημίου σε ιδιώτες.

β) Την κάθετη μείωση της χρηματοδότησης, η οποία σε συνδιασμό με τις απολύσεις έχει φέρει ήδη πολλές σχολές στο «κόκκινο», μπροστά σε έναν «ξαφνικό θάνατο». Απλήρωτοι λογαριασμοί ύψους χιλιάδων ευρώ, αδυναμία λειτουργίας υπηρεσιών (βιβλιοθήκες, γραμματείες κλπ) λόγω των απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και σχολές που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί έχουν λιγότερα από εννιά (!) μέλη ΔΕΠ, αφού πλέον όποιος καθηγητής βγει στην σύνταξη δεν αντικαθίσταται.

γ) Την πλήρη και ουσιαστική κατάργηση του ασύλου και την συντριβή του φοιτητικού κινήματος. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι όσο υπάρχει άσυλο και φοιτητικό κίνημα, η επίθεση δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί. Γι' αυτόν το λόγο έχει ανάγει σε κεντρικό της ζήτημα την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια. Με όργανα τους νεοδιορισμένους πρυτάνεις-δικτάτορες (Φορτσάκης, Μήτκας κλπ), που δεν είναι τίποτα άλλο από εντολοδόχους-μαριονέτες της, έχει δημιουργήσει μια στρατηγική έντασης στις σχολές, μια μεταφορά εντός των ιδρυμάτων του κράτους έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία. Στην Αθήνα ο Φορτσάκης έχει ήδη προχωρήσει σε συγκλήτους υπό την προστασία των ΜΑΤ, σε λοκ άουτ της πρυτανείας του ΕΚΠΑ απέναντι σε φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους, σε απειλές απέναντι στους φοιτητές που παρευρέθηκαν σε σύγκλητο ότι θα έχουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Ακόμα έχει ανακοινώσει και τη δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και κάρτας εισόδου, για να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τα πανεπιστήμια.

Μεγαλύτερη όμως σημασία έχουν οι δηλώσεις Σαμαρά σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, όπου δήλωσε την πλήρη στήριξη του στις πρακτικές των νέων πρυτάνεων, ενώ με χυδαίο τρόπο επιτέθηκε στους φοιτητές αποκαλώντας τους «θρασίμια» και δήλωσε ότι το άσυλο θα καταργηθεί και ειδικά σώματα θα φρουρούν μέρα νύχτα τα πανεπιστήμια.

Αυτήν τη φορά τα τανκς δεν θα περάσουν την πόρτα των πανεπιστημίων!

Οι φοιτητές, και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην πρυτανική και κυβερνητική αυθαιρεσία και τους μηχανισμούς καταστολής. Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και με την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ έσπασαν τον «τσαμπουκά» που κυβέρνηση και πρυτάνεις θέλουν να επιβάλουν. Αυτό όμως δεν είναι παρά μόνο μια πρώτη απάντηση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η μάχη των διαγραφών και του ασύλου είναι μια μάχη κεντρική για το φοιτητικό κίνημα. Οφείλουμε να την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κάθε επίθεση τέτοιου είδους που μένει αναπάντητη, κάθε βήμα πίσω από τα κεκτημένα μας ανοίγει την όρεξη της κυβέρνησης να φτάσει στην ισοπέδωση της εκπαίδευσης μια ώρα αρχύτερα. Μόνο με ακόμη πιο δυναμικές, πιο μαζικές και πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, με συντονισμό και οργάνωση του αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί το φοιτητικό κίνημα να επιβάλει τα αιτήματα του, να σταματήσει τις διαγραφές, την κατάργηση του ασύλου και γενικότερα την πλήρη καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι' αυτούς τους λόγους χρειαζόμαστε ένα ανανεωμένο, δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Με ζωντανές διαδικασίες, αυτοοργάνωση και εσωτερική δημοκρατία, με ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, ουσιαστικές και συχνές συνελεύσεις, δυναμικές μορφές πάλης, στην προοπτική ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας.

Η σύγχρονη αυτή χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν θα σταματήσει την επίθεσή της απλά και μόνο λόγω της επερχόμενης εκλογικής της ήττας. Σήμερα τα σύγχρονα «τανκς» που έρχονται να ισοπεδώσουν την εκπαίδευση τα οδηγούν οι Σαμαράδες και οι Φορτσάκηδες κάτω από τις εντολές της τρόικας, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αυτήν τη φορά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσουν! Χρειάζεται όλοι εμείς, οι «από κάτω», η νεολαία και οι εργαζόμενοι, να τους ανατρέψουμε πριν να είναι πολύ αργά. Το καθήκον των φοιτητών σήμερα δεν είναι απλά να διαβάζουμε και να μάθουμε την επιστήμη που διάλεξαμε. Είναι κάτι πολύ παραπάνω: Να σώσουμε τις επιστήμες, το πανεπιστήμιο, την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από τα νύχια της εγκληματικής συμμορίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Χρειάζεται να ενώσουμε τον φωνή μας με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας και να είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας εξέγερσης, μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας που θα ανατρέψει αυτή την άθλια χούντα και τα μνημόνια της και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο για την ελληνική κοινωνία. Για να βγούμε τελικά νικητές σε αυτόν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!

Αυτά τα καθήκοντα έχει σήμερα το φοιτητικό κίνημα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, σε αυτό το παρατεταμένο σκοτάδι που μας έχουν επιβάλλει, μόνο η παρακαταθήκη αγώνων και εξεγέρσεων όπως το Πολυτεχνείο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς πρέπει σήμερα να αγωνιστούμε, να μετατρέψουμε την οργή μας σε αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, όχι μόνο για την απόκρουση της επίθεσης, αλλά και για να διώξουμε τη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης-τρόικας και να βάλουμε στο προσκήνιο την πάλη για μια κοινωνία με βάση τις δικές μας ανάγκες, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

- Καμιά διαγραφή φοιτητή ποτέ και πουθενά

- Καμιά σκέψη για δίδακτρα - Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου.

- Άυξηση των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους

- Καμιά σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία - Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

- Κάτω η χούντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Τρόικας. Κατάργηση των Μνημονίων

- Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έξω από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr