Σπουδές στο εξωτερικό επιλέγουν 30.000 Ελληνόπουλα

Οι Ελληνες φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης διατηρούν τις πρώτες θέσεις και για το 2014 στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Σύμφωνα με το «Εθνος», περισσότεροι από 30.000 υπολογίζονται οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, υπάρχουν δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό για όλα τα πορτοφόλια, αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος ζωής σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνά μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ τον μήνα, ενώ σε αντίθεση στη χώρα μας τα 400 ευρώ αποτελούν το κόστος μίσθωσης της φοιτητικής εστίας.

Ρουμανία


Στη Ρουμανία, στη πόλη Ιάσιο, σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Ελληνες με κατεύθυνση κυρίως την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική που δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις.

Το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα, ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 3 – 3,5 leu.

Οι γειτονικές Βουλγαρία και Σερβία επιλέγονται κυρίως για τις σχολές της Ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Στην πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ το έτος.

Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ τον μήνα και η ενοικίαση διαμερίσματος στα 150 με 200 ευρώ τον μήνα.

Αρκετοί γονείς αναζητούν χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για τα παιδιά τους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και πρόσληψη του σπουδαστή.

Βρετανία

Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Ελληνες είναι η Βρετανία. Από τα πανεπιστήμιά της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21 των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά.

Οκτώ στους δέκα (84%) επιλέγουν να σπουδάσουν σε ΑΕΙ χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, το 7,6% επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6% επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία). Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Ελληνες φοιτητές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζε στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr