Θετικός στον κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον - Φοιτητής επέστρεψε απο τη Μ. Βρετανία και περιγράφει την κατάσταση

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον - Φοιτητής επέστρεψε απο τη Μ. Βρετανία και περιγράφει την κατάσταση

Ο Μπόρις Τζόνσον πόσταρε ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων στο Twitter στο οποίο ανακαίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ότι εμφάισε ήπια συμπτώματα το τελευταίο 24ωρο.

«Τις τελευταίες ώρες ανέπτυξα ήπια συμπτώματα και το τεστ έδειξε ότι είμαι θετικός στον ιό. Είμαι σε αυτοαπομόνωση, αλλά συνεχίζω να ηγούμαι της κυβέρνησης μέσω τηλεδιασκέψεων καθώς δίνουμε τη μάχη ενάντια στον ιό. Μαζί θα τον καταπολεμήσουμε».


Φοιτητής επέστρεψε απο τη Μ.Βρετανία και περιγράφει ...

Η εξάπλωση του κορωνοΐού στη Βρετανία είχε από νωρίς δείξει τα σημάδια της, ωστόσο τα ανακλαστικά στη λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης ήταν μειωμένα, αναφέρει στο "cretalive" ο Ρεθυμνιώτης φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, Θανάσης Γιακουμάκης ο οποίος πλέον βρίσκεται σε καραντίνα μετά τον επαναπατρισμό του περιγράφοντας τις κρίσιμες ημέρες στην διάρκεια της παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Βλέπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα» επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM για τα όσα είδε και έζησε στην Μεγάλη Βρετανία με το ξέσπασμα της πανδημίας τονίζοντας πως η Ελλάδα, αντίθετα από την Αγγλία πήρε τα κατάλληλα μέτρα, έγκαιρα.
Ο ίδιος μιλάει για την επιστροφή του στην Ελλάδα, την αυτοαπομόνωσή του για προληπτικούς λόγους στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, ενώ στέλνει το μήνυμα να «μείνουν όλοι στο σπίτι» για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοΐού. 

«Υπήρχε ανησυχία, το Πανεπιστήμιο υπολειτουργούσε»

Όπως εξήγησε ο Θανάσης Γιακουμάκης, τα αντανακλαστικά από πλευράς της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, συνεπώς και των πολιτών ήταν μειωμένα και υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων. Ο ίδιος περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε πως ήδη πριν επιβληθούν μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας και περιορισμός της κυκλοφορίας ακόμη και το Πανεπιστήμιο υπολειτουργούσε βλέποντας όλοι με ανησυχία την έκταση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. «Υπήρχε μια μεγάλη ανησυχία. Μάλιστα και εγώ απέφευγα την τελευταία εβδομάδα τις μετακινήσεις μου και το Πανεπιστήμιο υπολειτουργούσε, πολλοί δεν ερχόταν με αποτέλεσμα και πριν τις εντολές τις κυβέρνησης να σταματήσουν τα μαθήματα παρουσία των φοιτητών και να μεταφερθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η κατάσταση στη Βρετανία είναι λίγο περίπλοκη πάνω στο θέμα και θεωρώ ότι η Βρετανική κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα».

«Η Βρετανία δυστυχώς θα πληρώσει αυτό το λάθος»

Ο ίδιος εκτιμά πως το Brexit αλλά και οι πληγές στην οικονομία της Βρετανίας μετά την έξοδο από την Ευρώπη, συνέβαλλαν μεταξύ άλλων στην καθυστέρηση λήψης μέτρων για τον κορωνοΐό και συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Λόγω της δύσκολης οικονομικής περιόδου επέλεξαν να σώσουν την οικονομία και την έβαλαν μπροστά. Αυτή την εικόνα μας έδωσαν. Βλέπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα αντανακλαστικά ήταν μειωμένα και η Βρετανία θα το πληρώσει δυστυχώς αυτό το λάθος».

Τα περισσότερα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι έχουν σημειωθεί στο Λονδίνο, όπως ανέφερε ο Θανάσης Γιακουμάκης ενώ τόνισε πως η διασπορά εκτιμάται από τα ΜΜΕ της Αγγλίας και τους ειδικούς σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από όσους έχουν ανακοινωθεί, ακριβώς λόγω της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων και δεδομένου ότι η Πρωτεύουσα της Αγγλίας δέχεται έναν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Η καθυστέρηση των μέτρων και οι συνεχείς μετακινήσεις του πληθυσμού εκτιμάται πλέον πως έχουν δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Πρωτεύουσα των πολλών εκατομμυρίων.

«Υπήρχε απάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή»

Σε ό,τι αφορά την δική του εκτίμηση τόσο από την Μεγάλη Βρετανία όπου έζησε την κρίσιμη περίοδο και την έξαρση της πανδημίας σε σχέση και με τα μηνύματα που έπαιρνε από την Ελλάδα και τα μέτρα που επιβλήθηκαν τόνισε πως «η Ελληνική κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Και ο ίδιος ο Έλληνας είχε από πριν μια συνείδηση για το είδος του προβλήματος. Στη Βρετανία αυτό δεν ισχύει. Οι Βρετανοί πολίτες μέχρι και την τελευταία στιγμή είχαν μια απάθεια και κυρίως οι νέοι και οι φοιτητές. Μέχρι να κλείσουν όλα και να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ενδιαφερόταν κανείς, όλοι συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επιστροφή του στην Ελλάδα, που έγινε με δική του πρωτοβουλία αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ότι πλέον τα μαθήματα θα συνεχίζονταν ηλεκτρονικά αλλά και τις διαστάσεις που είχε λάβει η πανδημία και στην Μ. Βρετανία.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «Εγώ πήρα την απόφαση με προσωπική συνείδηση βλέποντας αυτό που γινόταν και στην χώρα και σε άλλες χώρες και είχα στο μυαλό μου ότι μόλις κλείσουν τα πανεπιστήμια εγώ θα γυρίσω αμέσως για παν ενδεχόμενο. Είχα εισιτήρια για τον Απρίλιο και μετά την ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο ότι σταματάνε τα face to face μαθήματα άμεσα άλλαξα τα εισιτήρια που ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία και εν τέλει τα κατάφερα και γύρισα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ».

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ο νεαρός φοιτητής αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη, μιλώντας για το ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος κατά την επιστροφή του που έγινε λίγο πριν επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτική καραντίνας για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Ο ίδιος τόνισε πως «Στη δικιά μου περίπτωση επέστρεψα χωρίς κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. Έβλεπα στα ΜΜΕ ότι θα δοθούν πλατφόρμες συμπλήρωσης σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό αλλά εγώ όταν ήρθα ούτε στο αεροδρόμιο του Heathrow έγινε κάποιος έλεγχος, αλλά ούτε στο αεροδρόμιο των Αθηνών μου έγινε κάποιος έλεγχος και προσωπικά και ήρθα κανονικά στην Κρήτη. Όταν ήρθα μπήκα σε αυτοαπομόνωση, δεν ήρθα σε επαφή με κανέναν. Βέβαια προχθές με πήραν τηλέφωνο από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, ζήτησαν τα στοιχεία μου και ήρθε περιπολικό εδώ που βρίσκομαι για να διαπιστώσει ότι όντως τηρώ την καραντίνα των 14 ημερών».

Πρόσθεσε πως τότε υπήρξαν συστάσεις πως όσοι επαναπατρίζονται θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα, ωστόσο μεγάλη σημασία έχει και η ατομική ευθύνη με τον ίδιο μάλιστα να επικοινωνεί με δική του πρωτοβουλία με τον ΕΟΔΥ δίνοντας τα στοιχεία του επειδή όπως τόνισε δεν έγινε η διαδικασία αυτή στο αεροδρόμιο. «Όταν τηλεφώνησα στον ΕΟΔΥ για να δώσω τα στοιχεία μου επειδή δεν τα πήραν στο αεροδρόμιο μου είπαν ότι επειδή μέχρι εκείνη την ημέρα υπήρχε αυτή η οδηγία ήταν καθαρά ευθύνη προσωπική να μπει κάποιος σε καραντίνα. Την επόμενη ημέρα που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα καραντίνας και πρόστιμα τότε ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Πλέον η αστυνομία ελέγχει αν τηρώ την καραντίνα και έχω ακόμα μια εβδομάδα να παραμείνω σε απομόνωση» ανέφερε ο Θανάσης Γιακουμάκης.

Ο ίδιος συνεχίζει τα μαθήματά του από το διαδίκτυο, κάτι που σύμφωνα με το βρετανικό πανεπιστήμιο θα ισχύσει μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλους τονίζοντας πως η ατομική ευθύνη και η τήρηση των οδηγιών αλλά και η παραμονή στο σπίτι από όλους θα αποτελέσουν ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr